Dziękuję Bernadecie, że
zaproponowała wspólne pieczenie chałki challah w Wypiekaniu na śniadanie. Od dość
dawna miałam na nią ochotę, więc nie mogłam przegapić okazji. W sekrecie Wam
powiem, że to pierwsze chałki w mojej „kucharskiej karierze”.
W języku żydowskim istnieją dwa słowa,
które określają chleb: lechem i challah. Lechem to rodzaj chleba spożywanego
codziennie, natomiast challah to rytualny chleb spożywany w Szabat, który
zaczyna się od poświęcenia dwóch bochenków w piątek wieczorem i dwóch kolejnych
w sobotę po poludniu. Te podwójne bochenki symbolizują mannę, która spadła z
nieba w czasie czterdziestoletniego wygnania Żydów z Egiptu. Manna nie spadała
ani w sobotę ani podczas świąt, ale Bóg aby nakarmić swój lud zesłał podwójną
porcję w wigilę poprzedzajacą te dni.
Chyba można pokusić się o
stwierdzenie, że żydowski chlebek challah jest prekursorem naszej rodzimej chałki.
Faktrycznie nazwa challah zmienia się w zależnosci od kraju w którym jest wypiekany:
Khale w języku jidysz na wschodzie Europy, Barches w dialekcie górnoniemieckim, Bergis po
szwedzku, Chałka po polsku, birkata po amaharsku, vianocka po słowacku,
tsoureki po grecku. Challah z naszą chałką, łączy tylko wygląd. W wersji żydowskiej jest bardziej wytrawny, z małą ilością
cukru, a masło i mleko, zastapione jest oliwą lub dobrym olejem i wodą. Do
wypieku challah używa się drobno zmnielonej mąki, można ją wzbogacić garścią
rodzynek, miodem czy szafranem. Aby była smaczna powinna trzykrotnie wyrastać w
niskiej temperaturze. Szabatowe chałki tradycyjnie wykonuje się z trzech splotów,
a sposób formowania i sploty różnią się w zależności od obchodzonych świąt, np.
chałka okrągła - pieczona jest na Rosz ha – Szana. Jej przypominający
głowę kształt symbolizuje pełnię błogosławieństw na okrągły rok, oraz dostatek.
Chałka wyszła bardzo lekka i
puszysta. Pyszna nawet na drugi dzień.
Chleb challah- chałka żydowska
Przepis podany przez
Bernadetę. Oryginał na blogu
Culinary Adventures in the kitchen (click)
W
mojej wersji wykorzystałam 500 gr mąki, dlatego dokonałam drobnych zmian( w nawiasach) w przepisie. Wyrośnięte ciasto
podzieliłam na pół. Następnie jedną część podzieliłam na trzy, zaplotłam
warkocz jak na rysunku poniżej. Drugą część podzieliłam na 4 równe części i
zaplotłam okragłą chałkę. Chlebek
wzbogaciłam kruszonką wykonaną z 1 łyżki mąki, 1 łyżki cukru i ½ łyżki masła.
2 1/2 szklanki ciepłej wody ( 250 ml)
1 łyżka suchych drożdży 7g (17 gr swiezych drozdzy)
1/2 szklanki miodu ( 3 lyzki cukru)
1/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin lub dobrego oleju rzepakowego( 50 ml)
4 jajka (1 + 1 roztrzepane na posmarowanie przed pieczeniem)
1 łyżka soli (1/2 lyzeczki)
4 szklanki mąki uniwersalne ( 300 gr maki chlebowej, 200 gr maki manitoba)
4 szklanki pełnoziarniste mąki (można zamienić na samą pszenną)
1-2 łyżki maku lub sezamu (opcjonalnie)
1 łyżka suchych drożdży 7g (17 gr swiezych drozdzy)
1/2 szklanki miodu ( 3 lyzki cukru)
1/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin lub dobrego oleju rzepakowego( 50 ml)
4 jajka (1 + 1 roztrzepane na posmarowanie przed pieczeniem)
1 łyżka soli (1/2 lyzeczki)
4 szklanki mąki uniwersalne ( 300 gr maki chlebowej, 200 gr maki manitoba)
4 szklanki pełnoziarniste mąki (można zamienić na samą pszenną)
1-2 łyżki maku lub sezamu (opcjonalnie)
" W dużej misce, wymieszać drożdże
z ciepłą wodą.Wymieszać razem miód, olej, 3 jajka i sól. Dodawać mąkę po jednej
filiżance na raz, mieszając po każdym dodaniu, omączyć ręce do wyrabiania
ciasta. Zagnieść, aż będzie gładkie i elastyczne i się nie klei, dodając mąkę,
jeśli potrzeba (wyrabiać 8-10 minut). Przykryć folią w misce lub ściereczką i
pozostawić do wyrośnięcia na 1 1/2 godziny lub aż ciasto podwoi się.
Wyjąć ciasto na posypany mąką blat. Jeśli chcesz, zrobić mniejsze bułki chałki , podzielić oryginalne ciasto na 16 kawałków i zapleść jak na rysunkach.
Wyłożyć blachy papierem i umieścić gotowe chałki na przygotowanych arkuszach. Przykryć folią lub czystym ręcznikiem i niech rosną przez około godzinę. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
Rozmącić pozostałe jajka i posmarować bułki. Posypać makiem lub sezamem, w razie potrzeby.
Małe okrągłe warkocze piec w 180st. przez 20 minut. Bułki powinny od spodu wydać głuchy dźwięk jeśli w nie postukamy. Schłodź na stojaku przez co najmniej jedną godzinę przed krojeniem"
Wyjąć ciasto na posypany mąką blat. Jeśli chcesz, zrobić mniejsze bułki chałki , podzielić oryginalne ciasto na 16 kawałków i zapleść jak na rysunkach.
Wyłożyć blachy papierem i umieścić gotowe chałki na przygotowanych arkuszach. Przykryć folią lub czystym ręcznikiem i niech rosną przez około godzinę. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
Rozmącić pozostałe jajka i posmarować bułki. Posypać makiem lub sezamem, w razie potrzeby.
Małe okrągłe warkocze piec w 180st. przez 20 minut. Bułki powinny od spodu wydać głuchy dźwięk jeśli w nie postukamy. Schłodź na stojaku przez co najmniej jedną godzinę przed krojeniem"
Razem ze mną wypiekali:
Paweł z bloga Chleby.infoNina z bloga Gotuj sam
Basia z bloga Życie w apetycie
Małgosia ze Smaki Alzacji
Dorota z Moje małe czarowanie
Kamila z Życie ze smakiem
Lucyna z bloga Gotowanie i pieczenie
Ewelina ze bloga Stylowa kuchnia
Monika z bloga Matka wariatka
Kinga z bloga Małe kulinaria
Bernadeta z bloga Bernika moj kulinarny pamietnik
Alina z bloga Ala piecze i gotuje
Tym wpisem biore udzial w marcowym wydaniu akcji prowadzonej przez Akacjowy blog "Na zakwasie i na drożdżach" (click)
Podobna akcja pod nazwa "Panissimo" prowadzona jest na wloskim blogu Sandry (click) i Barbary (click), oraz Terry (click), w ktorej rowniez biore udzial.
Piękna i apetyczna ;)
OdpowiedzUsuńChałka jest pyszna,super wyszła;)
OdpowiedzUsuńfantastyczne, dziękuje za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńPiękne chałki! Dzięki za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuń@Ervisha, dziekuje! Staralam sie, aby choc troszke przypominala ta koszerna....
OdpowiedzUsuń@Naturalne metody, dziekuje! Idealna do porannej kawy z mlekiem lub kakao)
@Bernadeta, ja dziekuje za podsuniecie tematu))
@NinaJG, rowniez dziekuje!
Jak malowane, dziękuję za wspólne wypiekanie.
OdpowiedzUsuńPyszne chalki, dziękuje za wspólne wypiekanie. Duzo ciekawych informacji przedstawiasz.
OdpowiedzUsuń