niedziela, 4 listopada 2012

Makaron z łososiem w sosie śmietanowym




Łosoś jest niezwykle uniwersalną rybą, ma przyjemny zapach, piękną barwę i nadaje się do różnorodnej obróbki. Właśnie ta uniwersalność sprawia, że mając za bazę łososia otrzymujemy niezwykle szeroki wachlarz kulinarnych możliwości.

Zapraszam na szybki i pyszny makaron z łososiem w sosie śmietanowym. Gdy za drzwiami są już goście, a my nie wiemy co przygotować, zapewniam, że tym prostym daniem zaskoczymy wszystkich i zadowolimy podniebienie nawet największego smakosza.

Pomysł z tej strony( troszkę zmieniony).

Makaron z łososiem w sosie śmietanowym


Składniki na 4 osoby( 2 dorosłych i 2 dzieci):

• 340g makaronu (lepszy krótki- u mnie mezze penne)
• 300 g wędzonego łososia
• ½ cebuli
• ½ szklanki mleka
• ½ szklanki słodkiej śmietanki
• ½ szklanki białego wina
• oliwa, pieprz, pietruszka


Gotującą się wodę, solimy i wrzucamy makaron. W tym samym czasie zaczynamy przygotowywać sos. Przygotowanie sosu nie powinno mam zająć więcej niż 8/10 minut, własnie tyle potrzeba na ugotowanie makaronu al dente.

Na patelni, na oliwie podsmażamy pokrojoną cebulkę. Do zeszklonej cebulki dodajemy pokrojonego łososia, doprawiamy pieprzem (soli nie potrzeba, wędzony łosoś jest wystarczająco słony), delikatnie mieszamy i przesmażamy. Całość zalewamy białym winem i czekamy aż odparuje. Wlewamy mleko i śmietankę, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze chwilkę aż smaki się połączą.
Odcedzony makaron przekładamy na patelnię z łososiem, dodajemy pokrojoną pietruszkę i mieszamy do połączenia się składników.

Podajemy natychmiast.
Smacznego! 






Tym wpisem biorę udział w akcjach: 

25 komentarzy:

  1. uwielbiam łososia, ja do tej potrawy dodawałam też gorgonzoli

    OdpowiedzUsuń
  2. Marta, dziekuje za sugestje) z gorgonzola na pweno wyjdzie pyszny)) pozdrawiam

    Ankawell, prosto i dostojnie) pozdrawiam)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ładne zdjęcia i pyszna potrawa:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lidia, dziekuje za wizyte)) a potrawa naprawde pyszna i bardzo latwa))

      Usuń
  4. Ciao Soffia! Grazie per i tuoi commenti su fb !!!!
    Di dove sei? Mi piacerebbe leggere le tue ricette in italiano.. ;) sono meravigliose...!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciao Vica!! grazie per la Tua visita!! prova tradurre le ricette con google( in alto a sinistra) se hai qualche dubbio scrivimi pure))adesso abito a PD, ma sono polacca) a presto

      Usuń
  5. Łosoś słony, a oliwa za to gorzka - lepszy byłby bezsmakowy olej rzepakowy :) Niemniej prezentuje się przecudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy, losos slony, wiec nie dodaje soli, a oliwe uzywam ta delikatna, poniewaz tej gorzkiej i ja nie lubie. delitatna oliwe uzywam czesto na zmiane z olejem slonecznikowym, tez bezsmakowy. pozdrawiam))

    OdpowiedzUsuń
  7. Makarony kocham, za to nie mogę przekonać się do łososia. Jeszcze nigdy go nie próbowałam, chociaż wielokrotnie miałam okazję. Nie wiem, dlaczego tak jest. Chyba czas się przełamać, bo pewnie wiele mnie omija :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agata, losos swiezy i wedzony to dwie rozne rzeczy. wedzony jest slony i ostrzejszy, a swiezy bardzo delitany w smaku. to danie zjadla ze smakiem nawet moja 6-cio latka, z tego wynika, ze nie jest ostry w smaku. dodatek slodkiej smietanki niweluje slonawy smak. polecam i pozdrawiam)

      Usuń
  8. mam słabość do łososia ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. proponuję zamiast oleju masło,łosoś jest wówczas przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje za sugestie)) nastepnym razem sprobuje i dam znac!! (tylko gdzie..?)

      pozdrawiam)

      Usuń
  10. z świeżym łososiem też pysznie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  11. To wino i dzieci .. jakoś be bardzo ale łosoś pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  12. To wino i dzieci .. jakoś be bardzo ale łosoś pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  13. To wino i dzieci .. jakoś be bardzo ale łosoś pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Anonimowy: kuchnia wloska obfituje w wino w potrawach (oczywiscie odparowane). nie wyobrazam sobie ragu ( sosu bolonskiego) bez bialego wina. nie slyszalam, zeby ktos robil wersje ragu dla dzieci) pozdrawiam serdecznie)

    P. s czy moge skasowac Twoj komentarz, opublikowales go 3 razy.

    OdpowiedzUsuń
  15. Anonimowy - alkohol odparowuje w 70 stopniach, wiec nie ma strachu :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zamiast pietruszki dodalam bazylie i nie dodalam wogole wina a posypalam wszystko serkiem po wierzchu ;) pyszotka ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I dodalam troche kabaczkow swietne polaczenie ;)

      Usuń
  17. Wyszło super pyszne.Polecam przepis.

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciesze sie , ze smakowalo.
    pozdrawiam)

    OdpowiedzUsuń
  19. Przepis z winem, ciekawe jeszcze tak łososia nie robiłam. Dzięki na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń