poniedziałek, 9 listopada 2015

Maślane bułeczki z migdałową kruszonką


Nie ma to jak pysznie zacząć dzień. Na niedzielne, leniwe śniadanie proponuję drożdżowe bułeczki z maślano-migdałową kruszonką. Gwarantuję, że w wersji z czekoladowym groszkiem będą smakowały nie tylko maluchom. Żeby jeszcze same się zrobiły, upiekły i na stół podały...  
Na drugi dzień tracą trochę na świeżosci, ale da sie temu zaradzić wstawiając je do nagrzanego do 180 ° piekarnika na dosłownie 5 minut. 
Te pyszne bułeczki, to juz kolejna odsłona wspołnego pichcenia w ramach akcji „Wypiekanie na śniadnie” (click)
Przepis z tej strony: click


Maślane bułeczki z migdałową kruszonką

Składniki na 17 bułeczek o średnicy około 7 cm

550 g mąki pszennej 
20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant)
40 g cukru
50 g masła
1 jajko
270 ml mleka
1 łyżeczka esencji waniliowej( u mnie otarta skórka z cytryny bio)
3 lyzki czekoadowego groszku

Kruszonka:
50 g miękkiego masła
100 g mąki
50 g drobnego cukru
2 łyżki płatków migdałów, pokruszonych

Do posmarowania: jajko roztrzepane z 1 łyżką wody lub mleka

Rozpoczynamy od zrobienia zaczynu. Drożdże kruszymy, dodajemy łyżeczkę cukru i rozpuszczamy w pół szklanki ciepłego, ale nie gorącego mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
Pozostałe mleko lekko podgrzewamy, mieszamy z masłem i cukrem. Gdy lekko przestygnie, łączymy z jajkiem. Mąkę mieszamy z zaczynem. Dodajemy mleko z rozmąconym jajkiem. . 
Wyrobiamy gładkie, odchodzące od ręki ciasto. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odsawiamy w ciepłe miejsce na 90 minut, aż podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto lekko zarabiamy, składamy w kopertę ( prawy brzeg do środka, lewy na prawy, dolny do środka i gorny na dolny). Ciasto dzielimy na jednakowej wielkości części, z ktorych formujemy małe, okrągłe bułeczi o wadze około 60 g. Do czesci dodajemy czekoladowy groszek.  Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi ok. 2 cm odstępy. Odstawiamy da napuszenia na 30 minut. 


Robimy kruszonkę: wszystkie składniki łączymy w miseczce do konsystencji grudek.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy jajkiem z mlekiem i posypujemy kruszonką.


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. 
Wstawiamy bułeczki i pieczemy 20-25 minut, do zrumienienia.
Razem ze mną wypiekały: 
Iza - Smaczna pyzaEwa - Ewa w kuchni 
Jola - Smak mojego domu
Aneta - Piekielna kuchnia Anety
Piekę bo lubię - zdjęcie na FB
Asia - Sama słodycz i szczypta chili 
Edyta - Pasja smaku 
Beata - Ciasteczkowy potwór
Angelika - Życie zaczyna się w kuchni
Małgosia - Smaki Alzacji i nie tylko
Asa - 6niebo  
Marzena - Kulinarne szaleństwa Maniusi
Ewa - zdjęcie na FB 
Agnieszka - Szybko, tanio, smacznie
Małgorzata - zdjęcie na FB 
Alina - Ala piecze i gotuje
Olga - Cukry proste
Dorota - Moje małe czarowanie
Bernadetta - Prawo do gotowania z pasją 
Iwona - Izioni pyszne smaki
Wiosenka - Eksplozja smaku
Joanna - Grunt to przepis 
Coś słodkiego - Pycha ciasta 
Iwona - Blogotowanie z pasją 
Agulinka - Maryna w kuchni
Agnieszka - Rustykalna kuchnia
Małgosia - W garze mieszane 
Ela - zdjęcie na FB




20 komentarzy:



  1. dzięki za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne Ci wyszły. I tak migdałowa kruszonka też smacznie wygląda. Szkoda, że akurat nie miałam pod ręką płatków migdałowych :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja Babcia piekła podobne bułeczki, tylko ,że z jagodami. Pyszne były :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne bułeczki, dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudne i pyszne! Dziękuję za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za wspólne pieczenie :) Do następnego razu.

    OdpowiedzUsuń
  7. Smakowicie wyglądają, dzięki za wspólna zabawę :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ładne Tobie wyszły! Dziękuję za wspólne pieczenie:) Pozdrawiam Asa

    OdpowiedzUsuń
  9. ale kuszące, dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny pomysł z tymi czekoladowymi groszkami. Miło było spotkać się przy wspólnym pieczeniu :) Pozdrawiam
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  11. Na nastepny raz dodam czekoladowych groszków:) .... pięknie wyglądają woje bułeczki:) . Dziękuję za wspólne wypiekanie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bułeczki były przepyszne, a Twoje zdjęcia przecudne !!! Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. For sure I will check out more posts. This is just great! So Continue

    OdpowiedzUsuń
  14. So fantastic topic because information about this website is helpful

    OdpowiedzUsuń
  15. I truly appreciate this post. You have made my day! Thankyou so much

    OdpowiedzUsuń
  16. Your writing style has been amazed me. Thank you, quite great article.

    OdpowiedzUsuń
  17. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Regardless, just wanted to say excellent blog!

    OdpowiedzUsuń
  18. I was excited to uncover this website. I want to to thank you for this fantastic read!!

    OdpowiedzUsuń
  19. The clearness for your submit is simply nice and that i could think you’re knowledgeable on this subject.

    OdpowiedzUsuń