Naleśnikowo-bananowe finger food


Co powiecie na naleśnikowe finger food, małe co nieco, idealne na rozpoczęcie dnia?

Jeśli poprzedniego dnia usmażymy naleśniki, a potem je tylko podgrzejemy w mikrofalówce, to przygotowanie śniadania nie zajmie nam więcej niż 5 minut. Tyle potrzeba, aby na naleśnikach rozsmarować masło orzechowe lub nutellę, położyc na nim obranego banana, zwinąć, pokroić na cząstki na jeden kęs, zanurzyć w jogurcie i zjeść! Pycha!!

Proste, szybkie i zdrowe)

 


Składniki na ok 8 naleśnikow( nam będą potrzebne tylko 4):
·         250 g mąki
·         1 szklanka mleka
·         1 ½ szklanki wody
·         2 jajka
·         szczypta proszku do pieczenia( na końcu noża)
·         szczypta soli
·         margaryna do smażenia naleśników
Nadzienie:
·         4 banany
·         masło orzechowe
·         nutella
·         miód, jogurt, cynamon
Wykonanie:
Wymieszać mąkę, mleko, wodę, jajka, proszek do pieczenia i sól. Całość odstawić na parę minut do zgęstniena. Smażyć naleśniki z każdej strony, na margarynie, na dobrze rozgrzanej patelni, na jasno brązowy kolor.
Usmażone naleśniki posmarować masłem orzechowym lub nutellą. Na każdym naleśniku położyć obranego banana. Banany na naleśnikach z masłem orzechowym dodatkowo posypać cynamonem i polać miodem. Zawinąć w rulon jak cygara, docisnąć. Pokroić na małe kawałki. Podawać z jogurtem.

smacznego. 




Komentarze

  1. takie w sumie bananowe sushi :D

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm pychotka !! banan i naleśniki <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne dla miłośników naleśników... Czyli między innymi mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. O jak pysznie! Śniadanie idealne!

    OdpowiedzUsuń
  5. wszystko co najlepsze :) rozkosz dla podniebienia!

    OdpowiedzUsuń
  6. Tu lo sai che anche da me le Crepes si chiamano "Nalisnici"-- ma più che alltro in dialetto moldavo.. perché deriva dal russo: "Nalisniki"...
    Sono così presa da questa ricetta che hai proposto che non esiterò un attimo a farla questo weekend, sei davvero bravissima, un idea molto interessante!!!

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza