sobota, 5 stycznia 2013

Święto słodkości



Jakiś czas temu miałam okazję uczestniczyć w lokalnej sagrze ( o sagrach pisałam tutaj) o słodko brzmiącej  nazwie: “Festa della Dolcezza” (Święto Słodyczy). Święto było poświęcone cukrowi i wszelakim słodkościom, a towarzyszyły mu różniste imprezy: targi słodkości, konkursy na najsmaczniejsze ciasto, kursy pieczenia ciasteczek i dekorowania pierniczków dla małych i dużych, wizyta w pobliskiej cukrowni, wystawa poświęcona historii i produkcji cukru, wystawa hobbistyczna i teatrzyki o słodkiej tematyce dla dzieci. Jednym słowem cały dzień spędzony wśród słodkości.

Mieliśmy okazję skosztować aromatycznej marokańskiej herbaty i pysznych ciasteczek. 


   

Miód i wosk pszczeli




Konkurs na najsmaczniejsze ciasto 



  
Słodki cukier i gigantyczne bezy






Cukrowe rzeźby




Typowe regionale produkty





Kasztany muszą zawsze być))





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz