Dziś
coś dla miłosników kokosa. Pyszny kokosowy krem budyniowy, bita śmietana i
aromatyczne paseczki ze swieżego orzecha kokosowego sprawiły, że przez chwilę
poczułam się jak w raju)
zapraszam)
Tarta
kokosowa z bitą śmietaną
Składniki
na kruchy spód:
150 g mąki pszennej
100 g mąki krupczatki
60 g cukru pudru
150 g zimnej margaryny/masła
1 żółtko
30 ml lodowatej wody
Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 1h. Ciastem wyłożyc tortownicę (24cm). Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a na papier wysypać suchą fasol. Piekarnik nagrzać do temp. 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 20 minut. Następnie usunąć papier z fasolą i piec jeszcze około 15 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.
150 g mąki pszennej
100 g mąki krupczatki
60 g cukru pudru
150 g zimnej margaryny/masła
1 żółtko
30 ml lodowatej wody
Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 1h. Ciastem wyłożyc tortownicę (24cm). Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a na papier wysypać suchą fasol. Piekarnik nagrzać do temp. 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 20 minut. Następnie usunąć papier z fasolą i piec jeszcze około 15 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Kokosowy
krem budyniowy:
5 żółtek
140 gr cukru
60 gr skrobi kukurydzianej
700 ml mleka ( u mnie puszka mleka kokosowego + mleko do wymaganej objętości)
60 gr skrobi kukurydzianej
700 ml mleka ( u mnie puszka mleka kokosowego + mleko do wymaganej objętości)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka ekstraktu kokosowego( pominęłam)
1 szklanka wiórków kokosowych
szczypta soli
400 ml śmietany 36%
3 łyżki cukru pudru
paseczki świeżego kokosa
Krem:
W mało przypalającym się garnku podgrzać bardzo
mocno oba mleka (nie gotować). W salaterce mikserm ubić żółtka z cukrem na kogel mogel. Dodać przesianą mąkę, oba ekstrakty i sól. Do masy żółtkowej stopinowo dodawać gorące mleko, cały czas mieszając. Całość przelać z powrotem do garnka,
wstawić na mały gaz i gotować aż powstanie krem (3-5 min). Caly czas
należy mieszać krem, aby się nie przypalił. Zdjąć garnek z gazu, dodać wiórki
kokosowe. Ostudzić. Często mieszać krem, aby nie utworzył się korzuch.
Ostudzony krem wyłożyć na wierzch ciasta. Ciasto wstawic do lodówki na
przynajmneij 4 godziny lub na całą noc. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną
i prażonymi paseczkami kokosa.
Przepis z netu na „Coconut pie”.
pycha!
OdpowiedzUsuńPyszna! Jak ja kocham kokosy... ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńMniam...wygląda wakacyjnie :-)
OdpowiedzUsuńŚwietne przepisy, a tarta wygląda naprawdę smakowicie. Zapraszam do siebie na bloga, gdzie także dużo przepisów z kuchni włoskiej!
OdpowiedzUsuńhttp://nietylkookuchni.blogspot.com/
Na początku mnie nie przekonało ale potem to już tylko zachwyt ! Rewelacja :)
OdpowiedzUsuńDziekuje i pozdrawiam)))
UsuńMniam!!! Pychota!
OdpowiedzUsuńkozafit.blogspot.com
Dziekuje i pozdrawiam))
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuń