poniedziałek, 6 kwietnia 2015

Ciasto fanta z brzoskwiniami i śmietaną


Na wiosnę ciast z owocami nigdy nie jest za wiele. Tym razem aromatyczne, ucierane ciasto z brzoskwiniami zatopionymi w śmietankowej piance, w sam raz na wielkanocny stół. Ciasto jest wilgotne i puszyste, a masa śmietankowa ze słodkiej i kwaśniej śmietany idealnie podkreśla słodycz brzoskwiń. Wikwintnego charakteru nadaje mu również opruszenie gorzkim kakao.
Za przepis dziekuję Camilce! Cmok!!


Ciasto fanta z brzoskwiniami i śmietaną

Składniki na tortownicę 24 cm

Ciasto:
3 jajka
80 g cukru
100 g mąki
50 ml oleju
60 ml fanty (lub pomarańczowej oranżady)
1/2 opakowania cukru wanilinowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(U mnie Delecta)
3 krople zapachu( u mnie Delecta arakowy)

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Oddzielamy białka od żółtek. Białka miksujemy z cukrem wanilinowym i cukrem na lśniącą, puszystą pianę( cukier dodajemy stopniowo, po łyżce). Do doskonale ubitej piany dodajemy po jednym żółtku, zmniejszamy obroty miksera i łączymy żółtka z białkami. Do masy jajacznej na przemian dolewamy olej i Fantę. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżka. Następnie stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem i aromat. Delikatnie mieszamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, w przypadku tortownicy z powłoką nieprzywierajacą boków niczym nie smarujemy, w innym przypadku lepiej jest posmarować boki masłem i posypać mąką. Do tak przygotowanej tortownicy wlewamy ciasto i pieczemy w 180° przez około 25 minut( do tzw suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto pozostawiamy na 10 minut w formie, następnie wyjmujemy i studzimy na kratce.  


Masa śmietankowo- brzoskwiniowa:
1 puszka brzoskwiń
500 ml śmietany kremówki ( 30%)
250 ml kwaśnej, gęstej śmietany
3 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 1/2 opakowania śmietan-fixu
½ szklanki soku z brzoskwiń na poncz


Brzoskwinie odsączamy z soku i kroimy w kostkę. Kwaśną śmietanę miksujemy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Słodką śmietanę ubijamy na sztywno, dodając stopniowo  śmietan-fix. Obie ubite śmietany mieszamy, na koniec delikatnie dodajemy owoce. Krążek ciasta nasączamy sokiem z brzoskwiń. Nakładamy obręcz. Wykładamy masę śmietanowo-owocową, równomiernie rozprowadzamy; na koniec, na wierzchu łyżka robimy fale. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypujemy gorzkim kakao.







Wielkanocne wypieki z Delectą Wielkanocne Smaki - edycja V

1 komentarz: