poniedziałek, 14 września 2015

Chleb na owsiance



Ten chleb jest po prostu idealny, lekki, puszysty i odpowiednio wilgotny. Od pierwszego upieczenia stał się jednym z naszych ulubionych, a piekłam go z dużymi obawami i byłam pewna zakalca. O jego genialności przekonały mnie dopiero pozytywne komentarze uczestniczek akcji” wypiekanie na śniadanie”(click), w ramach której wypiekaliśmy ten chlebek podczas minionego weekendu.

Długo zachowuje świeżość, chyba za sprawą sekretnego składnika, owsianki, której w żaden sposób nie można wyczuć w upieczonym chlebku. Ma lekko miodowy posmak i cudownie chrupiącą skórkę.
Dodam, że można go urozmaicić w zależności od upodobań, czy potrzeb: masło zastąpić oliwą, a mąkę pszenną, waszą ulubioną.
Nie radzę piec z połowy składników, pierwszy bochenek z reguły znika w dziwnych okolicznościach 
polecam bardzo. 


przepis oryginalny u Agnieszki(click)  

Chleb na owsiance

Składniki na 2 keksówki( 10x20 cm):
500 g białej mąki pszennej
1 i 1/4 łyżeczki (4g) drożdży instant, lub 15 g świeżych

Owsianka:
150 g drobnych płatków owsianych
450 g wrzącej wody
30 g miękkiego masła
2 łyżeczki soli
1 i 1/2 łyżki (30 g) jasnego miodu 
175 ml mleka

Posypka:
1 łyżka białego sezamu
1 łyżka płatków owsianych

olej i owsiane otręby do wysypania foremek
Drożdże mieszamy z mąką.

W garnuszku płatki owsiane zalewamy wrzątkiem. Dodajemy masło, miód i sól. Mieszamy i odstawiamy. Do lekko przestygniętych płatków dodajemy letnie mleko.


Z tego względu, że ciasto jest dość klejące, łatwiej jest je wyrabiać w mikserze z hakiem do ciasta drożdżowego lub w maszynie do chleba. 
Do miski miksera dodajemy owsiankę i wsypujemy mąkę z drożdżami. Ciasto wyrabiamy przez ok. 20 min. Po wyrobieniu pozostanie bardzo klejące. Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok.1 h, aż podwoi objętośc.

Foremki smarujemy olejem i wysypujemy otrębami. Ciasto wykładamy na podsypana maką stolnicę. Odgazowujemy i składamy jak kopertę (oba brzegi do środka, następnie, dolny i górny do środka). Ciasto układamy złączeniem do dołu, nadajemy mu lekko podłużna formę i wykładamy do foremek. Wilgotnymi dłońmi wyrównujemy powierzchnię ciasta i posypujemy mieszanką sezamu i płatków. Suchymi  dłońmi lekko przyklepujemy posypkę.
Foremki przykrywamy folią i odstawiamy do drugiego rośnięcia, na ok. 20-30 min. Chlebki wkladamy do zimnego piekarnika, który nastawiamy na temperaturę 200ºC i pieczemy przez ok. 50 - 60 min. Po około 15 minutach można obniżyc temp. do 180°. Chlebek jest upieczony, kiedy wydaje głuchy odgłos, gdy w niego postukamy. Studzimy na kratce, kroimy po całkowitym ostygnięciu.



Razem ze mną wypiekały:

7 komentarzy:

  1. Cudny bochenek i wspaniałe zdjęcia. :) Dziękuję Kasiu za wspólne wypiekanie na śniadanie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuje za wspólny czas Kasiu, cudne chlebki. Ja będę go piekła często jest taki pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super takie wspólne pieczenie ;)
    chlebek pyszny

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny chlebek, na pewno tak samo pyszny jak mój, dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Serdecznie dziękuję za wspólne wypiekanie. Pozdrawiam. Aga

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowny chlebuś ci wyszedł, bardzo dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chlebek rewelacyjny! Pyszny był :) Miło mi było piec go z Tobą! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń