Cotygodniowe pieczenie wraz z
innymi blogerami stało się już tradycją. Powiem sczerze, że „Wypiekanie na śniadanie”
wciąga tak bardzo, że z nieciepliwością czekam na temat kolejnego! W tym
tygodniu padło hasło: „Chlebek ze szpinakiem i serem feta”. Miałam tylko jeden
dylemat, nie wiedziałam jak taki chlebek przyjmie moja „ fanatycznie drożdżowo-pizzowa”
rodzina. W ostateczności stanęło na tym, iż szpinak i ser będzie, ale w cieście
drożdżowym, zaplatanym w warkoczyk. Z góry wiedziałam, że córki będą kręcić
nosem, więc dla nich wersja z włoską mortadellę i żółtym serem emmentaller.
Obie wersje polecam bardzo, sa idealne
na ciepłą kolację, wycieczkę lub piknik.
Teraz patrząc na cuda dziewczyn,
trochę żałuję, że nie zdecydowałam się na oryginalną wersję. Nic, na pewno nadarzy
się okazja do powtórki. Oryginalny przepis podaję na końcu.
Drożdżowe warkoczyki ze szpinakiem
i serem feta
Składniki na dwa spore
warkoczyki:
300 g mąki pszennej
chlebowej
300 g mąki
manitoba
250 ml ciepłego mleka
250 ml ciepłego mleka
100 ml wody
50 gr miekkiego
masła
1 jajko
7 g suchych drożdży (ok. 18g świeżych)
1 1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
7 g suchych drożdży (ok. 18g świeżych)
1 1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
na nadzienie:
300 g świeżego szpinaku baby( jeśli mamy zwykły,
wystarczy drobniej pokroić)
½ cebuli
szczypta oregano
100 g sera feta
50 g startego sera parmezan
1 łyżka oleju
150 g włoskiej mortadelli
100 g żółtego sera
1 jajko
1 łyżka sezamu
Wszystkie składniki (oprócz wody i mleka) powinny miec temp. pokojową.
Obie mąki przesiewamy przez sitko. Dożdże rozpuszczamy w 3/4 szklanki ciepłego
mleka, dodajemy dwie łyżki mąki i cukier. Mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy
w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Gotowy
zaczyn łączmy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy przez około 10 minut.
Ciasto powinno być elestyczne i nie kleić się do rąk. Następnie ciasto przekładamy
do miski, przykrywmy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 h.
Olej rozgrzewamy na patelni, podsmażamy cebulkę na złoty
kolor, dodajemy umyty, osuszony szpinak i smażymy do czasu aż zwiędnie. Gdy
ostygnie wyciskamy nadmiar płynu i łączymy go z ziołami.
Mortadellę i ser kroimy w kostke.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i dzielimy na pół.
Ciasto przenosimy na papier do pieczenia i rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm i
nadajemy mu kształt okręgu. Okrąg, w myślach dzielimy wzdłuż, na trzy równe części.
Na środek, wzdłuż rozkładamy odciśnięty szpinak, posypujemy rozkruszonym serem
feta i parmezanem. Wolne brzegi ciasta kroimy po skosie na paski o szerkości
ok. 3 mc. Dolny i górny brzeg zakładamy na nadzienie, a paski układamy po
skosie jak warkoczyki.
Analogicznie postępujemy z drugim nadzieniem.
Gotowe warkocze odstawiamy w ciepłe miejsce do
napuszenia( ok. 30 minut). Przed wstawieniem po piekarnika warkocze smarujemy
roztrzepanym jajkiem i posypujemy parmezanem.
Pieczemy w nagrzanym do 200 ° piekarniku około 30
minut.
Odstawiamy na kratkę do przestygnięcia.
Chlebek nadziewany szpinakiem i fetą
na podstawie książki Women's Weekly
"The Baking Collection"
1 łyżka oliwy
1 średnia cebula biała, posiekane drobno
300g szpinaku baby
1 łyżka świeżych liści tymianku
1 łyżka drobno posiekanego świeżego rozmarynu
300 g przesianej mąki pszennej
80g przesianej mąki razowej
120g grubo tartego parmezanu
250gml maślanki
1 jajko
60g sera fety pokruszonego
3 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki soli do ciasta
Przygotowanie:
Rozgrzej olej na patelni, smaż cebulę aż zmięknie, dodaj umyty, osuszony szpinak i smaż do czasu aż zwiędnie. Gdy ostygnie wyciśnij nadmiar płynu i połącz go z ziołami.
Rozgrzej piekarnik do 200' ( ja bym rozgrzała do 180' ) , wyłóż formę papierem do pieczenia.
Przesiej obie mąki do miski, wmieszaj połowę parmezanu, zrób dziurkę na środku mąkę i wbij w nią jajo, sól, proszek do pieczenia i dodaj maślankę. Zagnieć lepkie ciasto. Posyp stolnicę mąką, wyłóż ciasto i rozwałkuj na prostokąt 20cm x 30cm. Rozprowadź szpinak na cieście pozostawiając pasek 2 cm wzdłuż jednego dłuższego boku, posypać pokruszoną fetą, resztą parmezanu wierzch nadzienia szpinakowego i zrolować mocno. Umieścić na blasze. Za pomocą ostrego noża przekrawać wierzch ciasta na osiem plasterków nie przecinając do końca. Posmarować odrobiną maślanki i piec 40 minut . Ostudzić przed podaniem.
na podstawie książki Women's Weekly
"The Baking Collection"
1 łyżka oliwy
1 średnia cebula biała, posiekane drobno
300g szpinaku baby
1 łyżka świeżych liści tymianku
1 łyżka drobno posiekanego świeżego rozmarynu
300 g przesianej mąki pszennej
80g przesianej mąki razowej
120g grubo tartego parmezanu
250gml maślanki
1 jajko
60g sera fety pokruszonego
3 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki soli do ciasta
Przygotowanie:
Rozgrzej olej na patelni, smaż cebulę aż zmięknie, dodaj umyty, osuszony szpinak i smaż do czasu aż zwiędnie. Gdy ostygnie wyciśnij nadmiar płynu i połącz go z ziołami.
Rozgrzej piekarnik do 200' ( ja bym rozgrzała do 180' ) , wyłóż formę papierem do pieczenia.
Przesiej obie mąki do miski, wmieszaj połowę parmezanu, zrób dziurkę na środku mąkę i wbij w nią jajo, sól, proszek do pieczenia i dodaj maślankę. Zagnieć lepkie ciasto. Posyp stolnicę mąką, wyłóż ciasto i rozwałkuj na prostokąt 20cm x 30cm. Rozprowadź szpinak na cieście pozostawiając pasek 2 cm wzdłuż jednego dłuższego boku, posypać pokruszoną fetą, resztą parmezanu wierzch nadzienia szpinakowego i zrolować mocno. Umieścić na blasze. Za pomocą ostrego noża przekrawać wierzch ciasta na osiem plasterków nie przecinając do końca. Posmarować odrobiną maślanki i piec 40 minut . Ostudzić przed podaniem.
Piekli ze mną:
Marzena z bloga Zacisze kuchenne
Nina z bloga Gotuj sam
Dorota z bloga Moje małe czarowanie
Jagoda z bloga Magia w kuchni
Joanna z bloga Grunt to przepis
Bernadeta z bloga Moj kulinarny pamietnik
Marzena z bloga Zacisze kuchenne
Nina z bloga Gotuj sam
Dorota z bloga Moje małe czarowanie
Jagoda z bloga Magia w kuchni
Joanna z bloga Grunt to przepis
Bernadeta z bloga Moj kulinarny pamietnik
Ewelina z bloga Stylowa kuchnia
Kasiu i drożdżowe pięknie się prezentuje, ale spróbuj następnym razem oryginalnego przepisu - zaskoczy Cię zapewne:-) Dzięki za wspólne wypiekanie:-)
OdpowiedzUsuńMarzena, masz racje! Piekne tw Wasze chlebki! Z pewnoscia je upieke... Dziekuje za wspolne pieczenie!
UsuńTaki drożdżowy chlebek jest super, dziekuje za wspólne wypiekanie.
OdpowiedzUsuńśliczny dziękuję za wspólne wypiekanie ;-)
OdpowiedzUsuńbardzo ładnie zapleciony. dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńJa poproszę kawałeczek tego ze szpinakiem :)