Makowiec na
Swięta musi być. W zeszłym roku gościł u nas makowiec japoński, a w tym po raz
pierwszy odważyłam się upiec makowe strucle. Sięgnełam po sprawdzony przepis Dorotki(
troszkę go modyfikujac). Powiem jedno, to super przepis. Makowce udały się wyśmienicie.
Ciasto jest bardzo elestyczne i dobrze się formuje, może dlatego, że od siebie
dodałam makę Manitoba o dużej zawartości białka.
Polecam
serdecznie)
Strucla makowa
Ciasto
drożdżowe na 2 strucle:
·
350 g mąki
pszennej – o dużej zawartosci białka(14,0 g)/ glutenu,
·
120 ml letniego
mleka
·
100 g margaryny/masła,
(roztopionej, ochłodzonej)
·
4 żółtka
·
30 g świeżych
drożdży lub 14 g suchych
·
4 łyżki cukru
·
1 łyżka oleju
·
3/4 łyżeczki
soli
·
1 łyżka spirytusu
·
1 duże
opakowanie cukru waniliowego (16 g)
Masa makowa:
·
500 g maku
·
200 g cukru
·
100 g rodzynków
·
50 g orzechów włoskich, posiekanych
·
olejek
migdałowy do smaku
·
1 łyżka
miękkiej margaryny
·
kandyzowana
skórka pomarańczowa
·
4 białka
·
Do dekoracji:
·
lukier
Ciasto
drożdżowe
Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży. Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami lekko podgrzanego mleka. Dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mieszamy ze sobą wszystkie pozostałe składniki (oprócz tłuszczu) i dodajemy do nich zaczyn z drożdży - wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz. Ciasto powinno być elastyczne i nie klejące do rąk. Umieszczamy ciasto w misce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Masa makowa
Mak zaparzamy
w 500 ml wrzącej wody, odstawiamy do wystygnięcia, dobrze
odcedzamy, dwukrotnie mielimy. Dodajemy pozostałe składniki (na końcu
delikatnie mieszamy z ubitym białkiem, które nam pozostało z ciasta).
W przypadku użycia
maku z puszki (ok 900 g) należy najpierw przesmażyć mak (ok 20/30 min) w celu
odparowania wody. W mało przypalającym się garnku rozpuszczamy łyżkę masła,
dodajemy mak z puszki, ewentualnie orzechy, smażoną skórkę pomarańczową, olejek
migdałowy. Często mieszamy, bo lubi się przypalać. Po przesmażeniu, odstawiamy
mak do całkowitego ostygnięcia, nastęnie dodajemy ubite białka.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy prostokątne placki, które lekko smarujemy białkiem, nakładamy masę makową, zostawiając ok 3cm wolnego od brzegów ciasta, końce makowców podkładamy pod spód (można przykleić je białkiem).
Makowce zawijamy
w posmarowany olejem pergamin, jak tubę. Pergamin powinien być dłuższy od
makowców o ok. 6 cm (3 cm po obu końcach). Końce tuby spinamy spinaczem, żeby
papier się nie odwinął w czasie pieczenia. Między papierem a makowcem powinno
być ok 8 mm luzu, ponieważ ciasto urośnie. Makowce pieczemy w temperaturze 180
- 190 stopni przez około 35 minut.
Ostygniete
ciasto lukrujemy.
·
pół szklanki
cukru pudru
·
1 -2 łyżeczki soku z cytryny
Rozcieramy na gładką masę.
Smacznego :)
Smacznego :)
Szanowna Pani skorzystałam z przepisu i jestem wdzięczna bo mam bardzo udany placek , będzie ten przepis służył jako najlepszy .
OdpowiedzUsuńTerka, ciesze sie bardzo, ze makowce sie udaly) to rowniez moj ulubiony przepis na strucle)
Usuńpozdrawiam serdecznie)))