wtorek, 29 maja 2012

Truskawkowy crumble z orzechami – murowany sukces




Powiem szczerze, że do zrobienia tego wybornego deseru natchnęło mnie zdjęcie Dusi i Jej crumble z rabarbarem. Ja i rabarbar nie lubimy się zbytnio, wiec użyłam samych truskawek, a do kruszonki dodałam zmielone orzechy laskowe.


Deser wyszedł super truper! Dla mnie najlepszy na ciepło. Z reguły dodaję jeszcze sos waniliowy, ale tym razem nie zrobiłam bo chęć spałaszowania truskawek wzięła górę))


Tym słodkim akcentem dołączam do Durszlakowej akcji “Ramekin”.
Polecam bardzo….
                              

Truskawkowy crumble z orzechami – murowany sukces

Składniki na 6 kokilek:

Kruszonka:

130 g mąki pszennej
100 g mielonych orzechów laskowych
100 g cukru
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
100 g masła


500g truskawek

Połączyć wszystkie sypkie składniki, dodać masło i wszystko pokruszyć. Umyte i pokrojone w kosteczkę truskawki włożyć na spód każdej wysmarowanej masłem kokilki, lekko posypać cukrem i przykryć kruszonką. Piec w 180 °C 25-30 min. Truskawki mają to do siebie, że podczas pieczenia buzują i mogą nam pobrudzić piekarnik, dlatego proponuję piec je na blaszce.

smacznego 




8 komentarzy:

  1. Super, że to ja Cię natchnęłam :) Apetyczne zdjęcia, będę ja musiała zrobić z truskawkami:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, crumble jest zawsze dobre :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kuchenny balagan, dobre zawsze i w kazdej postaci)) zapraszam

      Usuń
  3. to połączenie musiało wyjść bosko!

    OdpowiedzUsuń
  4. S.B boskie- to trafne okreslenie! jeszcze sie usmiecham, jak przypomne sobie ten smak) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Czekałam na sezon truskawkowy, by wykorzystać ten przepis! :) Doczekałam się :), ostatnio robiłam tylko dla siebie i tak mi posmakowało, że dziś zrobiłam dla całej rodziny :). Wszyscy byli zachwyceni :).

    Kinga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kinga, baardzo sie ciesze, ze posmakowalo calej Rodzince) pozdrawiam))

      Usuń