Weekendowe wypiekanie na śniadanie, na dobre zagościło w mojej kuchni. Tym razem Gosia zaproponowała puszystą drożdżowkę z serem i śliwkami. To najsmaczniejsza kwintesencja końca lata..., soczyste i dojrzałe śliwki, zatopione w puszystym cieście, poprzeplatanym kremową masą serową.
Idealne na każdą okazję. Moja córka, która nota bene, nie uznaje żadnego ciasta z owocami, no może z wyjątkiem szarlotki, zjadła pokazny kawałek jeszcze ciepłej drożdżowki...znaczy, dobre było? Mnie najbardziej smakowało z poranną kawą.
Przepis, z drobnymi zmianami ze tej strony( click).
Drożdżówka ze śliwkami i serem
Składniki na ciasto( tortownica 27 cm):
400 g mąki
7 g drożdży instant
1 jajko i 1 żółtko
65 g cukru
90 g masła
150 ml ciepłego mleka
1 szczypta soli
Składniki na nadzienie:
1/2 kg śliwek
200 g twarogu( u mnie serek ricotta)
2 łyżki śmietanki
3 łyżki cukru
2 łyżeczki pasty waniliowej( pominelam)
Przesiana mąkę, drożdże, sól i cukier mieszamy razem w misce. Dodajemy jajka, pokrojone na kawałki, miękkie masło i lekko podgrzane, ale nie gorące mleko. Mieszamy łyżką do połączenia sie składnikow, a następnie wyrabiamy ręką przez kilka minut. Ciasto powinno byc lśniące, miękkie i elastyczne. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykryamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Serek ricotta, śmietanę, cukier i pastę waniliową mieszamy w miseczce na jednolitą masę. Śliwki myjemy, kroimy na połówki i pestkujemy.
Wyrośnięte ciasto szybko wyrabiamy na podsypanym mąką blacie i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok 40 x 30 cm i grubości około 3mm. Kroimy wzdłuż na 3 pasy (40 x 10 cm). Wzdłuż każdego pasa nakładamy masę serową, zwijamy w rulon i dobrze sklejamy brzegi i końce.
Wałki ciasta( zlepieniem do dołu) układamy w formie ślimaka, w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. W rowki wciskamy połówki śliwek. Drożdżowkę odstawiamy w ciepłe miejsce do napuszenia, na około 30 minut. Następnie, smarujemy odrobiną mleka i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 45 min.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Razem ze mna wypiekaly:
Dorota - Moje Małe Czarowanie
Justyna - Gotowanie i Pieczenie
Joanna - Notatki Kulinarne
Joanna - Różowa Kuchnia
Paulina - Czarna Oliwka
Agnieszka - Kuchnia Co Dnia
Monika - MatkaWariatka
Joanna - Grunt to przepis
Ula - Moja kuchnia
Jagoda - Magia w Kuchnia
Jola- Smak mojego domu
Kamila- Zycie ze smakiem
Justyna - Gotowanie i Pieczenie
Joanna - Notatki Kulinarne
Joanna - Różowa Kuchnia
Paulina - Czarna Oliwka
Agnieszka - Kuchnia Co Dnia
Monika - MatkaWariatka
Joanna - Grunt to przepis
Ula - Moja kuchnia
Jagoda - Magia w Kuchnia
Jola- Smak mojego domu
Kamila- Zycie ze smakiem
Ta drożdżówka wygląda przepysznie. Połączenie aromatycznych śliwek i sera jest wyjątkowo udane. Dla mnie bomba :)
OdpowiedzUsuńJest pyszna. Zakochalam sie w niej od pierwszego upieczenia...
UsuńAle pięknie wygląda)))
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie! :)
OdpowiedzUsuńPiękna i z pewnością smakowite. Uwielbiam wszystko, co drożdżowe, muszę wypróbować i ten przepis.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło Kasiu.
Asiu, dziekuje! Widze, ze na drozdzowe postawilysmy w tym tygodniu... pewnie jakas telepatia, albo po prostu smak na puszyste drozdzowe ..., to jest wyjatkowo aromatyczne i fajnie wilgotne od sera i sliwek, nawet na drugi dzien.
UsuńKasiu, wygląda smakowicie. Świetny kształt i ten ser..:-) To lubię:-) Na dniach pewnie upiekę taką:-) Pozdrawiam cieplutko:-)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńAle śliczna dziękuje za wspólne wypiekanie , pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPięknie wyszła, dzięki za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział :) Piękna wyszła <3
OdpowiedzUsuńBardzo mi się spodobał fotoreportaż z tworzenia drożdżowego ślimaka :) Dzięki za Wspólne Wypiekanie i do następnego razu!
OdpowiedzUsuńNo i znowu bym zjadła kawałeczek, oj pyszna była. Twoja jest taka słoneczna i promienna. Dzięki Kasiu za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńDziekuje slicznie wszystkim Kobitkom, ktore wziely udzial w wypiekaniu... Juz dzis czekam na kolejny temat....
OdpowiedzUsuńAle ślicznie to ciasto wygląda.Dziękuję za wspólne WYPIEKANIE:)
OdpowiedzUsuńTeż myślałam o sercu ricotta, ale akurat nie było, więc był zwykły twaróg ... ale podejrzewam, ze póki śliwki będą póty piec tą drożdżówkę będę, bo Mąż się w niej zakochał:). Dziękuję za wspólne wypiekanie:)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda niesamowicie kusząco :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda i w miarę prosty przepis :)
OdpowiedzUsuńhttp://savemydayaleksandraklisko.blogspot.com
ojejku .. !! .. jaki piekny drozdowy slimak ....
OdpowiedzUsuń( mam malutkie pytanie, czy moge uzyc mrozone owoce, np. maliny .. ?) .. Ala
I appreciating this great blog. Thank you for posting something good like this
OdpowiedzUsuńKeep us updated, looking forward for more posts you will make. Many thanks
OdpowiedzUsuńGreat job for publishing such a nice article. Its useful for us. Thanks a lot
OdpowiedzUsuńSimply desire to say this article is as great. Keep updated, write more
OdpowiedzUsuńI checking continuously this weblog and I am impressed! Awesome!
OdpowiedzUsuńReally appreciate you sharing this article. Much thanks again.
OdpowiedzUsuńIt was definitely informative. Your site is useful.
OdpowiedzUsuńI’ll be coming back to your website for more soon.
OdpowiedzUsuńEverything is very open with a really clear explanation of the challenges.
OdpowiedzUsuńthank you for sharing such a great bog it is very helpful.
OdpowiedzUsuńThis blog posts are more interesting and impressive.
OdpowiedzUsuńGood information to know and right to the point.
OdpowiedzUsuńExcellent post. I was checking constantly this blog and I am impressed.
OdpowiedzUsuńThis is really interesting, You’re a very skilled blogger.
OdpowiedzUsuńAlso, I’ve shared your website in my social networks.
OdpowiedzUsuńThank you, I will try and check back more frequently.
OdpowiedzUsuńI honestly appreciate individuals like you! Take care!!
OdpowiedzUsuńI am unable to read articles online very often, but I’m glad I did today.
OdpowiedzUsuńThis is very well written and your points are well-expressed.
OdpowiedzUsuńYou completed a number of fine points there.
OdpowiedzUsuńI blog frequently and I truly thank you for your information.
OdpowiedzUsuńI will take a note of your site and keep checking for new details about once a week.
OdpowiedzUsuńAw, this was an exceptionally nice post.
OdpowiedzUsuńI’ll bookmark your blog and check again here frequently.
OdpowiedzUsuńYour article is extremely attractive and interesting, hopefully more people will know and visit your blog.
OdpowiedzUsuńA debt of gratitude is in order for your knowledge for your fabulous posting.
OdpowiedzUsuńI really enjoyed reading it. This subject offered by you is very helpful and accurate.
OdpowiedzUsuńit's extremely cool blog. Connecting is exceptionally valuable thing.
OdpowiedzUsuń