Jako dodatek wykorzystałam żółty ser, oliwki i suchą kiełbasę. Wy
możecie dodać Wasze ulubione smaki: paprykę, zeszklony boczek, czy cebulkę,
szynkę, grzybki, kosteczki ugotowanego na parze (al dente ) ziemniaka, czy
pora. Pomysł z książki “365 chlebowych przepisów”.
Polecam bardzo)
Składniki na 20 sztuk:
·
360 g mąki pszennej
·
120 g semoliny
·
12 g świeżych drożdży
·
150 ml ciepłego mleka
·
140 ml wody
·
60 g miekkiej margaryny/masła+ 2 łyżki na smarowanie
·
1/2 łyżeczki cukru
·
1 łyżeczka soli
·
1 łyżka oliwy( u mnie cytrynowa oliwa z oliwek)
·
2 jajka
·
100 g kiełbasy
·
100 g startego żółtego sera
·
¾ szklanki oliwek
·
2 łyżki sezamu
Wykonanie:
Kroimy kiełbasę i oliwki, trzemy ser.
Do
mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki i cukier. Mieszamy i pozostawiamy
aby zaczyn podwoił swoją objętość.
Pozostałe składniki wsypujemy do miski, dodajemy zaczyn, zagniatamy ciasto.
Na koniec dodajemy pokrojone dodatki i ponownie zagniatamy.
Ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu aby podwoiło objętość.
Papierowe foremki do muffinek smarujemy rozpuszczoną margaryną, umieszczamy w formie muffinkowej i wypełniamy je ciastem. Pozostawiamy do wyrośniecia ok 20 min. Przed włożeniem do piekarnika muffinki smarujemy roztopionym masłem i posypujemy sezamem.
Pozostałe składniki wsypujemy do miski, dodajemy zaczyn, zagniatamy ciasto.
Na koniec dodajemy pokrojone dodatki i ponownie zagniatamy.
Ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu aby podwoiło objętość.
Papierowe foremki do muffinek smarujemy rozpuszczoną margaryną, umieszczamy w formie muffinkowej i wypełniamy je ciastem. Pozostawiamy do wyrośniecia ok 20 min. Przed włożeniem do piekarnika muffinki smarujemy roztopionym masłem i posypujemy sezamem.
Przyznaję, że wytrawne muffinki robię stanowczo zbyt rzadko. Pora to zmienić. Pozdrawiam serdecznie:-)
OdpowiedzUsuńMnie też sie raczej takie nie zdarzają, chociaż z wersją z serem feta i warzywami lubię bardzo. :)
OdpowiedzUsuńJakie ładnie i na pewno pyszne:)
OdpowiedzUsuńPrzyznaje, ze ja tez pierwszy raz robilam wytrawne muffinki, ale juz wiem, ze nie ostatni)) Moj M powiedzial, ze super beda do piwa!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie)
czasem nie mogę na słodkie patrzeć a wtedy idealną przekąską są właśnie TAKIE muffiny.
OdpowiedzUsuńI najwazniejsze, ze mozemy uzyc naszego ulubionego nadzienia))
UsuńPięknie wyglądają !! Szkoda ze nie mogę takich pyszności jeść, kochałabym je !! :) Zapraszam do mnie :)
OdpowiedzUsuńCiastowo: jak pysznie u Ciebie!! pozdrawiam)
Usuń