W kuchni lubię eksperymentować. Gdy
zobaczyłam konkurs u Majany, wiedziałam, że postaram się przygotować coś specjalnego.
Wybór padł na danie z czarnym ryżem(*) i łososiem, aromatyzowane cebulowo-jabłkowym
smalczykiem Smakowita Pajda.
Zakupiłam opakowanie czarnego ryżu,
a potem obserwując małe, czarne ziarenka dumałam z czym go połączyć. Wydaje mi
się, że jednym z lepszych połączeń jest ryż z rybą. Wybrałam łososia, który również
podpasował mi kolorystycznie.
Zapraszam na proste, ale bardzo
smaczne danie, które zarówno eksponuje orzechowo-chlebowy smak ryżu, świeżość łososia,
delikatność słodkiego groszku jak i aromatczny posmak Smakowitej Pajdy.
Smakowita Pajda zaskoczyła mnie wspaniałym aromatem, doskonale współgrającym z
całym daniem i niesamowicie chrupiącą cebulką.
Czarny ryż Venere z łososiem
i słodkim groszkiem
Składniki
na 2 porcje:
250g
czarnego ryżu (u mnie Venere Gallo).
2 dzwonki świeżego
łososia
300 g słodkiego
zielonego groszku( u mnie mrożony)
3 łyżki smalczyku
roślinnego Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem
Sól,
pieprz, natka pietruszki, ew. warzywko
Wykonanie:
Gotujemy
ryz w dużej ilości lekko osolonej wody. Czarny ryz będzie gotowy po około 30
minutach.
W tak zwanym między czasie, przygotowujemy
dzwonki łososia: myjemy pod bierzacą wodą, osuszamy na papierowym ręczniku,
lekko soloimy i pieprzymy. Na patelni
rozpuszczamy 3 łyżki smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. Smażymy łososia z obu
stron. Usmażonego łososia dzielimy na małe
kawałeczki, usuwając ewentualne ości. W małej ilości wody z dodatkiem warzywka,
gotujemy do miekkości mrożony groszek. Odcedzamy.
Odcedzamy ugotowany ryż,
aromatyzujemy go na patelni, na której wcześniej smażyliśmy łososia.
Przy pomocy okrągłej
foremki na risotto, formujemy coś na kształt małego tortu. Na dno kładziemy
czarny ryż, następnie kawałeczki łososia i zielony groszek. Dekorujemy
pietruszką.
Przepis bierze udział w konkursie “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
(*)
Czarny ryż jest ryżem nieoczyszczonym, pokrytym
cienką czarną okrywą, która otacza białe ziarno. W czasie gotowania zmienia
kolor na ciemnofioletowy i pachnie jak wyjęty z pieca chleb. Jest to ryż szczególnie
bogaty w witaminy z grupy B, składniki mineralne oraz aminokwasy.
Czarny
ryż pochodzi z Chin. Uprawiany jest również w innych częściach Azji Południowo-Wschodniej:
Tajlndii i Indonezji, jak również w Europie we Włoszech.
Czarny ryż znany jest także
jako “ryż zabroniony”. Ze względu na
wysokie właściwości odżywcze i afrodyzjakalne w starożytnych Chinach mógł być
spożywany jedynie przez Cesarza.
wygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńJustynka, dziekuje) Tak sobie wlasnie pomyslalam, ze gotujac lososia na parze, otrzymamy pyszne danie dietetyczne)
UsuńBardzo ladnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziekuje))
UsuńTo teraz już wiem jak wykorzystam czarny ryż :)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje :)
Oliwka, ciesze sie, ze moj pomysl Ci sie spodobal) Pieknie sie prezentuje i rownie pysznie smakuje) A skladniki mozna zmieniac wedle upodobania)
UsuńPozdrawiam)
Bardzo ciekawy przepis!
OdpowiedzUsuń