niedziela, 19 stycznia 2014

Okoń morski pieczony z ziemniakami



Ta piękna, srebrzysta ryba o wydłużonym kszałcie, jest uważana za jedną z najlepszych jakościowo i smakowo ryb środziemnomorskich. Ma nadzwyczaj chude i delikatne mięso, oraz duże, łatwe do usunięcia ości.  Klasycznie przyrządza się ją w pierzynce z grubej soli, ale równie pysznie smakuje pieczona w foli, z warzywami, z aromatycznym masełkiem, wyfiletowana, czy pieczona na grilu, lub jako baza do pysznego weneckiego risotto, aromatyzowanego liśćmi laurowymi i czosnkiem.

Zapraszam na proste, ale zarazem wykwintne danie z okonia pieczonego z plastrami ziamniaków i pomidorkami koktajlowymi. Z tego względu, że okoń szybciej się upiecze , proponuję pokroić ziemniaki na dość cienkie plasterki i piec razem z okoniem,  lub pokroic na grubsze plasterki i przez 10 minut piec same ziemniaki  lub ugotować wstępnie w osolonej wodzie (dosłownie parę minut).

Do tej pysznej i delikatnej rybki polecam białe półwytrawne wino Celebro Spain o łagodnym i orzeźwiającym smaku. Zapraszam Was do odwiedzenia profilu Celebro na Facebooku(kilck


Okoń morski pieczony z ziemniakami

Składniki na 2 porcje:

2 świeże okonie
pęczek natki pietruszki
4 listki szałwi, rozmaryn, plasterki cytryny
2 ząbki czosnku
1 szklanka białego wina, u mnie Celebro
sól, pieprz
pomidorki koktajlowe
5 ziemniaków
2 łyżki oliwy z oliwek

Ryby patroszymy i skrobiemy z lusek. Myjemy, wycieramy ręcznikiem papierowym i  nacieramy solą( również wewnątrz) . Do środka ryby wkładamy 1/2 ząbka czosnku i 2 listki szałwi, dwie połówki plasterka cytryny i rozmaryn.   

W brytfance rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, na dno układamy plasterki ziemniaków. Ziemniaki solimy, dodajemy pokrojony na plasterki ząbek czosnku i część posiekanej pietruszki.

Rybki układamy na ziemniakach, dodajemy pomidorki, resztę pietruszki. Całość skrapiamy nitką oliwy i podlewamy białym winem.

Okonie wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180-200° C przez około 25/30 minut.




6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Justyna, naprawde pyszna i dietetyczna( w wersji bez ziemniakow-:)

      Usuń
    2. Pyszny jest z ziemniakami puree i warzywami z grilla, poezja :):)

      Usuń
    3. wczoraj jadłam w Kuchni przy Stajni koło Piaseczna

      Usuń
    4. Anonimowy, swiezy okon, to poezja smakow)) pozdrawiam)

      Usuń
    5. nigdy nie lubiłam puree , ale z nimi ta opiekana rybeczka to cudo, bialutki filecik , mniam, mniam Kasiu i Justynko, pozdawiam

      Usuń