Sernik stracciatella


Zapraszam na szybki i lekki serniczek z groszkiem czekoladowym. Idealny na każdą porę roku. Kruchutkie i aromatyczne ciasto, delikatna ricotta, wyborna gorzka czekolada i świeży posmak cytryny sprawiają, że nie kończymy na jednym kawałku)
Uwaga- uzależnia))

W necie znajduje się mnóstwo przepisów na ten klasyczny włoski sernik. Podaję link do jednego z nich.

Sernik stracciatella


Ciasto tortownica 23 cm:

Składniki na kruche ciasto:
v  200 g mąki pszennej
v  200 g mąki krupczatki( u mnie semolina)
v  250 g masła ( z lodówki)
v  120 g cukru pudru
v  2 żółtka
v  1 jajko
v  1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na nadzienie serowe:
 v  600 g serka ricotta
 v  100 g cukru
 v  1 jajko
 v  1 czubata łyżka proszku budyniowego( u mnie mączka ryżowa)
 v  90 g groszku czekoladowego( z gorzkiej czekolady)
 v  ½ łyżeczki otartej skórki z cytryny
 v  ½ laski waniliowej (ziarenka)

Składniki na lukier:
 v 1 lub 2 łyżeczki soku z cytrynu( przefiltrowanego przez sitko)
 v  Około ½ szklanki cukru pudru

Szybko zagniatamy kruche ciasto i wstawiamy do lodówki na 1 h.
Przygotowujemy nadzienie. Jeśli serek ricotta jest zbity i twardy, przepuszczamy go przez sitko, w przeciwnym razie możemy użyc prosto z pudeleczka. Lekko ubijamy mikserem serek z cukrami, dodajemy całe jajko, proszek budyniowy, skórkę z cytryny i ziarenka wanilii, dobrze mieszamy(mikserem), na sam koniec dodajemy groszek czekoladowy. Nadzienie będzie miało półplynną konsystencję.

Tortownicę wyłożoną papierem (spód) i wysmarowaną margaryną po bokach wykładamy 2/3 ciasta. Średnica koła z kruchego ciasta powinna być 2 lub 3 cm większa niż średnica tortownicy, ponieważ z pozostałego ciasta utworzymy boki sernika.  Na tak przygotowany spód wylewamy masę serową. Przy pomocy radełka odcinamy ewentualny zbyt wysoki bok (sernik bardzo nie urośnie) i robimy kratkę z wyciętych radełkiem pasków z pozostałego ciasta.   
 Sernik pieczemy w 180 ° C ok. 40 min.

Przed spożyciem lukrujemy cytrynowym lukrem. Na lukier rozcieramy sok z cytryny z cukrem pudrem

Sernik jest najlepszy dnia następnego)
Smacznego!



Komentarze

Publikowanie komentarza