Sezon jabłkowy w pełni, u mnie jeszcze dwie skrzynki jabłek czekają na
swoją kolejkę. Dziś, na swoje imieniny zrobiłam torcik z musem jabłkowym i
gotowymi biszkoptami. Lekki i bardzo pyszny! Zapraszam))
Pomysł z tej strony.
Składniki na tortownicęe 22 cm( ja użyłam plastikowej regulowanej obręczy):
- Biszkopty do wyłożenia dna formy
- 2,5
kg jabłek
- 1/2
szklanki wody
- cukier
- do smaku( 2 łyżki)
- 2
galaretki czerwone, 1 żółta
- 4 płatki
żelatyny
Dno formy (talerza z obręczą) wykładamy
biszkoptami.
Obrane
i pokrojone w ósemki jabłka prażymy w ½ szklanki wody, ewentualnie dodajemy
cukier. Masę jabłkową przecieramy przez sitko, aby nie było grudek. Do
gorących jabłek sypiemy 2 galaretki o jednakowym smaku (sam proszek). Całość
dokładnie mieszamy. Ja dodałam również 4
płatki żelatyny, aby mieć pewność, że masa będzie odpowiednio stężona. żelatynę w płatkach trzeba namoczyć przez 10 min w zimnej wodzie, a potem dobrze
wycisnąć i rozpuścić w gorącym płynie lub bezpośrednio w pòł szklanki gorącego, ale nie wrzącego musu. żelatynę mieszamy z musem i odstawiamy do ostygniecia.
Na
biszkopty nakladamy mus jablkowy, wyrównujemy
i odstawiamy do lekkiego stężenia. Przygotowujemy galaretkę zgodnie z przepisem
na opakowaniu. Kiedy przestygnie i zacznie lekko tężeć wylewamy ją na masę
jabłkową. Całość chłodzimy w lodówce, najlepiej całą noc.
Bardzo fajny pomysł, podoba mi się! Wygląda na orzeźwiające ciasto.
OdpowiedzUsuńFajnie się prezentuje:-)
OdpowiedzUsuńInspirowane Smakiem I Marzena, pyszne ciasto, na lato!! he he
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, tak kolorowo... Lubię galaretkowe ciasta, na pewno wypróbuję. Pozdrawiam i obserwuję:)
OdpowiedzUsuńCiesze sie bardzo, ze sie spdobal)) dziekuje za wlaczenie sie do obserwatorow) pozdrawiam cieplutko)
Usuń