To drugie moje ciasto marchewkowe. Pierwsze zrobiłam gdy bloga jeszcze nie prowadziłam. Tamto było wysokie, puszyste, z migdałami, bez grama tłuszczu- taki marchewkowy biszkopt.
To jest zupełnie inne, ciężkie i sycące, z nutą piernikową i dobrze wyczuwalnymi orzechami i ananasem, przełamane bitą śmietaną z serkiem mascarpone. Dobre, ale inne. W tym cieście bardzo wyczuwam smak sody i trochę mi to przeszkadza. Przepis od Dorotki (MW).
Przy najbliższej okazji upiekę tamto biszkoptowe i to od Liski, które wydaje się być równie pyszne. (click)
A swoją drogą ciekawe, czy ktoś, kiedyś pokusił się o zebranie wszystkich odmian marchewkowca.
Składniki:
• 150 g mąki pszennej
• 160 g cukru
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 łyżeczki przyprawy do piernika ( u mnie Kamis)
• 100 ml oleju (u mnie słonecznikowy)
• 3 małe jajka,
• 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
• 1/2 szklanki posiekanych, odsączonych ananasów z puszki
• 1 szklanka startej na małych oczkach, odciśniętej marchewki( ok 125 g marchewki przed odciśnięciem)
Składniki:
• 150 g mąki pszennej
• 160 g cukru
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 łyżeczki przyprawy do piernika ( u mnie Kamis)
• 100 ml oleju (u mnie słonecznikowy)
• 3 małe jajka,
• 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
• 1/2 szklanki posiekanych, odsączonych ananasów z puszki
• 1 szklanka startej na małych oczkach, odciśniętej marchewki( ok 125 g marchewki przed odciśnięciem)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, proszek, sodę, przyprawy.
W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, proszek, sodę, przyprawy.
W drugim naczyniu roztrzepujemy jajka z olejem.
Łączymy zawartość obu naczyń, dodajemy marchewkę, orzechy i ananasy, szybko mieszamy do połączenia się składników.
Łączymy zawartość obu naczyń, dodajemy marchewkę, orzechy i ananasy, szybko mieszamy do połączenia się składników.
Spód formy o średnicy 23 cm wykładamy papierem, margaryną smarujemy boki, wlewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 175ºC przez 40 - 45 minut. Studzimy na kratce.
Krem z serka mascarpone i śmietany:
• 250 g serka mascarpone
• 250 ml śmietany 36%
• 3 łyżki cukru pudru
• 250 g serka mascarpone
• 250 ml śmietany 36%
• 3 łyżki cukru pudru
Do lekko ubitej śmietany z cukrem, porcjami dodajemy mascarpone.
Wystudzone ciasto kroimy wzdłuż. Połową kremu przekładamy ciasto, resztę rozsmarowujemy na górze. Ozdabiamy orzechami włoskimi i cynamonem.
Wystudzone ciasto kroimy wzdłuż. Połową kremu przekładamy ciasto, resztę rozsmarowujemy na górze. Ozdabiamy orzechami włoskimi i cynamonem.
Piękny ten marchewkowiec, mniam:)
OdpowiedzUsuńCiacho marchewkowe.....pyszności! Wygląda rewelacyjnie smacznie! :-)
OdpowiedzUsuńteż robiłam kilka dni temu, nie byłam pewna czy będę w stanie odtworzyć ten smak który zapamiętałam ale udało się! :) wygląda wspaniale
OdpowiedzUsuńTeż niedawno piekłam, choć zmieniłam trochę składniki, bo Mąż nie lubi ananasa :-)
OdpowiedzUsuńTakie marchewkowe ciasto jest pyszne, bo też tak wygląda :-) Cudne zdjęcia!
Pozdrawiam serdecznie!
Ja to ciasto robiłam wielokrotnie, za kazdym razem (oprocz pierwszego, moim zdaniem za mocno czuc bylo sode i przyprawy korzenne) wychodziło super. Zmodyfikowalam je nieco (proszek zamiast sody, wiecej marchwi) i jest idealne. Rzeczywiscie najlepsze!
OdpowiedzUsuń@Aga, Dziekuje pieknie i pozdrawiam))
OdpowiedzUsuń@ Drocilka, to moje pierwsze marchewkowe tej jesieni, ale nie ostatnie)) jeszcze lepsze na drugi dzien)
@Ola, nie mialam mozliwosci skosztowania tego ciasta w angielskim pubie, ale juz wiem jak tam smakuje))
@Basia, az wstyd mowic, ale Maz pochlonal polowe!! znaczy dobre bylo!!))
@ Mammifero erbivoro, zgadzam sie z Toba w 120%. nastepnym razem zamiast sody uzyje proszku i tylko jedna lyzeczke przyprawy. jak zwiekszylas ilosc marchwi, to nie zrobil sie zakalec?
pozdrawiam serdecznie))
świetne ciacho - chętnie wypróbuję
OdpowiedzUsuńJa jestem wielkim fanem ciasta marchewkowego :)! Zamiast przyprawy do piernika dodaję cynamon a cukier najczęściej dodaję brązowy. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńTo taki klasyk, jestem bardziej ciekawa tego biszkoptowego ; )
OdpowiedzUsuń@ Jagienka, polecam bardzo, nastepnym razem i ja zastosuje sie do rad Mammifero erbivoro( mniej sody), albo wykorzystam sugestje Ugotujmyto.pl i zrobie rystykalnego marchewkowca z cynamonem i brazowym cukrem.
Usuń@ Ugotujmyto.pl, swietna sugestja)) wykorzystam na pewno)
@ Weronika Krol, biszkoptowy zrobie wkrotce, dla porownania)) pozdrawiam))
marchewkowe ciasta są strasznie pyszne
OdpowiedzUsuńNiebo w gębie. Przepięknie wyszło a jak smakuje.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto marchewkowe za jego prostotę
OdpowiedzUsuń@ Niebo w gebie: Pyszne ciasto na zimowe wieczory)
Usuń@Marchewkowe: Proste i baardzo elegackie) pozdrawiam)