Niedzielne, leniwe śniadanie, jest czymś, czego nie umiem sobie odmówić. Nie musi być strasznie “wypasione”, wystarczy moje ulubione cappuccino i słodki dodatek, np. drożdżowe muffinki... tak lekkie i puszyste, że już przy pierwszym kęsie, myslisz o następnym ... muffinku... takie właśnie są drożdżowe cudeńka, upieczone w ramach akcji „Wypiekanie na śniadanie”(click).
Piekąc brioszki zawsze mam obawy, czy na drugi dzień nie zamienią się w suche buły... Już wiem, że te dzisiejsze będą pyszne nawet jutro na śniadanie. Jabłkowe nadzienie dodaje odpowiedniej wilgotności, a mieszanka brązowego cukru i cynamonu jesienny posmak.
Przepis ze strony Smakołyki Bereniki(cclicklick), nieznacznie zmodyfikowany( zwiekszyłam ilość składników, aby otrzymać 12 sztuk)
Drożdżowe, zawijane muffiny z jabłkami i cynamonem
Składniki na 12 bułeczek:
ciasto
330g mąki pszennej
15g drożdży świeżych lub 4 g suchych
150 ml mleka
1 jajko
4 łyżki cukru
35g masła
szczypta soli
nadzienie
2 średniej wielkości jabłka
1 czubata łyżka cynamonu
2 łyżki brązowego cukru
40g masła
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
sok z cytryny do skropienia jabłek
brązowy cukier do posypania/1 jajko i 1 łyżka mleka do posmarowania ciasta
masło i mąka do formy lub papilotki na muffinki
Świeże drożdże rozpuszczamy w pół szklanki ciepłego mleka. Dodajemy jedną łyżeczkę mąki, pół łyżeczki cukru i dokładnie mieszamy. Zakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podrosną. Suche drożdże dodajemy bezpośrednio do mąki i nie przygotowujemy zaczynu.
Do pozostalej mąki, mleka, cukru, oraz jajka dodajemy podrośnięty zaczyn. Mieszamy składniki, zagniatamy ciasto, dodajemy rozpuszczone i lekko ostygnięte masło. Wyrabiamy miękkie, elastyczne i gładkie ciasto. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1h, (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Pod koniec wyrastania ciasta przygotowujemy nadzienie.
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i trzemy na dużych oczkach tarki. Skrapiamy sokiem z cytryny, odciskamy na sitku. Odcisniete jablka mieszamy z mąką ziemniaczaną.
Masło rozpuszczamy, dodajemy cynamon i cukier. Mieszamy.
Wyrośniete ciasto krótko zagniatamy, składamy jak kopertę i wałkujemy na dość cienki placek o wymiarach około 30x40 cm. Powierzchnię placka smarujemy cynamonowym masłem ( uzyłam pędzelka), a następnie nakładamy odcisnięte jabłko. Wyrównujemy.
Ciasto zwijamy w rulon, wzdłuż dłuższego boku. Rulon ciasta kroimy na 3,5 centymetrowe kawałki. Do cięcia idelanie nadaje się woskowana nic dentystyczna. Tak przygotowane muffinki wkładamy do papilotek( u mnie papilotki to kwadraty 11 x11 cm, wycięte z papieru do pieczenia)
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.C.
Każdą muffinkę smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy brązowym cukrem. Odstawiamy na 20 minut do napuszenia.
Pieczemy przez 20/22 minuty, aż muffinki będą rumiane. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
Razem ze mną wypiekały:
Bożena - Moje
domowe kucharzenie
Wiosenka - Eksplozja smaku
Pat - Patison w kuchni
Iza - Smaczna Pyza
Jola - Nasze życie od kuchni
Justyna - Gotowanie i pieczenie - I love it.
Szóste niebo
Edyta - Pasja smaku
Wiosenka - Eksplozja smaku
Pat - Patison w kuchni
Iza - Smaczna Pyza
Jola - Nasze życie od kuchni
Justyna - Gotowanie i pieczenie - I love it.
Szóste niebo
Edyta - Pasja smaku
Dorota- Moje male czarowanie
Alina - Ala piecze i gotuje
Agata - Kulinarne przygody Gatity
Joanna - zdjęcie na FB
Marzena - Zacisze kuchenne
Bernadetta - Prawo do gotowania z pasją
Marzena - Kulinarne szaleństwa Maniusi
Monika - Matka wariatka
Magda- Cup & Cakes
Malgosia- Smaki alzacji
Alina - Ala piecze i gotuje
Agata - Kulinarne przygody Gatity
Joanna - zdjęcie na FB
Marzena - Zacisze kuchenne
Bernadetta - Prawo do gotowania z pasją
Marzena - Kulinarne szaleństwa Maniusi
Monika - Matka wariatka
Magda- Cup & Cakes
Malgosia- Smaki alzacji
wyglądają przepięknie :)
OdpowiedzUsuńDziekuje Majeczko! Polacam bardzo)
UsuńSuper śliczne i bardzo jesienne!
OdpowiedzUsuńTakie zawijaski wygladaja malowniczo...
Żeby tylko miał je kto dla mnie zrobić...
;)
Kasia, wbrew pozorom sa dosc latwe i szybkie w wykonaniu... , a znikaja w zastraszajaco szybkim tempie...
UsuńSmakowe i cudne są, pięknie dziękuję za wspólne wypiekanie :-)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają..dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńdziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za spotkanie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za pyszne wspólne wypiekanie :).
OdpowiedzUsuńAż żałuję, że w tym tygodniu nie mogłam z Wami piec:)
OdpowiedzUsuńKasiu, miło było kolejny raz wspólnie wypiekać :)
OdpowiedzUsuńCudownie je zrobiłaś :-) dziękuje za wspólne wypiekanie :-)
OdpowiedzUsuńKasiu, cudne! Dziękuję za wspólne pieczenie:-)
OdpowiedzUsuńMuffinki wspaniałe, dziękuję za wspólne pieczenie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAsa_6niebo
Wyszły świetne, dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńSuper wyglądają! Dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńDziękuje za wspólne wypiekanie :).
OdpowiedzUsuńPrzepiękne zdjęcia i to co na nich również:) Dziękuję za wspólne pieczenie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie :) Pozdrawiam Kasia.in
OdpowiedzUsuńWspaniałe! Jak marzenie! :)
OdpowiedzUsuńCudowne zdjęcia! :)
OdpowiedzUsuńTe zawijane muffiny wyglądają uroczo! *.*
Mmm wspaniałe. I zdjęcia przepiękne.
OdpowiedzUsuńHello there, You have done a fantastic article here. I want more Thanks
OdpowiedzUsuńFor sure I will check out more posts. This is just great! So Continue
OdpowiedzUsuńWhat your declaring is entirely genuine article. Thank a lot for this one
OdpowiedzUsuńHey pretty, I am so thrilled that I found this blog, Just like to say thank you
OdpowiedzUsuńA really good post, I found a lot of interesting information here. Thanks
OdpowiedzUsuńI did a search on the subject and found mainly people will agree with your blog.
OdpowiedzUsuńThis article has really peaked my interest.
OdpowiedzUsuńSo that’s why this post is perfect. Thanks!
OdpowiedzUsuńI like the valuable information you provide in your articles.
OdpowiedzUsuńI am quite sure I will learn lots of new stuff right here!
OdpowiedzUsuń