niedziela, 18 października 2015

Drożdżówki (flauti) nadziewane kremem czekoladowo-orzechowym




Tym razem w ramach akcji “Wypiekanie na śniadanie”(click), poczyniliśmy zawijane drożdżówki, nadziewane czym kto chciał. Moje córki widząc powstający rządek “grzebykowych” bułeczek, wykrzyknęły: Flauti(fleciki). Faktycznie, wyglądem przypominają włoskie drożdżówki nadziewane nutellą. Ale, są o wiele zdrowsze, bo po pierwsze przygotowane w domu, a po drugie nie zawierają, niezdrowej jak dla mnie nutelli, którą zastąpiłam kremem czekoladowo-orzechowym bio ( bez dodatku oleju palmowego). To w wersji dla dzieci, my nastomiast zadowoliliśmy się niskosłodzonym dżemem wiśniowym. 

Mimo, ze w przepisie (z tej strony) nie ma jajka, drożdżówki wyszły bardzo puszyste i delikatne, idealne do kawy na niedzielny poranek. Oczywiście tracą troszkę na swojej puszystości na drugi dzień, ale po chwilowym „odświeżeniu” w piekarniku ( bez cukru pudru, oczywiście) odzyskują swoją lekkość.  
Zapraszam, 



Drożdżówki (flauti) nadziewane kremem czekoladowo-orzechowym
składniki na 13 drożdżówek:
250 g mąki pszennej
250 g mąki manitoba, lub innej o wysokiej zawartości białka
250 ml mleka
8og masła
80g cukru
25g świeżych drożdży
szczypta soli
na nadzienie:
słoik dżemu ( u mnie wiśniowy), lub krem czekoladowo-orzechowy
białko do posmarowania,
cukier puder do posypania

WYKONANIE :
Masło roztopiamy, dodajemy mleko, podgrzewamy do letniej temperatury i rozpuszczamy w nim drożdże. Dodajemy przesiane mąki, cukier i szczyptę soli. Wszystko razem zagniatamy na elastyczne i odchodzące od ręki ciasto. Wkładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i  odstawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godziny.

Po tym czasie ciasto odgazowyjemy, dwa razy składamy jak kopertę. Prawy brzeg do środka, lewy na prawy, dolny do środka i górny na dolny.  Na podsypanym mąką blacie, rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości około 3 mmi i wykrawamy  z niego prostąkąty o wielkości 10x15cm.

Nacinamy  paski na 1/3 długości prostokątów i nakładamy nadzienie. Zakładamy boki lekko do środka, aby nadzienie  się nie wydostało i zwijamy.


Bułeczki układamy na papierze do pieczenia i smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy przez około 25 minuty w piekarniku nagrzanym do 180°C. Studzimy na kratce i posypujemy cukrem pudrem.

Razem ze mna wypiekaly:

Bożena - Moje domowe kucharzenie  
Justyna - Gotowanie i pieczenie
Olga - Cukry proste 
Jolanta - zdjęcie na FB
Iza - Smaczna pyza
Joanna Grunt to przepis 
Jola -  Smaki mojego domu
Magda - Kulinarna piniata
Joanna - Piekę bo lubię, zdjęcia na FB 
Bernadetta - Prawo do gotowania z pasją
Ewelina - Stylowa kuchnia 
Monika - Matka wariatka
Ala- Ala piecze
Ewa- fb





24 komentarze:

  1. Wspaniale ci wyszły :), dziękuje za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Juz sie zabieram do pieczenia ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie piękne i apetyczne.
    Śliczne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje! A drozdzowki polecam, bo szybko sie je robi)

      Usuń
  4. Pyszności..dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobione :) ale pozwolilam im chwile podrosnac przed pieczeniem. Bardzo dobre ciasto bez podsypywania maka..super! Na pewno nie raz bedziemy razem piec !!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudne! Dziękuję za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowne są i takie pyszne:) .... prześliczne zdjęcia:) Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzięki za świetną zabawę i do następnego Wspólnego Wypiekania :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję za kolejne wspólne wypiekanie i do następnego razu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudne wyszły, dziękuję za wspólną zabawę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja rowniez dziekuje wszystkim za mile spedzony czas...

      Usuń
  11. Cudne, dziękuję za wspólne wypiekanie.

    OdpowiedzUsuń
  12. skąd wziąść mąkę manitoba co to takiego pierwszy raz słyszę . a można czymś zastąpić

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale smakowicie wyglądają, chyba wezmę się za wypiekanie :)
    A tymczasem zapraszam na http://pierwszesmaki.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  14. Keep up the good writing. Pretty good posts, I think this is one of the best article

    OdpowiedzUsuń
  15. You have written a great article. A must read post that need to bookmarked

    OdpowiedzUsuń
  16. Wow! Such an amazing and helpful post this is. you're great buddy

    OdpowiedzUsuń
  17. Very well written and your blog points are great! Keep writing awesome content

    OdpowiedzUsuń
  18. You provided excellent information.

    OdpowiedzUsuń
  19. I especially appreciate it; please keep doing it.

    OdpowiedzUsuń
  20. There was nothing better in my mind than to read more about such topics.

    OdpowiedzUsuń