poniedziałek, 21 września 2015

Drożdżówka ze śliwkami i serem




Weekendowe wypiekanie na śniadanie, na dobre zagościło w mojej kuchni. Tym razem Gosia zaproponowała puszystą drożdżowkę z serem i śliwkami. To najsmaczniejsza kwintesencja końca lata..., soczyste i dojrzałe śliwki, zatopione w puszystym cieście, poprzeplatanym kremową masą serową. 
Idealne na każdą okazję. Moja córka, która nota bene, nie uznaje żadnego ciasta z owocami, no może z wyjątkiem szarlotki, zjadła pokazny kawałek jeszcze ciepłej drożdżowki...znaczy, dobre było?  Mnie najbardziej smakowało z poranną kawą. 
Przepis, z drobnymi zmianami ze tej strony( click). 


Drożdżówka ze śliwkami i serem

Składniki na ciasto( tortownica 27 cm):

400 g mąki
7 g drożdży instant 
1 jajko i 1 żółtko
65 g cukru
90 g masła
150 ml ciepłego mleka
1 szczypta soli

Składniki na nadzienie:

1/2 kg śliwek 
200 g twarogu( u mnie serek ricotta)
2 łyżki śmietanki
3 łyżki cukru
2 łyżeczki pasty waniliowej( pominelam)

Przesiana mąkę, drożdże, sól i cukier mieszamy razem w misce. Dodajemy jajka, pokrojone na kawałki, miękkie masło i lekko podgrzane, ale nie gorące mleko. Mieszamy łyżką do połączenia sie składnikow, a następnie wyrabiamy ręką przez kilka minut. Ciasto powinno byc lśniące, miękkie i elastyczne. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykryamy  i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Serek ricotta, śmietanę, cukier i pastę waniliową mieszamy w miseczce na jednolitą masę. Śliwki myjemy, kroimy na połówki i pestkujemy.

Wyrośnięte ciasto szybko wyrabiamy na podsypanym mąką blacie i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok 40 x 30 cm i grubości około 3mm. Kroimy wzdłuż na 3 pasy (40 x 10 cm). Wzdłuż każdego pasa nakładamy masę serową, zwijamy w rulon i dobrze sklejamy brzegi i końce. 


Wałki ciasta( zlepieniem do dołu) układamy w formie ślimaka, w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. W rowki wciskamy połówki śliwek. Drożdżowkę odstawiamy w ciepłe miejsce do napuszenia, na około 30 minut. Następnie, smarujemy odrobiną mleka i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 45 min.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.





Razem ze mna wypiekaly:


47 komentarzy:

  1. Ta drożdżówka wygląda przepysznie. Połączenie aromatycznych śliwek i sera jest wyjątkowo udane. Dla mnie bomba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszna. Zakochalam sie w niej od pierwszego upieczenia...

      Usuń
  2. Piękna i z pewnością smakowite. Uwielbiam wszystko, co drożdżowe, muszę wypróbować i ten przepis.
    Pozdrawiam ciepło Kasiu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiu, dziekuje! Widze, ze na drozdzowe postawilysmy w tym tygodniu... pewnie jakas telepatia, albo po prostu smak na puszyste drozdzowe ..., to jest wyjatkowo aromatyczne i fajnie wilgotne od sera i sliwek, nawet na drugi dzien.

      Usuń
  3. Kasiu, wygląda smakowicie. Świetny kształt i ten ser..:-) To lubię:-) Na dniach pewnie upiekę taką:-) Pozdrawiam cieplutko:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale śliczna dziękuje za wspólne wypiekanie , pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wyszła, dzięki za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za udział :) Piękna wyszła <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo mi się spodobał fotoreportaż z tworzenia drożdżowego ślimaka :) Dzięki za Wspólne Wypiekanie i do następnego razu!

    OdpowiedzUsuń
  8. No i znowu bym zjadła kawałeczek, oj pyszna była. Twoja jest taka słoneczna i promienna. Dzięki Kasiu za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziekuje slicznie wszystkim Kobitkom, ktore wziely udzial w wypiekaniu... Juz dzis czekam na kolejny temat....

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale ślicznie to ciasto wygląda.Dziękuję za wspólne WYPIEKANIE:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Też myślałam o sercu ricotta, ale akurat nie było, więc był zwykły twaróg ... ale podejrzewam, ze póki śliwki będą póty piec tą drożdżówkę będę, bo Mąż się w niej zakochał:). Dziękuję za wspólne wypiekanie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmm, wygląda niesamowicie kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepysznie wygląda i w miarę prosty przepis :)

    http://savemydayaleksandraklisko.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. ojejku .. !! .. jaki piekny drozdowy slimak ....
    ( mam malutkie pytanie, czy moge uzyc mrozone owoce, np. maliny .. ?) .. Ala

    OdpowiedzUsuń
  15. I appreciating this great blog. Thank you for posting something good like this

    OdpowiedzUsuń
  16. Keep us updated, looking forward for more posts you will make. Many thanks

    OdpowiedzUsuń
  17. Great job for publishing such a nice article. Its useful for us. Thanks a lot

    OdpowiedzUsuń
  18. Simply desire to say this article is as great. Keep updated, write more

    OdpowiedzUsuń
  19. I checking continuously this weblog and I am impressed! Awesome!

    OdpowiedzUsuń
  20. Really appreciate you sharing this article. Much thanks again.

    OdpowiedzUsuń
  21. It was definitely informative. Your site is useful.

    OdpowiedzUsuń
  22. I’ll be coming back to your website for more soon.

    OdpowiedzUsuń
  23. Everything is very open with a really clear explanation of the challenges.

    OdpowiedzUsuń
  24. thank you for sharing such a great bog it is very helpful.

    OdpowiedzUsuń
  25. This blog posts are more interesting and impressive.

    OdpowiedzUsuń
  26. Good information to know and right to the point.

    OdpowiedzUsuń
  27. Excellent post. I was checking constantly this blog and I am impressed.

    OdpowiedzUsuń
  28. This is really interesting, You’re a very skilled blogger.

    OdpowiedzUsuń
  29. Also, I’ve shared your website in my social networks.

    OdpowiedzUsuń
  30. Thank you, I will try and check back more frequently.

    OdpowiedzUsuń
  31. I honestly appreciate individuals like you! Take care!!

    OdpowiedzUsuń
  32. I am unable to read articles online very often, but I’m glad I did today.

    OdpowiedzUsuń
  33. This is very well written and your points are well-expressed.

    OdpowiedzUsuń
  34. You completed a number of fine points there.

    OdpowiedzUsuń
  35. I blog frequently and I truly thank you for your information.

    OdpowiedzUsuń
  36. I will take a note of your site and keep checking for new details about once a week.

    OdpowiedzUsuń
  37. Aw, this was an exceptionally nice post.

    OdpowiedzUsuń
  38. I’ll bookmark your blog and check again here frequently.

    OdpowiedzUsuń
  39. Your article is extremely attractive and interesting, hopefully more people will know and visit your blog.

    OdpowiedzUsuń
  40. A debt of gratitude is in order for your knowledge for your fabulous posting.

    OdpowiedzUsuń
  41. I really enjoyed reading it. This subject offered by you is very helpful and accurate.

    OdpowiedzUsuń
  42. it's extremely cool blog. Connecting is exceptionally valuable thing.

    OdpowiedzUsuń