Łosoś jest niezwykle uniwersalną rybą, ma przyjemny zapach, piękną barwę i nadaje się do różnorodnej obróbki. Właśnie ta uniwersalność sprawia, że mając za bazę łososia otrzymujemy niezwykle szeroki wachlarz kulinarnych możliwości.
Zapraszam na szybki i pyszny makaron z łososiem w sosie śmietanowym. Gdy za drzwiami są już goście, a my nie wiemy co przygotować, zapewniam, że tym prostym daniem zaskoczymy wszystkich i zadowolimy podniebienie nawet największego smakosza.
Pomysł z tej strony( troszkę zmieniony).
Składniki na 4 osoby( 2 dorosłych i 2 dzieci):
• 340g makaronu (lepszy krótki- u mnie mezze penne)
• 300 g wędzonego łososia
• ½ cebuli
• ½ szklanki mleka
• ½ szklanki słodkiej śmietanki
• ½ szklanki białego wina
• oliwa, pieprz, pietruszka
Gotującą się wodę, solimy i wrzucamy makaron. W tym samym czasie zaczynamy przygotowywać sos. Przygotowanie sosu nie powinno mam zająć więcej niż 8/10 minut, własnie tyle potrzeba na ugotowanie makaronu al dente.
Na patelni, na oliwie podsmażamy pokrojoną cebulkę. Do zeszklonej cebulki dodajemy pokrojonego łososia, doprawiamy pieprzem (soli nie potrzeba, wędzony łosoś jest wystarczająco słony), delikatnie mieszamy i przesmażamy. Całość zalewamy białym winem i czekamy aż odparuje. Wlewamy mleko i śmietankę, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze chwilkę aż smaki się połączą.
Odcedzony makaron przekładamy na patelnię z łososiem, dodajemy pokrojoną pietruszkę i mieszamy do połączenia się składników.
Podajemy natychmiast.Odcedzony makaron przekładamy na patelnię z łososiem, dodajemy pokrojoną pietruszkę i mieszamy do połączenia się składników.
Smacznego!
Tym wpisem biorę udział w akcjach:
uwielbiam łososia, ja do tej potrawy dodawałam też gorgonzoli
OdpowiedzUsuńMoje ulubione smaki :)
OdpowiedzUsuńMarta, dziekuje za sugestje) z gorgonzola na pweno wyjdzie pyszny)) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAnkawell, prosto i dostojnie) pozdrawiam)
Bardzo ładne zdjęcia i pyszna potrawa:)
OdpowiedzUsuńLidia, dziekuje za wizyte)) a potrawa naprawde pyszna i bardzo latwa))
UsuńCiao Soffia! Grazie per i tuoi commenti su fb !!!!
OdpowiedzUsuńDi dove sei? Mi piacerebbe leggere le tue ricette in italiano.. ;) sono meravigliose...!
Ciao Vica!! grazie per la Tua visita!! prova tradurre le ricette con google( in alto a sinistra) se hai qualche dubbio scrivimi pure))adesso abito a PD, ma sono polacca) a presto
UsuńŁosoś słony, a oliwa za to gorzka - lepszy byłby bezsmakowy olej rzepakowy :) Niemniej prezentuje się przecudnie :)
OdpowiedzUsuńAnonimowy, losos slony, wiec nie dodaje soli, a oliwe uzywam ta delikatna, poniewaz tej gorzkiej i ja nie lubie. delitatna oliwe uzywam czesto na zmiane z olejem slonecznikowym, tez bezsmakowy. pozdrawiam))
OdpowiedzUsuńMakarony kocham, za to nie mogę przekonać się do łososia. Jeszcze nigdy go nie próbowałam, chociaż wielokrotnie miałam okazję. Nie wiem, dlaczego tak jest. Chyba czas się przełamać, bo pewnie wiele mnie omija :)
OdpowiedzUsuńAgata, losos swiezy i wedzony to dwie rozne rzeczy. wedzony jest slony i ostrzejszy, a swiezy bardzo delitany w smaku. to danie zjadla ze smakiem nawet moja 6-cio latka, z tego wynika, ze nie jest ostry w smaku. dodatek slodkiej smietanki niweluje slonawy smak. polecam i pozdrawiam)
Usuńmam słabość do łososia ;)
OdpowiedzUsuńproponuję zamiast oleju masło,łosoś jest wówczas przepyszny!
OdpowiedzUsuńDziekuje za sugestie)) nastepnym razem sprobuje i dam znac!! (tylko gdzie..?)
Usuńpozdrawiam)
z świeżym łososiem też pysznie smakuje :)
OdpowiedzUsuńTo wino i dzieci .. jakoś be bardzo ale łosoś pycha :)
OdpowiedzUsuńTo wino i dzieci .. jakoś be bardzo ale łosoś pycha :)
OdpowiedzUsuńTo wino i dzieci .. jakoś be bardzo ale łosoś pycha :)
OdpowiedzUsuńAnonimowy: kuchnia wloska obfituje w wino w potrawach (oczywiscie odparowane). nie wyobrazam sobie ragu ( sosu bolonskiego) bez bialego wina. nie slyszalam, zeby ktos robil wersje ragu dla dzieci) pozdrawiam serdecznie)
OdpowiedzUsuńP. s czy moge skasowac Twoj komentarz, opublikowales go 3 razy.
Anonimowy - alkohol odparowuje w 70 stopniach, wiec nie ma strachu :)
OdpowiedzUsuńZamiast pietruszki dodalam bazylie i nie dodalam wogole wina a posypalam wszystko serkiem po wierzchu ;) pyszotka ;D
OdpowiedzUsuńI dodalam troche kabaczkow swietne polaczenie ;)
UsuńWyszło super pyszne.Polecam przepis.
OdpowiedzUsuńCiesze sie , ze smakowalo.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam)
Przepis z winem, ciekawe jeszcze tak łososia nie robiłam. Dzięki na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńOgólnie ja bardzo sobie cenię połączenie łososia z makaronem i muszę przyznać, że jest to świetna sprawa. Bardzo chętnie również przyrządzam danie z przepisu https://mowisalmon.pl/przepisy/czarny-makaron-z-pieczonym-lososiem-mowi-marynowanym-w-pieprzu-i-cytrynie-z-musem-z-pora-i-groszku/ które smakuje całej mojej rodzinie.
OdpowiedzUsuń