poniedziałek, 22 października 2012

Tarta z grzańcowymi gruszkami





Na zimne, deszczowe wieczory polecam aromatyczną tarte z gruszkami. Cały urok i smak tarty, zawarty jest w grzańcowych gruszkach, nasączonych czerwonym winem, rozgrzewającymi przyprawami i lekką nutą pomarańczy.
Pomysł na to cudo z tej strony.

Zapraszam serdecznie!

Przygotowanie gruszek (wieczorem dnia pierwszego)

Składniki:


750 ml czerwonego wina
4 dość twarde gruszki
2 łyżeczki przyprawy do grzańca( u mnie drobno pokruszone: kora cynamonu, goździki, imbir, kardamon, ziarna jalowca,anyz i kminek)
80 g cukru
1 pomarańcza biologiczna( skórka i sok)
Do garnka wlewamy wino, cukier, przyprawy, skórkę i sok z pomarańczy. Doprowadzamy do wrzenia. Obieramy gruszki ze skórki, zostawiamy ogonki i zanurzamy w gorącym winie. Gruszki powinny być całkowicie przykryte winem, tylko wtedy uzyskamy jednolity kolor(mozna obciążyć mniejszą przykrywką). 
Gruszki gotujemy na malutkim gazie ok 10 min, zestawiamy z gazu i pozostawiamy w winie na całą noc. W ten sposób gruszki uzyskają ładny bordowy kolor i intensywny smak przypraw i pomarańczy. Cała sztuka polega na tym, aby ich nie rozgotować, bo nam się zrobi gruszkowy mus…

*Jeśli nie przepadamy za pomarańczami to można dodać taką samą ilość wody, a skórkę zastąpić skórką z cytryny, albo z niej zrezygnować. 

**Gruszki w winie mogą stanowić samodzielny deser. W takim przypadku podajemy ciepłe gruszki z ciepłym winnym sosem. Sam sos (po uprzednim odcedzeniu przypraw) gotujemy aż zredukuje się do pożądanej konsystencji.


Przygotowanie ciasta ( następny dzień)




Składniki na kruche ciasto:

250 g mąki pszennej
100 g krupczatki
90 g cukru pudru
220 g zimnej kasi/masła
2 żółtka
30 ml lodowatej wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka ekstraktu z wanilii


Składniki na nadzienie:

4 gruszki aromatyzowane czerwonym winem
15 ciasteczek amaretto


Do dekoracji:

150 g musu z malin( lub innych owoców)
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej( może być tez mąka ziemniaczana)
cukier puder

Wszystkie składniki na kruchy spód wyrabiamy, dzielimy na dwie części 1/3 i 2/3, zawijamy w folię, schładzamy w lodówce przez 1h.

Na rozwałkowany spód ciasta sypiemy pokruszone ciasteczka amaretto, a następnie pokrojone gruszki. Przykrywamy drugim blatem ciasta. W górnym blacie ciasta, foremkami wycinamy dowolne kształty (u mnie gwiazdki). Wstawiamy do piekarnika na 35 min 200°C ( przez pierwsze 15 min), następnie obniżamy temp. do 180°C.

Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem przygotowujemy mus owocowy.

W odrobinie zimnej wody rozpuszczamy skrobię kukurydzianą. W osobnym garnuszku podgrzewamy mus, do ciepłego musu dodajemy rozpuszczoną skrobię i mieszamy. Jeśli pojawią się grudki, “przecedzamy” mus przez sitko. Ciasto obficie posypujemy cukrem pudrem a zagłębienia po gwiazdkach napełniamy ciepłym musem.

Polecam serdecznie! 





Tym wpisem dołączam do akcji:  



12 komentarzy:

  1. Jej, przepięknie wygląda ta tarta! To ciasto i do tego gruszki w grzańcu, którego wprost uwielbiam. Koniecznie zapisuję do zrobienia! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madzilena, polecam bardzo ta tarte. Duzo zalezy tez od dobrego musu, ktory laczy wspolgra z gruszkami) pozdrawiam)

      Usuń
  2. Wow, te gruszki brzmią (i wyglądają) tak pysznie! Piszę się na kawałeczek!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brenia, Prosze sie czestowac! Gruszeczki baaardzo aromatyczne))

      Usuń
  3. Aż nabrałam ochoty na grzańca :) Gruszki wyglądają bajecznie w takim kolorze. Nie przypuszczałam, że można coś takiego przyrządzić, a tu proszę :) Bardzo pomysłowo! Na pewno wypróbuję :) Pozdrawiam - Lidka Ka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smaki na talerzu, Ciesze sie, ze przepis sie spodobal. przez przypadek trzymalam jedna z gruszek w winei( w lodowce) 3 dni, i byla jeszcze bardziej aromatyczna)) 100% grzanca w gruszce!

      pozdrawiam

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Upiecz cos zdrowszego, bardzo latwa w wykonaniu. tzreba tylko uzyc bardzo twarde gruszki. zachecam do upieczenia))
      pozdrawiam))

      Usuń
  5. Wspaniały przepis, tarta idealna na jesienny wieczór z kubkiem gorącej herbaty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agata, baardzo odpowiednia na jesienny wieczor. nastepnym razem zrobie wiecej gruszek i zostwie 2 dni dluzej w winie, zyskaja cudowny korzenny aromat))

      Usuń
  6. Wygląda cudownie. Od samego patrzenia na te czerwone gruszki jest mi cieplej :)

    OdpowiedzUsuń