poniedziałek, 21 września 2015

Drożdżówka ze śliwkami i serem




Weekendowe wypiekanie na śniadanie, na dobre zagościło w mojej kuchni. Tym razem Gosia zaproponowała puszystą drożdżowkę z serem i śliwkami. To najsmaczniejsza kwintesencja końca lata..., soczyste i dojrzałe śliwki, zatopione w puszystym cieście, poprzeplatanym kremową masą serową. 
Idealne na każdą okazję. Moja córka, która nota bene, nie uznaje żadnego ciasta z owocami, no może z wyjątkiem szarlotki, zjadła pokazny kawałek jeszcze ciepłej drożdżowki...znaczy, dobre było?  Mnie najbardziej smakowało z poranną kawą. 
Przepis, z drobnymi zmianami ze tej strony( click). 


Drożdżówka ze śliwkami i serem

Składniki na ciasto( tortownica 27 cm):

400 g mąki
7 g drożdży instant 
1 jajko i 1 żółtko
65 g cukru
90 g masła
150 ml ciepłego mleka
1 szczypta soli

Składniki na nadzienie:

1/2 kg śliwek 
200 g twarogu( u mnie serek ricotta)
2 łyżki śmietanki
3 łyżki cukru
2 łyżeczki pasty waniliowej( pominelam)

Przesiana mąkę, drożdże, sól i cukier mieszamy razem w misce. Dodajemy jajka, pokrojone na kawałki, miękkie masło i lekko podgrzane, ale nie gorące mleko. Mieszamy łyżką do połączenia sie składnikow, a następnie wyrabiamy ręką przez kilka minut. Ciasto powinno byc lśniące, miękkie i elastyczne. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykryamy  i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Serek ricotta, śmietanę, cukier i pastę waniliową mieszamy w miseczce na jednolitą masę. Śliwki myjemy, kroimy na połówki i pestkujemy.

Wyrośnięte ciasto szybko wyrabiamy na podsypanym mąką blacie i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok 40 x 30 cm i grubości około 3mm. Kroimy wzdłuż na 3 pasy (40 x 10 cm). Wzdłuż każdego pasa nakładamy masę serową, zwijamy w rulon i dobrze sklejamy brzegi i końce. 


Wałki ciasta( zlepieniem do dołu) układamy w formie ślimaka, w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. W rowki wciskamy połówki śliwek. Drożdżowkę odstawiamy w ciepłe miejsce do napuszenia, na około 30 minut. Następnie, smarujemy odrobiną mleka i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 45 min.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.





Razem ze mna wypiekaly:


19 komentarzy:

  1. Ta drożdżówka wygląda przepysznie. Połączenie aromatycznych śliwek i sera jest wyjątkowo udane. Dla mnie bomba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszna. Zakochalam sie w niej od pierwszego upieczenia...

      Usuń
  2. Piękna i z pewnością smakowite. Uwielbiam wszystko, co drożdżowe, muszę wypróbować i ten przepis.
    Pozdrawiam ciepło Kasiu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiu, dziekuje! Widze, ze na drozdzowe postawilysmy w tym tygodniu... pewnie jakas telepatia, albo po prostu smak na puszyste drozdzowe ..., to jest wyjatkowo aromatyczne i fajnie wilgotne od sera i sliwek, nawet na drugi dzien.

      Usuń
  3. Kasiu, wygląda smakowicie. Świetny kształt i ten ser..:-) To lubię:-) Na dniach pewnie upiekę taką:-) Pozdrawiam cieplutko:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  4. Ale śliczna dziękuje za wspólne wypiekanie , pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wyszła, dzięki za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za udział :) Piękna wyszła <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo mi się spodobał fotoreportaż z tworzenia drożdżowego ślimaka :) Dzięki za Wspólne Wypiekanie i do następnego razu!

    OdpowiedzUsuń
  8. No i znowu bym zjadła kawałeczek, oj pyszna była. Twoja jest taka słoneczna i promienna. Dzięki Kasiu za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziekuje slicznie wszystkim Kobitkom, ktore wziely udzial w wypiekaniu... Juz dzis czekam na kolejny temat....

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale ślicznie to ciasto wygląda.Dziękuję za wspólne WYPIEKANIE:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Też myślałam o sercu ricotta, ale akurat nie było, więc był zwykły twaróg ... ale podejrzewam, ze póki śliwki będą póty piec tą drożdżówkę będę, bo Mąż się w niej zakochał:). Dziękuję za wspólne wypiekanie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmm, wygląda niesamowicie kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepysznie wygląda i w miarę prosty przepis :)

    http://savemydayaleksandraklisko.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. ojejku .. !! .. jaki piekny drozdowy slimak ....
    ( mam malutkie pytanie, czy moge uzyc mrozone owoce, np. maliny .. ?) .. Ala

    OdpowiedzUsuń