poniedziałek, 29 lipca 2013

Karmelizowany melon na ciasteczkach z kremem katalońskim- dawka energii na cały poranek


Bardzo serdecznie zapraszam na potrójnie aksamitne śniadanie: aksamitny w konsystencji krem kataloński, o niepowtarzalnie charakterystycznym aksamitnym smaku cynamonu, przeplatanego cytryną i aksamitnie skarmelizowany melon.  

Ten aksamitny charakter subtelnie przełamuje lekko chrupiący spód z ciasteczek i orzechów. Prawdziwa poezja na początek dnia.
zapraszam)  

 Karmelizowany melon na ciasteczkach z kremem katalońskim- dawka energii na cały poranek



Składniki na 4 szutki:

Spód:
200 g ciasteczek Belvita
80 g stopionego masła
2 łyżki grubo siekanych prażonych orzechów laskowych

Kruszymy ciastka( ja użyłam wałka do ciasta), dodajemy siekane orzechy i mieszamy z roztopionym masłem. Wykładamy spód 4 małych foremek bez dna o średnicy 8 i wysokości 5 cm. Dobrze ugniatamy. Całość chłodzimy w lodówce przez około 60 minut.

Karmelizowany melon:
1 średni melon
70 g cukru brązowego
40 g masła

Melon kroimy na pół, wydrążamy pestki i okrągłą łyżeczką wycinamy w miąszu kuleczki . Na suchej teflonowej patelni podgrzewamy cukier, gdy trochę zbrązowieje dodajemy masło, mieszamy. Po miuncie dorzucamy kuleczki melona, starannie mieszamy, tak by owoce pokryły się cukrem. Gotujemy na średnim ogniu, co jakiś czas delikatnie mieszając - uważając, by kuleczki nie zmiękły za bardzo i nie rozpadły się.  Karmelizowane kuleczki wyjmyjemy i pozostawiamy na papierze do ostygnięcia.

Krem kataloński:
500 ml mleka
skórka z cytryny bio
4 żółtka
80 g cukru
25 g skrobii kukurydzianej
5 cm kory cynamonu

Cytrynę dobrze myjemy i obieramy cieńko skórkę( najlepiej nożykiem do jarzyn). Do mało przypalajacego się garnka wlewamy mleko, wrzucamy skórę z cytryny i korę cynamonu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 10 minut na najmniejszym gazie, aby cytryna i cynamon “zaromatyzowaly” mleko.
Mikserem w  salaterce ucieramy żółtka ze skorobią i z cukrem, tak długo, aż powstanie krem.

Gotujące mleko zdejmujemy z ognia, przecedzamy. Następnie gorące mleko stopniowo wlewamy do masy żółtkowej, mieszamy. Całość ponownie wlewamy do garnka, wstawiamy na mały gaz i gotujemy aż powstanie krem(3-5 min), mieszamy aby krem się nie przypalił. Studzimy( ja wstawiłam garnek do zimnej wody) i od czasu do czasu mieszamy, aby nie utworzył się kożuch.

Przystępujemy do komponowania wierzyczek. Na ciasteczkowy spód kładziemy kuleczki karmelizowanego melona, a następnie przykrywamy je kremem. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Przed spożyciem wyjmujemy z foremek, posypujemy powierzchnię kremu cukrem i przypalamy palnikiem. Jeśli nie posiadamy palnika, to powierzchnię można polać karmelizowanym, melonowym syropem i posypać prażonymi orzechami.


Smacznego!



5 komentarzy:

  1. Uwielbiam rozpoczynac dzien od czegos slodkiego :D
    Pysznosci :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaintrygował mnie ten melon :) Ciekawa jestem, jak to cudo smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gin, dla mnie bomba) nabardziej mnie urzekl cynamonowy krem katalonski. melon o posmaku brazowego cukru, rowniez sie obronil) spod mozna zmienic wg upodoban)

      Usuń