poniedziałek, 1 października 2012

Marchewkowiec




To drugie moje ciasto marchewkowe. Pierwsze zrobiłam gdy bloga jeszcze nie prowadziłam. Tamto było wysokie, puszyste, z migdałami, bez grama tłuszczu- taki marchewkowy biszkopt.

To jest zupełnie inne, ciężkie i sycące, z nutą piernikową i dobrze wyczuwalnymi orzechami i ananasem, przełamane bitą śmietaną z serkiem mascarpone. Dobre, ale inne. W tym cieście bardzo wyczuwam smak sody i trochę mi to przeszkadza. Przepis od Dorotki (MW).

Przy najbliższej okazji upiekę tamto biszkoptowe i to od Liski, które wydaje się być równie pyszne. (click)

A swoją drogą ciekawe, czy ktoś, kiedyś pokusił się o zebranie wszystkich odmian marchewkowca.


Składniki:
• 150 g mąki pszennej
• 160 g cukru
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 łyżeczki przyprawy do piernika ( u mnie Kamis)
• 100 ml oleju (u mnie słonecznikowy)
• 3 małe jajka,
• 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
• 1/2 szklanki posiekanych, odsączonych ananasów z puszki
• 1 szklanka startej na małych oczkach, odciśniętej marchewki( ok 125 g marchewki przed odciśnięciem)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, proszek, sodę, przyprawy.

W drugim naczyniu roztrzepujemy jajka z olejem.
Łączymy zawartość obu naczyń, dodajemy marchewkę, orzechy i ananasy, szybko mieszamy do połączenia się składników.

Spód formy o średnicy 23 cm wykładamy papierem, margaryną smarujemy boki, wlewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 175ºC przez 40 - 45 minut. Studzimy na kratce.

Krem z serka mascarpone i śmietany:
• 250 g serka mascarpone
• 250 ml śmietany 36%
• 3 łyżki cukru pudru

Do lekko ubitej śmietany z cukrem, porcjami dodajemy mascarpone.
Wystudzone ciasto kroimy wzdłuż. Połową kremu przekładamy ciasto, resztę rozsmarowujemy na górze. 
Ozdabiamy orzechami włoskimi i cynamonem.


14 komentarzy:

  1. Piękny ten marchewkowiec, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciacho marchewkowe.....pyszności! Wygląda rewelacyjnie smacznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. też robiłam kilka dni temu, nie byłam pewna czy będę w stanie odtworzyć ten smak który zapamiętałam ale udało się! :) wygląda wspaniale

    OdpowiedzUsuń
  4. Też niedawno piekłam, choć zmieniłam trochę składniki, bo Mąż nie lubi ananasa :-)
    Takie marchewkowe ciasto jest pyszne, bo też tak wygląda :-) Cudne zdjęcia!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja to ciasto robiłam wielokrotnie, za kazdym razem (oprocz pierwszego, moim zdaniem za mocno czuc bylo sode i przyprawy korzenne) wychodziło super. Zmodyfikowalam je nieco (proszek zamiast sody, wiecej marchwi) i jest idealne. Rzeczywiscie najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  6. @Aga, Dziekuje pieknie i pozdrawiam))

    @ Drocilka, to moje pierwsze marchewkowe tej jesieni, ale nie ostatnie)) jeszcze lepsze na drugi dzien)

    @Ola, nie mialam mozliwosci skosztowania tego ciasta w angielskim pubie, ale juz wiem jak tam smakuje))

    @Basia, az wstyd mowic, ale Maz pochlonal polowe!! znaczy dobre bylo!!))

    @ Mammifero erbivoro, zgadzam sie z Toba w 120%. nastepnym razem zamiast sody uzyje proszku i tylko jedna lyzeczke przyprawy. jak zwiekszylas ilosc marchwi, to nie zrobil sie zakalec?

    pozdrawiam serdecznie))

    OdpowiedzUsuń
  7. świetne ciacho - chętnie wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja jestem wielkim fanem ciasta marchewkowego :)! Zamiast przyprawy do piernika dodaję cynamon a cukier najczęściej dodaję brązowy. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. To taki klasyk, jestem bardziej ciekawa tego biszkoptowego ; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. @ Jagienka, polecam bardzo, nastepnym razem i ja zastosuje sie do rad Mammifero erbivoro( mniej sody), albo wykorzystam sugestje Ugotujmyto.pl i zrobie rystykalnego marchewkowca z cynamonem i brazowym cukrem.

      @ Ugotujmyto.pl, swietna sugestja)) wykorzystam na pewno)

      @ Weronika Krol, biszkoptowy zrobie wkrotce, dla porownania)) pozdrawiam))

      Usuń
  10. marchewkowe ciasta są strasznie pyszne

    OdpowiedzUsuń
  11. Niebo w gębie. Przepięknie wyszło a jak smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam ciasto marchewkowe za jego prostotę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. @ Niebo w gebie: Pyszne ciasto na zimowe wieczory)

      @Marchewkowe: Proste i baardzo elegackie) pozdrawiam)

      Usuń