Nie ma to jak pysznie zacząć dzień. Na niedzielne, leniwe śniadanie proponuję drożdżowe bułeczki z maślano-migdałową kruszonką. Gwarantuję, że w wersji z czekoladowym groszkiem będą smakowały nie tylko maluchom. Żeby jeszcze same się zrobiły, upiekły i na stół podały...
Na drugi dzień tracą trochę na świeżosci, ale da sie temu zaradzić wstawiając je do nagrzanego do 180 ° piekarnika na dosłownie 5 minut.
Te pyszne bułeczki, to juz kolejna odsłona wspołnego pichcenia w ramach akcji „Wypiekanie na śniadnie” (click)
Przepis z tej strony: click
Maślane bułeczki z migdałową kruszonką
Składniki na 17 bułeczek o średnicy około 7 cm
550 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant)
40 g cukru
50 g masła
1 jajko
270 ml mleka
1 łyżeczka esencji waniliowej( u mnie otarta skórka z cytryny bio)
3 lyzki czekoadowego groszku
3 lyzki czekoadowego groszku
Kruszonka:
50 g miękkiego masła
100 g mąki
50 g drobnego cukru
2 łyżki płatków migdałów, pokruszonych
Do posmarowania: jajko roztrzepane z 1 łyżką wody lub mleka
Rozpoczynamy od zrobienia zaczynu. Drożdże kruszymy, dodajemy łyżeczkę cukru i rozpuszczamy w pół szklanki ciepłego, ale nie gorącego mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
Pozostałe mleko lekko podgrzewamy, mieszamy z masłem i cukrem. Gdy lekko przestygnie, łączymy z jajkiem. Mąkę mieszamy z zaczynem. Dodajemy mleko z rozmąconym jajkiem. .
Wyrobiamy gładkie, odchodzące od ręki ciasto. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odsawiamy w ciepłe miejsce na 90 minut, aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto lekko zarabiamy, składamy w kopertę ( prawy brzeg do środka, lewy na prawy, dolny do środka i gorny na dolny). Ciasto dzielimy na jednakowej wielkości części, z ktorych formujemy małe, okrągłe bułeczi o wadze około 60 g. Do czesci dodajemy czekoladowy groszek. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi ok. 2 cm odstępy. Odstawiamy da napuszenia na 30 minut.
Robimy kruszonkę: wszystkie składniki łączymy w miseczce do konsystencji grudek.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy jajkiem z mlekiem i posypujemy kruszonką.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st C.
Wstawiamy bułeczki i pieczemy 20-25 minut, do zrumienienia.
Razem ze mną wypiekały:
Bożena - Moje domowe kucharzenie
Iza - Smaczna pyzaEwa - Ewa w kuchni Jola - Smak mojego domu
Aneta - Piekielna kuchnia Anety
Piekę bo lubię - zdjęcie na FB
Asia - Sama słodycz i szczypta chili
Edyta - Pasja smaku
Beata - Ciasteczkowy potwór
Angelika - Życie zaczyna się w kuchni
Małgosia - Smaki Alzacji i nie tylko
Asa - 6niebo
Marzena - Kulinarne szaleństwa Maniusi
Ewa - zdjęcie na FB
Agnieszka - Szybko, tanio, smacznie
Małgorzata - zdjęcie na FB
Alina - Ala piecze i gotuje
Olga - Cukry proste
Dorota - Moje małe czarowanie
Bernadetta - Prawo do gotowania z pasją
Iwona - Izioni pyszne smaki
Wiosenka - Eksplozja smaku
Joanna - Grunt to przepis
Coś słodkiego - Pycha ciasta
Iwona - Blogotowanie z pasją
Agulinka - Maryna w kuchni
Agnieszka - Rustykalna kuchnia
Małgosia - W garze mieszane
Ela - zdjęcie na FB
dzięki za wspólne pieczenie :)
Piękne Ci wyszły. I tak migdałowa kruszonka też smacznie wygląda. Szkoda, że akurat nie miałam pod ręką płatków migdałowych :)
OdpowiedzUsuńMoja Babcia piekła podobne bułeczki, tylko ,że z jagodami. Pyszne były :)
OdpowiedzUsuńFajne bułeczki, dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńCudne i pyszne! Dziękuję za wspólne pieczenie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie :) Do następnego razu.
OdpowiedzUsuńSmakowicie wyglądają, dzięki za wspólna zabawę :-)
OdpowiedzUsuńBardzo ładne Tobie wyszły! Dziękuję za wspólne pieczenie:) Pozdrawiam Asa
OdpowiedzUsuńUrocze bułeczki)))
OdpowiedzUsuńale kuszące, dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z tymi czekoladowymi groszkami. Miło było spotkać się przy wspólnym pieczeniu :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAgnieszka
Na nastepny raz dodam czekoladowych groszków:) .... pięknie wyglądają woje bułeczki:) . Dziękuję za wspólne wypiekanie:)
OdpowiedzUsuńBułeczki były przepyszne, a Twoje zdjęcia przecudne !!! Dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuń