Tym razem w ramach akcji “Wypiekanie na śniadanie”(click), poczyniliśmy zawijane drożdżówki, nadziewane czym kto chciał. Moje córki widząc powstający rządek “grzebykowych” bułeczek, wykrzyknęły: Flauti(fleciki). Faktycznie, wyglądem przypominają włoskie drożdżówki nadziewane nutellą. Ale, są o wiele zdrowsze, bo po pierwsze przygotowane w domu, a po drugie nie zawierają, niezdrowej jak dla mnie nutelli, którą zastąpiłam kremem czekoladowo-orzechowym bio ( bez dodatku oleju palmowego). To w wersji dla dzieci, my nastomiast zadowoliliśmy się niskosłodzonym dżemem wiśniowym.
Mimo, ze w przepisie (z tej strony) nie ma jajka, drożdżówki wyszły bardzo puszyste i delikatne, idealne do kawy na niedzielny poranek. Oczywiście tracą troszkę na swojej puszystości na drugi dzień, ale po chwilowym „odświeżeniu” w piekarniku ( bez cukru pudru, oczywiście) odzyskują swoją lekkość.
Zapraszam,
Drożdżówki (flauti) nadziewane kremem czekoladowo-orzechowym
składniki na 13 drożdżówek:
250 g mąki pszennej
250 g mąki manitoba, lub innej o wysokiej zawartości białka
250 ml mleka
8og masła
80g cukru
25g świeżych drożdży
szczypta soli
na nadzienie:
słoik dżemu ( u mnie wiśniowy), lub krem czekoladowo-orzechowy
białko do posmarowania,
cukier puder do posypania
WYKONANIE :
Masło roztopiamy, dodajemy mleko, podgrzewamy do letniej temperatury i rozpuszczamy w nim drożdże. Dodajemy przesiane mąki, cukier i szczyptę soli. Wszystko razem zagniatamy na elastyczne i odchodzące od ręki ciasto. Wkładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godziny.
Po tym czasie ciasto odgazowyjemy, dwa razy składamy jak kopertę. Prawy brzeg do środka, lewy na prawy, dolny do środka i górny na dolny. Na podsypanym mąką blacie, rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości około 3 mmi i wykrawamy z niego prostąkąty o wielkości 10x15cm.
Nacinamy paski na 1/3 długości prostokątów i nakładamy nadzienie. Zakładamy boki lekko do środka, aby nadzienie się nie wydostało i zwijamy.
Bułeczki układamy na papierze do pieczenia i smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy przez około 25 minuty w piekarniku nagrzanym do 180°C. Studzimy na kratce i posypujemy cukrem pudrem.
Razem ze mna wypiekaly:
Bożena - Moje domowe kucharzenie
Justyna - Gotowanie i pieczenie
Olga - Cukry proste
Jolanta - zdjęcie na FB
Iza - Smaczna pyza
Joanna - Grunt to przepis
Jola - Smaki mojego domu
Magda - Kulinarna piniata
Joanna - Piekę bo lubię, zdjęcia na FB
Bernadetta - Prawo do gotowania z pasją
Ewelina - Stylowa kuchnia
Monika - Matka wariatka
Ala- Ala piecze
Ewa- fb
Bożena - Moje domowe kucharzenie
Justyna - Gotowanie i pieczenie
Olga - Cukry proste
Jolanta - zdjęcie na FB
Iza - Smaczna pyza
Joanna - Grunt to przepis
Jola - Smaki mojego domu
Magda - Kulinarna piniata
Joanna - Piekę bo lubię, zdjęcia na FB
Bernadetta - Prawo do gotowania z pasją
Ewelina - Stylowa kuchnia
Monika - Matka wariatka
Ala- Ala piecze
Ewa- fb
Wspaniale ci wyszły :), dziękuje za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńJuz sie zabieram do pieczenia ;)
OdpowiedzUsuńJakie piękne i apetyczne.
OdpowiedzUsuńŚliczne zdjęcia.
Dziekuje! A drozdzowki polecam, bo szybko sie je robi)
Usuńdziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńPyszności..dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńZrobione :) ale pozwolilam im chwile podrosnac przed pieczeniem. Bardzo dobre ciasto bez podsypywania maka..super! Na pewno nie raz bedziemy razem piec !!!
OdpowiedzUsuńCudne! Dziękuję za wspólne pieczenie:)
OdpowiedzUsuńCudowne są i takie pyszne:) .... prześliczne zdjęcia:) Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie:)
OdpowiedzUsuńDzięki za świetną zabawę i do następnego Wspólnego Wypiekania :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za kolejne wspólne wypiekanie i do następnego razu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne wypiekanie :D
OdpowiedzUsuńCudne wyszły, dziękuję za wspólną zabawę :)
OdpowiedzUsuńJa rowniez dziekuje wszystkim za mile spedzony czas...
UsuńCudne, dziękuję za wspólne wypiekanie.
OdpowiedzUsuńskąd wziąść mąkę manitoba co to takiego pierwszy raz słyszę . a można czymś zastąpić
OdpowiedzUsuńAle smakowicie wyglądają, chyba wezmę się za wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńA tymczasem zapraszam na http://pierwszesmaki.blogspot.com/
Keep up the good writing. Pretty good posts, I think this is one of the best article
OdpowiedzUsuńYou have written a great article. A must read post that need to bookmarked
OdpowiedzUsuńWow! Such an amazing and helpful post this is. you're great buddy
OdpowiedzUsuńVery well written and your blog points are great! Keep writing awesome content
OdpowiedzUsuńYou provided excellent information.
OdpowiedzUsuńI especially appreciate it; please keep doing it.
OdpowiedzUsuńThere was nothing better in my mind than to read more about such topics.
OdpowiedzUsuń