Ten chleb jest po prostu idealny, lekki, puszysty i odpowiednio wilgotny. Od pierwszego upieczenia stał się jednym z naszych ulubionych, a piekłam go z dużymi obawami i byłam pewna zakalca. O jego genialności przekonały mnie dopiero pozytywne komentarze uczestniczek akcji” wypiekanie na śniadanie”(click), w ramach której wypiekaliśmy ten chlebek podczas minionego weekendu.
Długo zachowuje świeżość, chyba za sprawą sekretnego składnika, owsianki, której w żaden sposób nie można wyczuć w upieczonym chlebku. Ma lekko miodowy posmak i cudownie chrupiącą skórkę.
Dodam, że można go urozmaicić w zależności od upodobań, czy potrzeb: masło zastąpić oliwą, a mąkę pszenną, waszą ulubioną.
Nie radzę piec z połowy składników, pierwszy bochenek z reguły znika w dziwnych okolicznościach
polecam bardzo.
przepis oryginalny u Agnieszki(click)
Chleb na owsiance
Składniki na 2 keksówki( 10x20 cm):
500 g białej mąki pszennej
1 i 1/4 łyżeczki (4g) drożdży instant, lub 15 g świeżych
Owsianka:
150 g drobnych płatków owsianych
450 g wrzącej wody
30 g miękkiego masła
2 łyżeczki soli
1 i 1/2 łyżki (30 g) jasnego miodu
175 ml mleka
Posypka:
1 łyżka białego sezamu
1 łyżka płatków owsianych
olej i owsiane otręby do wysypania foremek
Drożdże mieszamy z mąką.
W garnuszku płatki owsiane zalewamy wrzątkiem. Dodajemy masło, miód i sól. Mieszamy i odstawiamy. Do lekko przestygniętych płatków dodajemy letnie mleko.
Z tego względu, że ciasto jest dość klejące, łatwiej jest je wyrabiać w mikserze z hakiem do ciasta drożdżowego lub w maszynie do chleba.
Do miski miksera dodajemy owsiankę i wsypujemy mąkę z drożdżami. Ciasto wyrabiamy przez ok. 20 min. Po wyrobieniu pozostanie bardzo klejące. Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok.1 h, aż podwoi objętośc.
Foremki smarujemy olejem i wysypujemy otrębami. Ciasto wykładamy na podsypana maką stolnicę. Odgazowujemy i składamy jak kopertę (oba brzegi do środka, następnie, dolny i górny do środka). Ciasto układamy złączeniem do dołu, nadajemy mu lekko podłużna formę i wykładamy do foremek. Wilgotnymi dłońmi wyrównujemy powierzchnię ciasta i posypujemy mieszanką sezamu i płatków. Suchymi dłońmi lekko przyklepujemy posypkę.
Foremki przykrywamy folią i odstawiamy do drugiego rośnięcia, na ok. 20-30 min. Chlebki wkladamy do zimnego piekarnika, który nastawiamy na temperaturę 200ºC i pieczemy przez ok. 50 - 60 min. Po około 15 minutach można obniżyc temp. do 180°. Chlebek jest upieczony, kiedy wydaje głuchy odgłos, gdy w niego postukamy. Studzimy na kratce, kroimy po całkowitym ostygnięciu.
Razem ze mną wypiekały:
Agnieszka z Naturalna
kuchnia inspiruje
Agnieszka z Kuchareczka Agusia
Ala z Ala piecze i gotuje
Asia z Różowa kuchnia
Bożenka z Moje domowe kucharzenie
Danusia z Moje Wypieki i nie tylko...
Wiosenka z Eksplozja smaku
Marta z Magiczne życie Marty
Kinga z Małe kulinaria
Kasia ze Słodka babeczka
Urszula z Moja kuchnia
Maja z Maja Skorupska
Paulina z Buszująca w kuchni
Agnieszka z Kuchnia co dnia
Marzena z Kulinarna Maniusia
Agnieszka z Kuchareczka Agusia
Ala z Ala piecze i gotuje
Asia z Różowa kuchnia
Bożenka z Moje domowe kucharzenie
Danusia z Moje Wypieki i nie tylko...
Wiosenka z Eksplozja smaku
Marta z Magiczne życie Marty
Kinga z Małe kulinaria
Kasia ze Słodka babeczka
Urszula z Moja kuchnia
Maja z Maja Skorupska
Paulina z Buszująca w kuchni
Agnieszka z Kuchnia co dnia
Marzena z Kulinarna Maniusia
Dorota z Moje male czarowanie
Cudny bochenek i wspaniałe zdjęcia. :) Dziękuję Kasiu za wspólne wypiekanie na śniadanie. :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za wspólny czas Kasiu, cudne chlebki. Ja będę go piekła często jest taki pyszny.
OdpowiedzUsuńSuper takie wspólne pieczenie ;)
OdpowiedzUsuńchlebek pyszny
Piękny chlebek, na pewno tak samo pyszny jak mój, dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję za wspólne wypiekanie. Pozdrawiam. Aga
OdpowiedzUsuńCudowny chlebuś ci wyszedł, bardzo dziękuje za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńChlebek rewelacyjny! Pyszny był :) Miło mi było piec go z Tobą! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu się zebrać i zacząć piec własny chleb gdyż jeszcze nie miałam okazji. Na ten moment bardzo chętnie korzystam z przepisów https://basiazsercem.pl/ gdzie właśnie mąką jest jednym z głównych składników.
OdpowiedzUsuńFantastyczny przepis!
OdpowiedzUsuń