Jakiś
czas temu miałam okazję uczestniczyć w lokalnej sagrze ( o sagrach pisałam
tutaj) o słodko brzmiącej nazwie: “Festa della Dolcezza” (Święto Słodyczy).
Święto było poświęcone cukrowi i wszelakim słodkościom, a towarzyszyły mu różniste
imprezy: targi słodkości, konkursy na najsmaczniejsze ciasto, kursy pieczenia
ciasteczek i dekorowania pierniczków dla małych i dużych, wizyta w pobliskiej
cukrowni, wystawa poświęcona historii i produkcji cukru, wystawa hobbistyczna i
teatrzyki o słodkiej tematyce dla dzieci. Jednym słowem cały dzień spędzony wśród
słodkości.
Mieliśmy
okazję skosztować aromatycznej marokańskiej herbaty i pysznych ciasteczek.
Miód
i wosk pszczeli
Konkurs
na najsmaczniejsze ciasto
Słodki
cukier i gigantyczne bezy
Cukrowe
rzeźby
Typowe regionale produkty
Kasztany muszą zawsze być))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz