poniedziałek, 18 marca 2013

Wiosenna babka miętowa



Za oknem zimno i wietrznie, przywołajmy więc wiosnę orzeźwiającą miętową babką, zieloną jak shamrock na Św. Patryka. Irlandzka koniczyna, oprócz związanej z nią legendy o tym, że pomagała misjonarzowi wyjaśnić czym jest dogmat Trójcy Świętej, jest również uważana za symbol ponownego narodzenia się wiosny.
Zapraszam na puszystą i lekką babkę, o przyjemnej miętowej nucie. Dzięki dodaniu do ciasta syropu miętowego, zyskuje ono nie tylko orzeźwiający smak ale i wiosenną barwę.
Zapraszam!

Składniki na tortownicę 26 cm:
v  4 jajka
v  150 g cukru
v  200 g mąki pszennej
v  50 g mąki ziemniaczanej
v  150 g masła/margaryny
v  1 łyżeczka proszku do pieczenia
v  wanilina lub prawdziwa wanilia
v  100 ml słodkiego syropu miętowego

Do przybrania:

v  400 ml śmietany 36%
v  1 łyżeczka syropu miętowego
v  2 łyżki cukru pudru


Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier i dalej miksujemy. Następnie dodajemy po jednym żółtku, po każdym  ubijamy mikserem na niskich obrotach.  Obie mąki wraz z proszkiem i waniliną przesiewamy i mieszamy, delikatnie doddajemy do ciasta (ja mieszałam łyżką, aby piana z białek nie opadła) na przemian z rozpuszczonym i ostudzonym tłuszczem. Na koniec dodajemy syrop miętowy. Mieszamy.
Tortownicę smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 170- 180ºC około 30 minut.  
Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, pozostawiamy przez 10 min w tortowncy, następnie wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.
Przed podaniem ubijamy śmietanę z cukrem. Do jednej szklanki ubitej śmietany dodajemy syrop miętowy, a pozostałą śmietanę rozsmarowujemy na cieście, dekorujemy miętowa śmietaną wg uznania.

smacznego!


8 komentarzy:

  1. bellissima splendida torta. Il contrasto di colori e molto bello!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie :) Śliczna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetnie wygląda, mam w domu amatora miętowych słodkości, na pewno się ucieszy jak mu zrobię taką:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudna! Wygląda pięknie, nie mogę się napatrzeć na te zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. @Vica, grazie per i complimenti)

    @Inspirowane Smakiem, Beti: dziekuje za wizyte. Moze sie na nia skusicie?

    @Justyna, bardzo polecam, dla milosnikow mietowych wypiekow bomba))

    @Gin, DZIEKUJE!!A tak, w guncie rzeczy to zwykla babka z mietywym syropem) he he

    OdpowiedzUsuń
  6. very delicious...great idea

    OdpowiedzUsuń
  7. trzeba będzie zrobić bo to moje smaki

    OdpowiedzUsuń