Jesienne danie na pierwszy dzień jesieni. Tylko trzy składniki, a jaka uczta dla podniebienia! Smażony, słodkawy bakłażan, fenomenalnie współgra z opieńkami i podsmażaną białą kiełbasą. Polecam bardzo!
Znacie moje zamiłowania do fikuśnych makaronów, dzis powtórka pysznego makaronu strozzapreti (możecie poczytać o nim tu), a o bakłażanie tutaj.
Znacie moje zamiłowania do fikuśnych makaronów, dzis powtórka pysznego makaronu strozzapreti (możecie poczytać o nim tu), a o bakłażanie tutaj.

Składniki na 4 osoby:
250 g makaronu strozzapreti
1/4 cebuli
2 małe białe kiełbaski
300 g opienków
1 duży bakłażan
2 łyżki oliwy
natka pietruszki
Sól, pieprz, do smaku
olej do smażenia
szybko umyć i osuszyć grzybki, pokroić na mniejsze kawałki. Na oliwie zeszklić cebulę, dodać grzybki, posolić, podsmażyć ok 5 minut, dodać wody i dusić ok 20 min, aż grzybki będą miękkie. W razie potrzeby uzupełnić wodę. W tak zwanym miedzy czasie, w głębokim tłuszczu usmażyć pokrojony w kosteczkę bakłażan. Osaczyć na papierowym papierze. Na osobnej patelni, na łyżce oliwy, podsmażyć pokrojoną na malutkie kawałeczki( dosłownie 0.5 cm) białą kiełbasę, odsączyć z ewentualnego tłuszczu.
Ugotować makaron al dente, na patelni od grzybków wymieszać go z pozostałymi składnikami. Posypać natka pietruszki.
Smacznego.
Propozycja na obiad w akcji na Durszlaku:

Leśne grzyby i makaron, to jest to. :) Zachęciłaś mnie, by pójść do lasy na grzyby...
OdpowiedzUsuńPyszny początek jesieni!
OdpowiedzUsuńOpieńki bardzo lubię i wszelkie makarony.
Kocham grzyby, a opieńków nigdy jadłam, może czas to zmienić ... :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńcudowny ten makaron! a grzyby z kiełbasą i makaronem świetnie się komponują:)zamiast opieńków mogą być podgrzybki?
OdpowiedzUsuń@Whiness, Cieszy mnie, ze sie podoba, i ze tak prosty makaron inspiruje)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam))
@Amber, opienki, bardzo niepozorne "drzewne" grzybki, sa tez moimi ulubionmi)
jestem pod wrazeniem Twojego Bloga!!- SUPER!
@Myszka, naprawde zachecam do sprobowania, w niczym nie sa gorsze od innych grzybkow. pozdrawiam)
@Maja, oczywiscie, grzybki moga byc Twoje ulubione. wg. mnie ten szczegolny smak, zalezy od polaczenia bialej kielbasy( ale nie takiej wedzonej)i slodkawego baklazanai i grzybkow oczywiscie! niebo w gebie))