niedziela, 4 października 2015

Drożdżowe, zawijane muffiny z jabłkami i cynamonem


Niedzielne, leniwe śniadanie, jest czymś, czego nie umiem sobie odmówić. Nie musi być strasznie “wypasione”, wystarczy moje ulubione cappuccino i słodki dodatek, np. drożdżowe muffinki... tak lekkie i puszyste, że już przy pierwszym kęsie, myslisz o następnym ... muffinku... takie właśnie są drożdżowe cudeńka, upieczone w ramach akcji „Wypiekanie na śniadanie”(click).
Piekąc brioszki zawsze mam obawy, czy na drugi dzień nie zamienią się w suche buły... Już wiem, że te dzisiejsze będą pyszne nawet jutro na śniadanie. Jabłkowe nadzienie dodaje odpowiedniej wilgotności, a mieszanka brązowego cukru i cynamonu jesienny posmak. 
Przepis ze strony Smakołyki Bereniki(cclicklick), nieznacznie zmodyfikowany( zwiekszyłam ilość składników, aby otrzymać 12 sztuk)


Drożdżowe, zawijane muffiny z jabłkami i cynamonem

Składniki na 12 bułeczek:
ciasto
330g mąki pszennej
15g drożdży świeżych lub 4 g suchych
150 ml mleka
1 jajko
4 łyżki cukru
35g masła
szczypta soli

nadzienie
2 średniej wielkości jabłka
1 czubata łyżka cynamonu
2 łyżki brązowego cukru 
40g masła
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
sok z cytryny do skropienia jabłek
brązowy cukier do posypania/1 jajko i 1 łyżka mleka do posmarowania ciasta

masło i mąka do formy lub papilotki na muffinki
Świeże drożdże rozpuszczamy w pół szklanki ciepłego mleka. Dodajemy jedną łyżeczkę mąki, pół łyżeczki cukru  i dokładnie mieszamy. Zakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podrosną. Suche drożdże dodajemy bezpośrednio do mąki i nie przygotowujemy zaczynu.  

Do pozostalej mąki, mleka, cukru, oraz jajka dodajemy podrośnięty zaczyn. Mieszamy składniki, zagniatamy ciasto, dodajemy rozpuszczone i lekko ostygnięte masło. Wyrabiamy miękkie, elastyczne i gładkie ciasto. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1h, (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

Pod koniec wyrastania ciasta przygotowujemy nadzienie. 
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i trzemy na dużych oczkach tarki. Skrapiamy sokiem z cytryny, odciskamy na sitku. Odcisniete jablka mieszamy z mąką ziemniaczaną.  
Masło rozpuszczamy, dodajemy cynamon i cukier. Mieszamy.


Wyrośniete ciasto krótko zagniatamy, składamy jak kopertę i wałkujemy na dość cienki placek o wymiarach około 30x40 cm. Powierzchnię placka smarujemy cynamonowym masłem ( uzyłam pędzelka), a następnie nakładamy odcisnięte jabłko. Wyrównujemy. 

Ciasto zwijamy w rulon, wzdłuż dłuższego boku. Rulon ciasta kroimy na 3,5 centymetrowe kawałki. Do cięcia idelanie nadaje się woskowana nic dentystyczna. Tak przygotowane muffinki wkładamy do papilotek( u mnie papilotki to kwadraty 11 x11 cm, wycięte z papieru do pieczenia) 


Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.C.
Każdą muffinkę smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy brązowym  cukrem. Odstawiamy na 20 minut do napuszenia. 
Pieczemy przez 20/22 minuty, aż muffinki będą rumiane. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
Razem ze mną wypiekały: 



Zakręcony Muffin - edycja jesienna Jabłko z cynamonem 2015

22 komentarze:

  1. Super śliczne i bardzo jesienne!
    Takie zawijaski wygladaja malowniczo...
    Żeby tylko miał je kto dla mnie zrobić...
    ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasia, wbrew pozorom sa dosc latwe i szybkie w wykonaniu... , a znikaja w zastraszajaco szybkim tempie...

      Usuń
  2. Smakowe i cudne są, pięknie dziękuję za wspólne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wyglądają..dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za pyszne wspólne wypiekanie :).

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż żałuję, że w tym tygodniu nie mogłam z Wami piec:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudownie je zrobiłaś :-) dziękuje za wspólne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kasiu, cudne! Dziękuję za wspólne pieczenie:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Muffinki wspaniałe, dziękuję za wspólne pieczenie. Pozdrawiam
    Asa_6niebo

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyszły świetne, dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super wyglądają! Dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuje za wspólne wypiekanie :).

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepiękne zdjęcia i to co na nich również:) Dziękuję za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dziękuję za wspólne pieczenie :) Pozdrawiam Kasia.in

    OdpowiedzUsuń
  14. Cudowne zdjęcia! :)
    Te zawijane muffiny wyglądają uroczo! *.*

    OdpowiedzUsuń
  15. Mmm wspaniałe. I zdjęcia przepiękne.

    OdpowiedzUsuń