niedziela, 12 stycznia 2014

Smootie z kaki, na smutki i stres


Na zimowy wieczór proponuję smoothie z kaki, zwanego również pokarmem bogów. Dla mnie owoc ten najlepiej smakuje jako deser, na surowo z odrobiną ubitej śmietany (dla przełamania słodyczy), gdy jest odpowiednio dojrzały: słodki, miękki i pysznie “galaretowaty”)


Owoce kaki są dość słodkie, a przez to kaloryczne. Poza słodyczą posiadają również duże wartości odżywcze: są bogate w witaminę A i C, błonnik, wapń, a także potas. Mają ponadto działanie przeciwutleniające i energetyzujące, to ostatnie szczególnie ważne w przypadku przemęczenia, zapracowania, stresu czy dużego wysiłku fizycznego. Przy tylu dobrodziejstwach, aż grzechem byłoby nie włączyć go naszej diety w okresie zimy.



Kaki doskonale nadaje się na wszelkiego rodzaju koktajle, jego galaretowata struktura, po rozdrobnieniu blenderem, nadaje smoothie absolutną aksamitność i zarazem odpowiednią konsystencję.
Zapraszam na energetyzujący smoothie z kaki, wanilii i soku z noni.

Smootie z kaki, na smutki i stres

Składniki na 1 porcję:
1 dojrzały owoc kaki
¼ laski wanilii( same ziarenka)
2 łyżki gęstego mleczka kokosowego
1 szklanka mleczka migdałowego ( u mnie normalne)
⅛ łyżeczki cynamonu/domowej przyprawy piernikowej
50 ml soku z noni Oleofarm
parę kostek lodu

Owoc kaki myjemy, przecinamy na pół i obieramy ze skórki. W przypadku odpowiednio dojrzałego owocu, wystarczy tylko odpowiednio pociągnąć za ogonek, a skórka sama się zsunie, odsłaniając słodki miąższ.  Owoc kaki  wraz z ziarenkami wanilii wrzucamy do blendera i rozdrabniamy, dodajemy mleczko kokosowe, migdałowe, sok z noni i miksujemy do połączenia się składników.


Smoothie wlewamy do szklanki i dodajemy kostki lodu( jeśli lubimy) i energetyzujemy się)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz