Zapraszam na szybki i lekki
serniczek z groszkiem czekoladowym. Idealny na każdą porę roku. Kruchutkie i
aromatyczne ciasto, delikatna ricotta, wyborna gorzka czekolada i świeży posmak
cytryny sprawiają, że nie kończymy na jednym kawałku)
Uwaga- uzależnia))
W necie znajduje się mnóstwo
przepisów na ten klasyczny włoski sernik. Podaję link do jednego z nich.
Sernik
stracciatella
Ciasto tortownica 23 cm:
Składniki na kruche ciasto:
v 200 g mąki pszennej
v 200 g mąki krupczatki( u mnie semolina)
v 250 g masła ( z lodówki)
v 120 g cukru pudru
v 2 żółtka
v 1 jajko
v 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki
na nadzienie serowe:
v 600 g serka ricotta
v 100 g cukru
v 1 jajko
v 1 czubata łyżka proszku budyniowego( u mnie mączka
ryżowa)
v 90 g groszku czekoladowego( z gorzkiej czekolady)
v ½ łyżeczki otartej skórki z cytryny
v ½ laski waniliowej (ziarenka)
Składniki
na lukier:
v 1 lub 2 łyżeczki
soku z cytrynu( przefiltrowanego przez sitko)
v Około ½ szklanki cukru pudru
Szybko zagniatamy kruche ciasto i
wstawiamy do lodówki na 1 h.
Przygotowujemy nadzienie. Jeśli serek
ricotta jest zbity i twardy, przepuszczamy go przez sitko, w przeciwnym razie
możemy użyc prosto z pudeleczka. Lekko ubijamy mikserem serek z cukrami,
dodajemy całe jajko, proszek budyniowy, skórkę z cytryny i ziarenka wanilii,
dobrze mieszamy(mikserem), na sam koniec dodajemy groszek czekoladowy. Nadzienie
będzie miało półplynną konsystencję.
Tortownicę wyłożoną papierem (spód) i
wysmarowaną margaryną po bokach wykładamy 2/3 ciasta. Średnica koła z kruchego
ciasta powinna być 2 lub 3 cm większa niż średnica tortownicy, ponieważ z
pozostałego ciasta utworzymy boki sernika.
Na tak przygotowany spód wylewamy masę serową. Przy pomocy radełka
odcinamy ewentualny zbyt wysoki bok (sernik bardzo nie urośnie) i robimy kratkę
z wyciętych radełkiem pasków z pozostałego ciasta.
Sernik pieczemy w 180 ° C ok. 40 min.
Przed spożyciem lukrujemy cytrynowym lukrem. Na lukier rozcieramy sok z
cytryny z cukrem pudrem
Sernik jest najlepszy dnia następnego)
Smacznego!
Fajnie wygląda, musi być pyszny:)
OdpowiedzUsuńJest pyszny) zapraszam do upieczenia)
UsuńWygląda wspaniale, musiał bosko smakować :)
OdpowiedzUsuńGin, prawdziwa uczta) jeden z lepszych jakie jadlam))
UsuńWygląda niesamowicie smacznie !!!
OdpowiedzUsuńI tak tez smakuje, przepyszny :)
OdpowiedzUsuńNatalka, cmok))
OdpowiedzUsuńI tak tez smakuje, przepyszny :)
OdpowiedzUsuń