poniedziałek, 10 lutego 2014

Czarny ryż Venere z łososiem i słodkim groszkiem


W kuchni lubię eksperymentować. Gdy zobaczyłam konkurs u Majany, wiedziałam, że postaram się przygotować coś specjalnego. Wybór padł na danie z czarnym ryżem(*) i łososiem, aromatyzowane cebulowo-jabłkowym smalczykiem Smakowita Pajda.

Zakupiłam opakowanie czarnego ryżu, a potem obserwując małe, czarne ziarenka dumałam z czym go połączyć. Wydaje mi się, że jednym z lepszych połączeń jest ryż z rybą. Wybrałam łososia, który również podpasował mi kolorystycznie.

Zapraszam na proste, ale bardzo smaczne danie, które zarówno eksponuje orzechowo-chlebowy smak ryżu, świeżość łososia, delikatność słodkiego groszku jak i aromatczny posmak Smakowitej Pajdy. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie wspaniałym aromatem, doskonale współgrającym z całym daniem i niesamowicie chrupiącą cebulką.


  

Czarny ryż Venere z łososiem i słodkim groszkiem

Składniki na 2 porcje:
250g czarnego ryżu (u mnie Venere Gallo).
2 dzwonki świeżego łososia
300 g słodkiego zielonego groszku( u mnie mrożony)
3 łyżki smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem
Sól, pieprz, natka pietruszki, ew. warzywko

Wykonanie:
Gotujemy ryz w dużej ilości lekko osolonej wody. Czarny ryz będzie gotowy po około 30 minutach.
W tak zwanym między czasie, przygotowujemy dzwonki łososia: myjemy pod bierzacą wodą, osuszamy na papierowym ręczniku, lekko soloimy i pieprzymy.  Na patelni rozpuszczamy 3 łyżki smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. Smażymy łososia z obu stron.  Usmażonego łososia dzielimy na małe kawałeczki, usuwając ewentualne ości. W małej ilości wody z dodatkiem warzywka, gotujemy do miekkości mrożony groszek. Odcedzamy.

Odcedzamy ugotowany ryż,  aromatyzujemy go na patelni, na której wcześniej smażyliśmy łososia.

Przy pomocy okrągłej foremki na risotto, formujemy coś na kształt małego tortu. Na dno kładziemy czarny ryż, następnie kawałeczki łososia i zielony groszek. Dekorujemy pietruszką.  


Przepis bierze udział w konkursie “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.





(*) Czarny ryż jest ryżem nieoczyszczonym,  pokrytym cienką czarną okrywą, która otacza białe ziarno. W czasie gotowania zmienia kolor na ciemnofioletowy i pachnie jak wyjęty z pieca chleb. Jest to ryż szczególnie bogaty w witaminy z grupy B, składniki mineralne oraz aminokwasy.
Czarny ryż pochodzi z Chin. Uprawiany jest również w innych częściach Azji Południowo-Wschodniej: Tajlndii i Indonezji, jak również w Europie we Włoszech.

Czarny ryż znany jest także jako “ryż zabroniony”.  Ze względu na wysokie właściwości odżywcze i afrodyzjakalne w starożytnych Chinach mógł być spożywany jedynie przez Cesarza. 

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Justynka, dziekuje) Tak sobie wlasnie pomyslalam, ze gotujac lososia na parze, otrzymamy pyszne danie dietetyczne)

      Usuń
  2. Bardzo ladnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To teraz już wiem jak wykorzystam czarny ryż :)
    Pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oliwka, ciesze sie, ze moj pomysl Ci sie spodobal) Pieknie sie prezentuje i rownie pysznie smakuje) A skladniki mozna zmieniac wedle upodobania)
      Pozdrawiam)

      Usuń