Kto nie lubi drożdżówek? Założę się, że nie ma takiego! Pyszne, z
aromatycznym, serowym nadzieniem, mięciutkie i puszyste. Poezja.
Pamiętam je z dzieciństwa, potem ze szkolnego sklepiku. Tych z serem bylo jak
na lekarstwo, trzeba było albo prosić o odłożenie, albo wraz z dzwonkiem wybiec
z klasy i ustawić się jako pierwszy w kolejce.
Dzięki wspólnemu Wypiekaniu na śniadanie,
znowu mogę rozkoszować się ich smakiem. Już sie cieszę na jutrzejsze,
niedzielne śniadanko. Będą pyszne do cappuccino lub szklanki mleka. Tym razem zamiast twarogu użyłam
serka ricotta. Udało mi sie dostać dość spoisty. Serek ricotta nie ma jakiegoś
wyraźnego smaku, dodałam więc skórkę i sok z jednej cytryny. Aha, całość
zwieńcza cytrynowy lukier. Gorąco polecam!
Drożdżówki z serem (ricotta)
Składniki na 12 sporawych
drożdżówek( zwiekszyłam minimalnie ilość mąki i innych składników):
Ciasto:
Ciasto:
200 g maki manitoba( z dużą zawartością glutenu, dzięki
czemu ciasto ładnie trzyma formę)
200 g mąki ( luksusowej)
155 ml mleka
155 ml mleka
25 g świeżych drożdży
3,5 łyżki drobnego, białego cukru
3,5 łyżki drobnego, białego cukru
45 g masła
2 duże żółtka
szczypta soli
Nadzienie:
600 g twarogu( serek ricotta, otarta skórka i sok z 1 cytryny)
1 jajko
3 łyżki cukru
2 duże żółtka
szczypta soli
Nadzienie:
600 g twarogu( serek ricotta, otarta skórka i sok z 1 cytryny)
1 jajko
3 łyżki cukru
Przygotowywanie drożdżówek rozpoczynamy od przygotowania rozczynu; pokruszone drożdże, ½ szklanki cieplego mleka,
cukier i 2 łyżki mąki dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15
minut.
W garnuszku, na małym ogniu, roztapiamy masło, odstawiamy do przestygnięcia.
Obie mąki przesiewamy przez sitko, wysypujemy na stolnicę. Dodajemy wyrośniety
rozczyn, roztopione masło, roztrzepane żółtka, resztę mleka, pozostały cukier i
sól. Całość
wyrabiamy do momentu uzyskania elastycznego ciasta( około 10 minut). Jeśli ciasto jast za suche, można dodać odrobinę ciepłego
mleka. Gładkie ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na
około 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić
swoją objętość.
Odsączony serek ricotta przecieramy przez sitko, dodajemy skórkę i sok z cytryny,
cukier i jajko. Mieszamy.
Wyrośnięte ciasto składamy jak kopertę( prawą część do środka, lewć na prawą,
dolną do środka i górną do środka). A następnie delikatnie je rozwałkowujemy
(na blacie podsypanym mąką) na placek o grubości około 3 mm i wymiarach okolo 33x60
cm. Placek smarujemy równomiernie nadzieniem serowym na całej powierzchni,
zostawiając centymetrowy margines na brzegu.
Ciasto składamy na trzy, 1/3 ciasta (dolną część)
zaginamy i zakładamy do środka. Przykryliśmy 2/3 placka, drugą częścią( górną)
przykrywamy pierwszą. (zdjęcie poniżej). Tak uformowane ciasto ( długi, wąski
prostokąt) ostrym nożem, kroimy na paski o szerokości około 5 cm, po czym
skręcamy je w połowie, jak muszkę. Tak przygotowane drożdżówki układamy na
wyłożonej papierem blasze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do napuszenia.
Pieczemy w nagrzanym do 180° piekarniku, przez okolo 25 -30 minut. Studzimy na
kratce.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem. Lukier
robimy mieszając ½ szklanki cukru pudru z łyżką przefiltrowanego soku z cytryny.
Smarujemy jeszcze ciepłe drożdżówki.
Razem ze mną wypiekali:
Lidia - zdjęcie na FB
Paweł Chleby info.
Paweł Chleby info.
Bożena Moje domowe kucharzenie
Iza Smaczna pyza
Joanna Różowa kuchnia
Zuzanna Gliko
Alina Ala piecze i gotuje
Paulina Czarna oliwka
Joanna Grunt to przepis
Ela W poszukiwaniu
Marzena Kulinarne Szaleństwa Maniusi
Ewelina Stylowa kuchnia
Nina Gotuj - sam
Danuta Moje wypieki i nie tylko
Joanna Notatki kulinarne
Jula Moja kuchnia
Basia Basia w kuchni
Muszą być niezwykle delikatne :) Pycha!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł na dodanie mąki manitoba. Dzięki za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńA jeśli nie mąka manitoba, której nie mam, to jaka :) ? Drożdżówki wyglądają obłędnie :) !
OdpowiedzUsuńAn etka, drozdzowki rzeczywiscie byly pyszne :-) co do maki, to poszukaj tej na pizze, (13-15 g bialka na 100 g produktu.) powinna byc dobra)
OdpowiedzUsuńKasiu, dziękuję za pomocną informację. Bardzo lubię robić drożdżowe wypieki, więc te drożdżówki juz zapisane na listę z nagłówkiem " do wypróbowania " :).
UsuńBardzo prosze! Lubie pracowac z maka o duzej zawartosci glutenu/bialka, bo jest bardzo elastyczna, nie rwie sie i trzyma forme) Wydaje mi sie, ze w duzych supermarketach powinna byc manitoba ...) polecam do twarogu dodac cytryne( skorke i sok), beda jeszcze bardziej aromatyczne) .
UsuńJesteś bardzo miła, że tak mi pomagasz Kasiu :). Będę szukać tej mąki, bo widzę, że warto :) !
UsuńMniam pychotka, wspaniałe :-) dziękuje za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńOj tak.pyszne...dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńFajne drożdżówki. Dziękuję za wspólne wypiekanie!
OdpowiedzUsuńPysznie się wypiekało ! Świetne drożdżówki!
OdpowiedzUsuńDzięki za wspólne pieczenie :)
pyszniutkie!
OdpowiedzUsuńdziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńDzięki za wspólne pieczenie. Było przepysznie! :D
OdpowiedzUsuńRicotta to fajny pomysł do tych drożdżówek. Dziękuję za wspólne pyszne pieczenie:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie i proszę o dopisanie do listy :)
OdpowiedzUsuńKasiu, dziękuję za wspólne wypiekanie na śniadanie. :)
OdpowiedzUsuńPysznie jest z Wami wypiekac! Sama radosc! Dziekuje:-)
OdpowiedzUsuńTakich cudnych bułeczek nie można nie lubić ;)
OdpowiedzUsuńa czy maka zwykla tortowa, poznanska, luksusowa +krupczatka moze byc ??? ,Dzieki, Twoje wygladaja BOSKO !!
OdpowiedzUsuńMysle, ze pół na pół pszenna i maka chlebowa bedzie OK. maka chlebowa ma wieksza zawartosc bialka niz maka uniwersalna. a proteiny w nej zawarte po zmieszaniu sie z woda przeksztalca sie w gluten, dzieki temu ciasto bedzie bardziej elestyczne. niestety nie pieklam nigdy wypiekow drozdzowych z dodatkiem krupczatki, wiec nie moge sie wypowiedziec.
OdpowiedzUsuńDziekuje za mily komentarz)
daj znac jak wyszlo)pozdrawiam
Great Post !! Very interesting topic. Check more about this blog. thanks
OdpowiedzUsuńThanks for discuss this, Love learning more on this topic. Extremely helpful!
OdpowiedzUsuńI have read this excellent post. This is a great job. Keep what you're doing, thanks
OdpowiedzUsuńYour Blog here is so wonderful. You're great just great! Cheers for this.
OdpowiedzUsuń