niedziela, 1 marca 2015

Kubeczkowe jogurtowe z gruszkami, czyli ciasto siedem kubeczków



Po raz pierwszy wzięłam udział w organizowanej przez Bożenę akcji “Ciasto na niedzielę”. Tym razem wspólnie piekłyśmy kubeczkowe ciasto jogurtowe. Z chęcią się przyłączyłam, bo to jedno z ulubionych mojej córki i kiedys bardzo często gościło w naszym domu. Znałam je pod inną nazwą „Siedem kubeczków”, ponieważ dokładnie 7 kubeczków ingrediencji potrzeba aby je upiec, nie licząc jajek i p.d.p.
Kubeczkowe jogurtowe jest wyjątkowo miękkie i puszyste, oraz odpowiednio wilgotne, takie jak lubimy. Bardzo proste w przygotowaniu. Do jego wykonania nie potrzeba nawet wagi, ponieważ miarką jest kubeczek po jogurcie. Wesji jogurtowca jest bez liku; pysznie smakuje bez dodatków, posypane cukrem pudrem, z owocami czy czekoladowymi łezkami, z dodatkiem ulubionego likieru, przełożone kremem patissiere lub nutellą.


Kubeczkowe jogurtowe z gruszkami, czyli ciasto siedem kubeczków
Cytuję przepis (orygiał na blogu „Sweet dreams”)

- 1 kubeczek 200 g jogurtu 

- 1 kubeczek oleju

- 2 kubeczki cukru ( można nieco zmniejszyć tą ilość)

- 3 kubeczki mąki

- 3 jajka

- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

- 3 gruszki lub inne owoce

- 1/2 łyżeczki cynamonu

Do miseczki wyłożyć jogurt, kubeczka po jogurcie użyć do odmierzenia oleju, wlać do miseczki z jogurtem, dodać jajka, rozbełtać łyżką.
Kubeczek po jogurcie umyć, wytrzeć, odmierzyć potrzebną ilość cukru i mąki, wsypać do drugiej miski, dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Suche składniki połączyć z mokrymi, dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać.
Ciasto wylać do blaszki ( 15x25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia.
Gruszki obrać, pokroić w kosteczkę, wymieszać z cynamonem, ułożyć na wierzchu ciasta. Piec około 45 minut w 180 st. C.


Moja wersja (poniżej) różni się trochę od oryginału. Użyłam 125 gr jogurtu, taki kubeczek był moją miarką, a ciasto wykonałam jak babkę, przy użyciu miksera. Wszystkie produkty miały temperaturę pokojową, a jogurt wyjęłam z lodówki 2 h przed przystąpieniem do pieczenia.

  1 kubeczek 125 g jogurtu waniliowego

  1 kubeczek oleju( niepełny)

  1 3/4 kubeczka cukru

  2 kubeczki mąki pszennej
  
  1 kubeczek skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej

  3 jajka

  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  otarta skórka z 1 cytryny

  1 duża gruszka
Obie mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy mikserem, stopniowo dodajemy po łyżce cukru. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na zmniejszonych obrotach miksera. Następnie dodajemy olej,  jogurt, mąki z proszkiem i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny i pokrojoną w kostkę gruszkę. 




Ciasto wlewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy (23 cm) z kominkiem  i wstawiamy do nagrzanego do 170 ° piekarnika, pieczemy przez ok. 50 minut do tzw suchego patyczka. Ciasto studzimy na kratce, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.


Razem ze mną piekły:

Asia- http://grunttoprzepis.blogspot.com/…/ciasto-jogurtowo-grusz…
Bożena Mdkhttp://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/.../ciast.
Asia- http://rozowakuchnia.blox.pl/.../Ciasto-jogurtowe-z...
Dorota-http://doowa.blogspot.com/.../jogurtowe-ciasto-z-jagodami...
Iwona/Ola-
http://izioni-smaki.blogspot.it/2015/03/ciasto-kubeczkowe.html#more

Aronia- http://cafeamaretto.blogspot.it/2015/03/ciasto-kubeczkowe-z-brzoskwiniami.html

Miraga- http://cafeamaretto.blogspot.it/2015/03/ciasto-kubeczkowe-z-brzoskwiniami.html

12 komentarzy:

  1. Wow..ale pysznie wygląda Twoje ciacho..możliwe ze trzeba robic mikserem i będzie puszyste ...bo moje takie nie było..Dziękuję za wspólne pieczenie i zapraszam ponownie..

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne zmiany, ciasto wygląda super, dziękuję za pyszne pieczenie i do nastepnego.

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, jak ja lubie takie proste ciasta!
    I nawet wagi nie trzeba wyciagac!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super są takie ciasta.Delikatne i puszyste;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za wspólne pieczenie i moim zdaniem Twoje ciasto wyglada najlepiej i na bardzo puszyste u mnie wyszło bardziej zbite choć też smaczne widać Twoja wersja jest lepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziekuje za wspolne pieczenie i mile slowa :-) Pamietam, ze to ciasto zawsze wyrabialam mikserem, dlatego jest puszyste jak babka, ale i odpowiednio wilgotne. Juz szykuje sie na nastepne wspolne wypiekanie na niedziele...

    @Kasia, polecam bardzo, nie zawiedziesz sie)

    @Naturale metody, swieta racja! Dodaj Twoje ulubione owoce, takie bardziej wyraziste beda super pasowac....

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzięki za wspólne pieczenie :) Ja z kolei robiłam z większej porcji (250g jogurtu i proporcjonalnie więcej pozostałych składników). Nie używałam miksera, wszystko zamieszałam jedynie kilka razy łyżką, ale ciasto też wyszło bardzo puszyste i wilgotne - tak więc sprawdziłam namacalnie że użytek miksera nie wpływa na puszystość :) Do następnego Wspólnego Kucharzenia! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję za wspólne pieczenie :) Ciasto wygląda znakomicie, a dodanie owoców do środka to lepszy pomysł. Następnym razem tak włsnie zrobię :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję również za wspólne pieczenie. W takiej tortownicy z kominem wygląda super.

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo fajny przepis, wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zmniejsza się tę ilość, a nie tą ilość ;))). Niemniej, przepis ciekawy ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajnie to wygląda. Tego typu produkty się ceni głównie, ze względu na ich naprawdę solidną ekologiczność.

    OdpowiedzUsuń