Nie ma to jak pysznie zacząć dzień. Na niedzielne, leniwe śniadanie proponuję drożdżowe bułeczki z maślano-migdałową kruszonką. Gwarantuję, że w wersji z czekoladowym groszkiem będą smakowały nie tylko maluchom. Żeby jeszcze same się zrobiły, upiekły i na stół podały...
Na drugi dzień tracą trochę na świeżosci, ale da sie temu zaradzić wstawiając je do nagrzanego do 180 ° piekarnika na dosłownie 5 minut.
Te pyszne bułeczki, to juz kolejna odsłona wspołnego pichcenia w ramach akcji „Wypiekanie na śniadnie” (click)
Przepis z tej strony: click
Maślane bułeczki z migdałową kruszonką
Składniki na 17 bułeczek o średnicy około 7 cm
550 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant)
40 g cukru
50 g masła
1 jajko
270 ml mleka
1 łyżeczka esencji waniliowej( u mnie otarta skórka z cytryny bio)
3 lyzki czekoadowego groszku
3 lyzki czekoadowego groszku
Kruszonka:
50 g miękkiego masła
100 g mąki
50 g drobnego cukru
2 łyżki płatków migdałów, pokruszonych
Do posmarowania: jajko roztrzepane z 1 łyżką wody lub mleka
Rozpoczynamy od zrobienia zaczynu. Drożdże kruszymy, dodajemy łyżeczkę cukru i rozpuszczamy w pół szklanki ciepłego, ale nie gorącego mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
Pozostałe mleko lekko podgrzewamy, mieszamy z masłem i cukrem. Gdy lekko przestygnie, łączymy z jajkiem. Mąkę mieszamy z zaczynem. Dodajemy mleko z rozmąconym jajkiem. .
Wyrobiamy gładkie, odchodzące od ręki ciasto. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odsawiamy w ciepłe miejsce na 90 minut, aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto lekko zarabiamy, składamy w kopertę ( prawy brzeg do środka, lewy na prawy, dolny do środka i gorny na dolny). Ciasto dzielimy na jednakowej wielkości części, z ktorych formujemy małe, okrągłe bułeczi o wadze około 60 g. Do czesci dodajemy czekoladowy groszek. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi ok. 2 cm odstępy. Odstawiamy da napuszenia na 30 minut.
Robimy kruszonkę: wszystkie składniki łączymy w miseczce do konsystencji grudek.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy jajkiem z mlekiem i posypujemy kruszonką.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st C.
Wstawiamy bułeczki i pieczemy 20-25 minut, do zrumienienia.
Razem ze mną wypiekały:
Bożena - Moje domowe kucharzenie
Iza - Smaczna pyzaEwa - Ewa w kuchni Jola - Smak mojego domu
Aneta - Piekielna kuchnia Anety
Piekę bo lubię - zdjęcie na FB
Asia - Sama słodycz i szczypta chili
Edyta - Pasja smaku
Beata - Ciasteczkowy potwór
Angelika - Życie zaczyna się w kuchni
Małgosia - Smaki Alzacji i nie tylko
Asa - 6niebo
Marzena - Kulinarne szaleństwa Maniusi
Ewa - zdjęcie na FB
Agnieszka - Szybko, tanio, smacznie
Małgorzata - zdjęcie na FB
Alina - Ala piecze i gotuje
Olga - Cukry proste
Dorota - Moje małe czarowanie
Bernadetta - Prawo do gotowania z pasją
Iwona - Izioni pyszne smaki
Wiosenka - Eksplozja smaku
Joanna - Grunt to przepis
Coś słodkiego - Pycha ciasta
Iwona - Blogotowanie z pasją
Agulinka - Maryna w kuchni
Agnieszka - Rustykalna kuchnia
Małgosia - W garze mieszane
Ela - zdjęcie na FB
dzięki za wspólne pieczenie :)
Piękne Ci wyszły. I tak migdałowa kruszonka też smacznie wygląda. Szkoda, że akurat nie miałam pod ręką płatków migdałowych :)
OdpowiedzUsuńMoja Babcia piekła podobne bułeczki, tylko ,że z jagodami. Pyszne były :)
OdpowiedzUsuńFajne bułeczki, dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńCudne i pyszne! Dziękuję za wspólne pieczenie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie :) Do następnego razu.
OdpowiedzUsuńSmakowicie wyglądają, dzięki za wspólna zabawę :-)
OdpowiedzUsuńBardzo ładne Tobie wyszły! Dziękuję za wspólne pieczenie:) Pozdrawiam Asa
OdpowiedzUsuńUrocze bułeczki)))
OdpowiedzUsuńale kuszące, dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z tymi czekoladowymi groszkami. Miło było spotkać się przy wspólnym pieczeniu :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAgnieszka
Na nastepny raz dodam czekoladowych groszków:) .... pięknie wyglądają woje bułeczki:) . Dziękuję za wspólne wypiekanie:)
OdpowiedzUsuńBułeczki były przepyszne, a Twoje zdjęcia przecudne !!! Dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńFor sure I will check out more posts. This is just great! So Continue
OdpowiedzUsuńSo fantastic topic because information about this website is helpful
OdpowiedzUsuńI truly appreciate this post. You have made my day! Thankyou so much
OdpowiedzUsuńYour writing style has been amazed me. Thank you, quite great article.
OdpowiedzUsuńGrrrr… well I’m not writing all that over again. Regardless, just wanted to say excellent blog!
OdpowiedzUsuńI was excited to uncover this website. I want to to thank you for this fantastic read!!
OdpowiedzUsuńThe clearness for your submit is simply nice and that i could think you’re knowledgeable on this subject.
OdpowiedzUsuń