poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Tarta kokosowa z bitą śmietaną


Dziś coś dla miłosników kokosa. Pyszny kokosowy krem budyniowy, bita śmietana i aromatyczne paseczki ze swieżego orzecha kokosowego sprawiły, że przez chwilę poczułam się jak w raju)

zapraszam)


Tarta kokosowa z bitą śmietaną

Składniki na kruchy spód:

150 g mąki pszennej
100 g mąki krupczatki
60 g cukru pudru
150 g zimnej margaryny/masła
1 żółtko
30 ml lodowatej wody

Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 1h. Ciastem wyłożyc tortownicę (24cm).
 Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a na papier wysypać suchą fasol. Piekarnik nagrzać do temp. 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 20 minut. Następnie usunąć papier z fasolą i piec jeszcze około 15 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Kokosowy krem budyniowy:

5 żółtek
140 gr cukru
60 gr skrobi kukurydzianej
700 ml mleka ( u mnie puszka mleka kokosowego + mleko do wymaganej     objętości)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka ekstraktu kokosowego( pominęłam)
1 szklanka wiórków kokosowych
szczypta soli

400 ml śmietany 36%
3 łyżki cukru pudru
paseczki świeżego kokosa

Krem:
W mało przypalającym się garnku podgrzać bardzo mocno oba mleka (nie gotować). W salaterce mikserm ubić żółtka z cukrem na kogel mogel. Dodać przesianą mąkę, oba ekstrakty i sól. Do masy żółtkowej stopinowo dodawać gorące mleko, cały czas mieszając. Całość przelać z powrotem do garnka, wstawić na mały gaz i gotować aż powstanie krem (3-5 min). Caly czas należy mieszać krem, aby się nie przypalił. Zdjąć garnek z gazu, dodać wiórki kokosowe. Ostudzić. Często mieszać krem, aby nie utworzył się korzuch.

Ostudzony krem wyłożyć na wierzch ciasta. Ciasto wstawic do lodówki na przynajmneij 4 godziny lub na całą noc. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i prażonymi paseczkami kokosa.

Przepis z netu na „Coconut pie”.






10 komentarzy:

  1. Pyszna! Jak ja kocham kokosy... ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne przepisy, a tarta wygląda naprawdę smakowicie. Zapraszam do siebie na bloga, gdzie także dużo przepisów z kuchni włoskiej!
    http://nietylkookuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Na początku mnie nie przekonało ale potem to już tylko zachwyt ! Rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam!!! Pychota!

    kozafit.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń