Weekendowe wypiekanie na śniadanie, na dobre zagościło w mojej kuchni. Tym razem Gosia zaproponowała puszystą drożdżowkę z serem i śliwkami. To najsmaczniejsza kwintesencja końca lata..., soczyste i dojrzałe śliwki, zatopione w puszystym cieście, poprzeplatanym kremową masą serową.
Idealne na każdą okazję. Moja córka, która nota bene, nie uznaje żadnego ciasta z owocami, no może z wyjątkiem szarlotki, zjadła pokazny kawałek jeszcze ciepłej drożdżowki...znaczy, dobre było? Mnie najbardziej smakowało z poranną kawą.
Przepis, z drobnymi zmianami ze tej strony( click).
Drożdżówka ze śliwkami i serem
Składniki na ciasto( tortownica 27 cm):
400 g mąki
7 g drożdży instant
1 jajko i 1 żółtko
65 g cukru
90 g masła
150 ml ciepłego mleka
1 szczypta soli
Składniki na nadzienie:
1/2 kg śliwek
200 g twarogu( u mnie serek ricotta)
2 łyżki śmietanki
3 łyżki cukru
2 łyżeczki pasty waniliowej( pominelam)
Przesiana mąkę, drożdże, sól i cukier mieszamy razem w misce. Dodajemy jajka, pokrojone na kawałki, miękkie masło i lekko podgrzane, ale nie gorące mleko. Mieszamy łyżką do połączenia sie składnikow, a następnie wyrabiamy ręką przez kilka minut. Ciasto powinno byc lśniące, miękkie i elastyczne. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykryamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Serek ricotta, śmietanę, cukier i pastę waniliową mieszamy w miseczce na jednolitą masę. Śliwki myjemy, kroimy na połówki i pestkujemy.
Wyrośnięte ciasto szybko wyrabiamy na podsypanym mąką blacie i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok 40 x 30 cm i grubości około 3mm. Kroimy wzdłuż na 3 pasy (40 x 10 cm). Wzdłuż każdego pasa nakładamy masę serową, zwijamy w rulon i dobrze sklejamy brzegi i końce.
Wałki ciasta( zlepieniem do dołu) układamy w formie ślimaka, w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. W rowki wciskamy połówki śliwek. Drożdżowkę odstawiamy w ciepłe miejsce do napuszenia, na około 30 minut. Następnie, smarujemy odrobiną mleka i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 45 min.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Razem ze mna wypiekaly:
Dorota - Moje Małe Czarowanie
Justyna - Gotowanie i Pieczenie
Joanna - Notatki Kulinarne
Joanna - Różowa Kuchnia
Paulina - Czarna Oliwka
Agnieszka - Kuchnia Co Dnia
Monika - MatkaWariatka
Joanna - Grunt to przepis
Ula - Moja kuchnia
Jagoda - Magia w Kuchnia
Jola- Smak mojego domu
Kamila- Zycie ze smakiem
Justyna - Gotowanie i Pieczenie
Joanna - Notatki Kulinarne
Joanna - Różowa Kuchnia
Paulina - Czarna Oliwka
Agnieszka - Kuchnia Co Dnia
Monika - MatkaWariatka
Joanna - Grunt to przepis
Ula - Moja kuchnia
Jagoda - Magia w Kuchnia
Jola- Smak mojego domu
Kamila- Zycie ze smakiem
Ta drożdżówka wygląda przepysznie. Połączenie aromatycznych śliwek i sera jest wyjątkowo udane. Dla mnie bomba :)
OdpowiedzUsuńJest pyszna. Zakochalam sie w niej od pierwszego upieczenia...
UsuńAle pięknie wygląda)))
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie! :)
OdpowiedzUsuńPiękna i z pewnością smakowite. Uwielbiam wszystko, co drożdżowe, muszę wypróbować i ten przepis.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło Kasiu.
Asiu, dziekuje! Widze, ze na drozdzowe postawilysmy w tym tygodniu... pewnie jakas telepatia, albo po prostu smak na puszyste drozdzowe ..., to jest wyjatkowo aromatyczne i fajnie wilgotne od sera i sliwek, nawet na drugi dzien.
UsuńKasiu, wygląda smakowicie. Świetny kształt i ten ser..:-) To lubię:-) Na dniach pewnie upiekę taką:-) Pozdrawiam cieplutko:-)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńAle śliczna dziękuje za wspólne wypiekanie , pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPięknie wyszła, dzięki za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział :) Piękna wyszła <3
OdpowiedzUsuńBardzo mi się spodobał fotoreportaż z tworzenia drożdżowego ślimaka :) Dzięki za Wspólne Wypiekanie i do następnego razu!
OdpowiedzUsuńNo i znowu bym zjadła kawałeczek, oj pyszna była. Twoja jest taka słoneczna i promienna. Dzięki Kasiu za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńDziekuje slicznie wszystkim Kobitkom, ktore wziely udzial w wypiekaniu... Juz dzis czekam na kolejny temat....
OdpowiedzUsuńAle ślicznie to ciasto wygląda.Dziękuję za wspólne WYPIEKANIE:)
OdpowiedzUsuńTeż myślałam o sercu ricotta, ale akurat nie było, więc był zwykły twaróg ... ale podejrzewam, ze póki śliwki będą póty piec tą drożdżówkę będę, bo Mąż się w niej zakochał:). Dziękuję za wspólne wypiekanie:)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda niesamowicie kusząco :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda i w miarę prosty przepis :)
OdpowiedzUsuńhttp://savemydayaleksandraklisko.blogspot.com
ojejku .. !! .. jaki piekny drozdowy slimak ....
OdpowiedzUsuń( mam malutkie pytanie, czy moge uzyc mrozone owoce, np. maliny .. ?) .. Ala