Symbolem Wielkanocy we Włoszech nie są jajka, lecz gołębica, jako symbol
pokoju i baranek. Dlatego pieczone jagnię i Colomba, słynne drożdżowe ciasto w
kształcie lecącej gołębicy, to najbardziej typowe włoskie, wielkanocne przysmaki.
Oczywiście każdy region Włoch szczyci się swoimi potrawami i związanymi z nimi
tradycjami. Jedną z nich jest wplatanie i zapiekanie surowego jajka, symbolu
nowego życia, na słodkim lub słonym torcie wielkanocym.
Słodka wersja rodem z Apulii, tak bardzo mnie urzekła, że
postanowiłam ją upiec na Wielkanoc. Tych słodkich wersji chyba jest kilka,
ponieważ spotkałam się z różnymi nazwami: scarcella, scarcedda, corrucolo,
cuddura. Zdaje się, że te nazwy odnoszą się do mniej więcej tego samego rodzaju
ciasta, choć z pewnymi zmianami.
Scarcelle przygotowuje się podczas Wielkiego Tygodnia i obdarowuje
nimi „ na szczęście” bliskich, a szczególnie dzieci. Mogą mieć różne formy: owalną- przypominającą
zaplecioną koronę, lub podłużną- formę warkocza. Dla najmłodszych
przygotowywane są scarcelle w formie ciasteczkowego zajączka, baranka, dzwonka
czy gołębicy, na środku kładzie się jajko, które dodatkowo przymocowuje się
dwoma paskami ciasta. Scarcelle można dowolnie dekorować, ważne, aby bylo
kolorowo i wiosennie. Piecze się je z reguły z ciasta kruchego, z dodatkiem
oliwy z oliwek i mleka, lub z ciasta drożdżowego, które można dowolnie wzbogacać:
owocami kandyzowanymi, groszkiem czekoladowym, czy orzechami.
Nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie zmieniła w oryginalnym
przepisie. Miałam do wykorzystania paczuszkę mączki migdałowej, zatem moje
scarcelle miały lekko migdałowy posmak i troszkę inną konsystencję.
Oryginalny przepis ( na końcu postu) z miesięcznika „Cucinare
Bene” n°4/2015.
Scarcelle z Apulii, wielkanocne
ciasteczka
Składniki na 2 blaszki
scarcelle:
250 g mąki pszennej
250 g mączki z
mielonych migdałów
2 żółtka
1 jajko
200 g masła( z lodówki)
120 g cukru pudru
1 cukier wanilinowy (
Delecta)
1 łyżeczka proszku do
pieczenia (Delecta)
80 g kandyzowanej skórki
pomarańczowej
do dekoracji:
kolorowa posypka
rozmącone białko
3 jajka ugotowane na
pół twardo
Wszystkie składniki
szybko zagniatamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1h.
Małe porcje ciasta wałkujemy na placek o grubości ok. 3-4 mm i wykrawamy ciastka.
Jeśli ciastko chcemy ozdobić jajkiem, pamiętajmy, aby było odpowiednio duże. Gołębice,
dzwoneczek i zajączka zrobiłam posługując się formą wyciętą z brystolu, którą
następnie przyłożyłam do ciasta i okroiłam. Pozostałe, mniejsze ciastka wykroiłam
zwykłymi foremkami. Ciastka układamy na papierze do pieczenia. Na środku kładziemy
ugotowane na pół jajko( razem ze skorupką), przmocowujemy dwoma paskami ciasta,
paski można przykleić białkiem. Smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy
posypką. Pieczemy 15 minut w 180°. Analogicznie postępujemy z małymi
ciasteczkami.
Przepis oryginalny na 1
warkoczyk:
500 g mąki pszennej
100 ml mleka
100 ml oliwy z oliwek
100 g cukru krysztalu
½ lyzeczki soli
do dekoracji
3 jajka
1 zoltko
posypka lub gruby
cukier


Bardzo podoba mi sie pomysl z jajkami...
OdpowiedzUsuńNietypowy i ciekawy.
:)
Genialny pomysł z tymi jajami;)
OdpowiedzUsuńPomysłowe ciasteczka!! Pozdrawiamy i zapraszamy również do Nas!
OdpowiedzUsuńBardzo oryginalnie to wygląda :)
OdpowiedzUsuń