Kruche ciasto z owocami i kokosową kruszonką



Co otworzyłam szafkę w kuchni to zerkała na mnie torebeczka z wiórkami  kokosowymi. Trzeba coś z nich zrobić... Po weryfikacji potrzebnych składników i zawartości mojej spiżarni padło na kruche ciasto z owocami i budyniem. 

Przepis zaczerpnęłam ze starego zeszytu Mamy i wzbogaciłam pomysłem Liski na cudowną kokosową kruszonkę. 



Ciasto z budyniem śmietankowym wyszło pyszne, ale następnym razem wykorzystam sugestię Liski i ugotuję go pól na pól z mlekiem kokosowym( 300 ml zwykle + 400 ml kokosowe).

Mrożone leśne owoce przypomniały mi o lecie, jagody wprost rozpływały się w ustach, a porzeczki przełamywały słodycz kruszonki..

Ale mi się stęskniło za latem... eh...



Oto pochwala prostoty czyli:

Kruche ciasto z owocami i kokosową kruszonką

Składniki na blaszkę 30x20 cm

Ciasto:
150 g mąki pszennej,
100 gr mąki krupczatki
 150 g masła lub margaryny Kasia
70 g cukru pudru
 2  żółtka
 1 cukier waniliowy
 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:
2 budynie waniliowe na 0,5 lt każdy
700 ml mleka
4 łyżki cukru, jeśli budyń jest bez cukru
400 g owoców leśnych

Kruszonka:
100 gr mąki
50 gr mąki krupczatki
100 gr wiórków kokosowych
80 g cukru
130 g masła lub Kasi
wymieszać i pokruszyć wszystkie składniki kruszonki



Zagniatamy kruche ciasto, wstawiamy do lodówki na 1 h. Podpiekamy spód ciasta 20 min w 200°C. Na podpieczone ciasto nakładamy wcześniej ugotowany i lekko przestudzony budyń, a na wierzch wysypujemy owoce( u mnie mrożone owoce prosto z zamrażarki), a na nie skubiemy kruszonkę. Ponownie wstawiamy do piekarnika na 30 min 180 °C. Posypujemy cukrem pudrem.



Ciasto jest wyjątkowo kruche nawet na drugi dzień. Smacznego!!
Tym super smacznym ciastem dołączam się do akcji na Durszlaku ” Kokosowe szaleństwo”.


Komentarze

  1. Takie ciasto lubi chyba każdy! Pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tyna, nie kazdy)) moje corcie nie mogly nawet dokonczyc pierwszego kawalka he he! tym razem przeszkadzaly jagody!!!!!!

      Usuń
  2. Takie ciasto lubie! Przepis juz w moim zeszycie... Internetowym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A właśnie mam zapas owoców mrożonych, ostanio robiłam często kaktajle i w Lidlu połowa moich zakupów to były paczki mrożonych owoców truskawki, maliny i owoce leśne też się znajdą..

      Usuń
    2. Marlena, jak masz czas to skus sie bo naprawde warto! pyszne ciasto, a z ta kruszonka to po prostu cudo!!!

      Usuń
  3. mam pytanie, czy można to ciasto zrobić z dżemem ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Michelle, mysle, ze tak. Chociaz, jak bedziesz miala trwadr dzem, to mozesz miec problemy z rozsmarowaniem ... moze dodac lyzke wody, albo jakiegos likieru, bedize sie lepiej smarowal.

      pozdrawiam)

      Usuń
  4. szafkę a nie szawkę ;) (pierwsze zdanie, aż razi w oczy)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy, dziekuje za zwrocenie uwagi. takie "kwiatki" sie zdarzaja, jak sie pisze bez edytora tekstu. a swoja droga, na 6609 oslon, tylko Ty sie "zraziles"....
      szkoda, ze sie nie ujawniles...

      Usuń
  5. własnie robię to ciasto.. kupiłam jakies niemieckie budynie w lidlu.. i masakra.. zrobilą wg przepisu i wod.. a jak chwilkę postało do ostygniecia to sie zaczęło rozwarstwiać.. dobrze z eumiem zrobić polski budyń domowy:)
    kasiu jeśli ktoś pokaże ci błąd ortograficzny to sie nie denerwuj, kazdemu sie zdarzy. i dobrze jest gdy ktoś zwróci uwagę.. w ten sposób się uczymy... nigdy nie zapomnę wstydu gdy na sali rozpraw ze zmęczenia po wielogodzinnym pisaniu napisałam "durzo" zamiast dużo..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak to dobrze kuchenne sztuczki znac))) Mam nadzieje, ze bedzie smakowalo :-),
      a bledy kazdemu sie zdarzaja, nawet dziennikarzom. Mnie bardziej denerwuja anonimowe wpisy....

      Usuń
  6. Dziś upiekłam, budyń zrobiłam z mlekiem kokosowym. I muszę przyznać, że to od dziś moje ULUBIONE ciasto z owocami :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciesze sie, ze taka wersja przypadla Ci do gustu))

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza