niedziela, 4 października 2015

Drożdżowe, zawijane muffiny z jabłkami i cynamonem


Niedzielne, leniwe śniadanie, jest czymś, czego nie umiem sobie odmówić. Nie musi być strasznie “wypasione”, wystarczy moje ulubione cappuccino i słodki dodatek, np. drożdżowe muffinki... tak lekkie i puszyste, że już przy pierwszym kęsie, myslisz o następnym ... muffinku... takie właśnie są drożdżowe cudeńka, upieczone w ramach akcji „Wypiekanie na śniadanie”(click).
Piekąc brioszki zawsze mam obawy, czy na drugi dzień nie zamienią się w suche buły... Już wiem, że te dzisiejsze będą pyszne nawet jutro na śniadanie. Jabłkowe nadzienie dodaje odpowiedniej wilgotności, a mieszanka brązowego cukru i cynamonu jesienny posmak. 
Przepis ze strony Smakołyki Bereniki(cclicklick), nieznacznie zmodyfikowany( zwiekszyłam ilość składników, aby otrzymać 12 sztuk)


Drożdżowe, zawijane muffiny z jabłkami i cynamonem

Składniki na 12 bułeczek:
ciasto
330g mąki pszennej
15g drożdży świeżych lub 4 g suchych
150 ml mleka
1 jajko
4 łyżki cukru
35g masła
szczypta soli

nadzienie
2 średniej wielkości jabłka
1 czubata łyżka cynamonu
2 łyżki brązowego cukru 
40g masła
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
sok z cytryny do skropienia jabłek
brązowy cukier do posypania/1 jajko i 1 łyżka mleka do posmarowania ciasta

masło i mąka do formy lub papilotki na muffinki
Świeże drożdże rozpuszczamy w pół szklanki ciepłego mleka. Dodajemy jedną łyżeczkę mąki, pół łyżeczki cukru  i dokładnie mieszamy. Zakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podrosną. Suche drożdże dodajemy bezpośrednio do mąki i nie przygotowujemy zaczynu.  

Do pozostalej mąki, mleka, cukru, oraz jajka dodajemy podrośnięty zaczyn. Mieszamy składniki, zagniatamy ciasto, dodajemy rozpuszczone i lekko ostygnięte masło. Wyrabiamy miękkie, elastyczne i gładkie ciasto. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1h, (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

Pod koniec wyrastania ciasta przygotowujemy nadzienie. 
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i trzemy na dużych oczkach tarki. Skrapiamy sokiem z cytryny, odciskamy na sitku. Odcisniete jablka mieszamy z mąką ziemniaczaną.  
Masło rozpuszczamy, dodajemy cynamon i cukier. Mieszamy.


Wyrośniete ciasto krótko zagniatamy, składamy jak kopertę i wałkujemy na dość cienki placek o wymiarach około 30x40 cm. Powierzchnię placka smarujemy cynamonowym masłem ( uzyłam pędzelka), a następnie nakładamy odcisnięte jabłko. Wyrównujemy. 

Ciasto zwijamy w rulon, wzdłuż dłuższego boku. Rulon ciasta kroimy na 3,5 centymetrowe kawałki. Do cięcia idelanie nadaje się woskowana nic dentystyczna. Tak przygotowane muffinki wkładamy do papilotek( u mnie papilotki to kwadraty 11 x11 cm, wycięte z papieru do pieczenia) 


Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.C.
Każdą muffinkę smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy brązowym  cukrem. Odstawiamy na 20 minut do napuszenia. 
Pieczemy przez 20/22 minuty, aż muffinki będą rumiane. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
Razem ze mną wypiekały: 



Zakręcony Muffin - edycja jesienna Jabłko z cynamonem 2015

32 komentarze:

  1. Super śliczne i bardzo jesienne!
    Takie zawijaski wygladaja malowniczo...
    Żeby tylko miał je kto dla mnie zrobić...
    ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasia, wbrew pozorom sa dosc latwe i szybkie w wykonaniu... , a znikaja w zastraszajaco szybkim tempie...

      Usuń
  2. Smakowe i cudne są, pięknie dziękuję za wspólne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wyglądają..dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  4. dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za pyszne wspólne wypiekanie :).

    OdpowiedzUsuń
  6. Aż żałuję, że w tym tygodniu nie mogłam z Wami piec:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudownie je zrobiłaś :-) dziękuje za wspólne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kasiu, cudne! Dziękuję za wspólne pieczenie:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Muffinki wspaniałe, dziękuję za wspólne pieczenie. Pozdrawiam
    Asa_6niebo

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyszły świetne, dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super wyglądają! Dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziękuje za wspólne wypiekanie :).

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepiękne zdjęcia i to co na nich również:) Dziękuję za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Dziękuję za wspólne pieczenie :) Pozdrawiam Kasia.in

    OdpowiedzUsuń
  15. Cudowne zdjęcia! :)
    Te zawijane muffiny wyglądają uroczo! *.*

    OdpowiedzUsuń
  16. Mmm wspaniałe. I zdjęcia przepiękne.

    OdpowiedzUsuń
  17. Hello there, You have done a fantastic article here. I want more Thanks

    OdpowiedzUsuń
  18. For sure I will check out more posts. This is just great! So Continue

    OdpowiedzUsuń
  19. What your declaring is entirely genuine article. Thank a lot for this one

    OdpowiedzUsuń
  20. Hey pretty, I am so thrilled that I found this blog, Just like to say thank you

    OdpowiedzUsuń
  21. A really good post, I found a lot of interesting information here. Thanks

    OdpowiedzUsuń
  22. I did a search on the subject and found mainly people will agree with your blog.

    OdpowiedzUsuń
  23. This article has really peaked my interest.

    OdpowiedzUsuń
  24. So that’s why this post is perfect. Thanks!

    OdpowiedzUsuń
  25. I like the valuable information you provide in your articles.

    OdpowiedzUsuń
  26. I am quite sure I will learn lots of new stuff right here!

    OdpowiedzUsuń