Za oknem zimno i wietrznie,
przywołajmy więc wiosnę orzeźwiającą miętową babką, zieloną jak shamrock na Św.
Patryka. Irlandzka koniczyna, oprócz związanej z nią legendy o tym, że pomagała
misjonarzowi wyjaśnić czym jest dogmat Trójcy Świętej, jest również uważana za
symbol ponownego narodzenia się wiosny.
Zapraszam na puszystą i lekką
babkę, o przyjemnej miętowej nucie. Dzięki dodaniu do ciasta syropu miętowego,
zyskuje ono nie tylko orzeźwiający smak ale i wiosenną barwę.
Zapraszam!
Składniki na tortownicę 26 cm:
v 4 jajka
v 150 g cukru
v 200 g mąki pszennej
v 50 g mąki ziemniaczanej
v 150 g masła/margaryny
v 1 łyżeczka proszku do pieczenia
v wanilina lub prawdziwa wanilia
v 100 ml słodkiego syropu miętowego
Do przybrania:
v 400 ml śmietany 36%
v 1 łyżeczka syropu miętowego
v 2 łyżki cukru pudru
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo
dodajemy cukier i dalej miksujemy. Następnie
dodajemy po jednym
żółtku, po każdym ubijamy mikserem na niskich obrotach. Obie mąki wraz z proszkiem i waniliną przesiewamy
i mieszamy, delikatnie doddajemy do ciasta (ja mieszałam łyżką, aby piana z
białek nie opadła) na przemian z rozpuszczonym i ostudzonym tłuszczem. Na koniec
dodajemy syrop miętowy. Mieszamy.
Tortownicę smarujemy margaryną i
wysypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 170- 180ºC
około 30 minut.
Gorące ciasto wyjmujemy z
piekarnika, pozostawiamy przez 10 min w tortowncy, następnie wyjmujemy z formy
i studzimy na kratce.
Przed podaniem ubijamy śmietanę z
cukrem. Do jednej szklanki ubitej śmietany dodajemy syrop miętowy, a pozostałą śmietanę
rozsmarowujemy na cieście, dekorujemy miętowa śmietaną wg uznania.
smacznego!
bellissima splendida torta. Il contrasto di colori e molto bello!!!!
OdpowiedzUsuńAle zieloniutka. Mniam!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :) Śliczna :)
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda, mam w domu amatora miętowych słodkości, na pewno się ucieszy jak mu zrobię taką:)
OdpowiedzUsuńCudna! Wygląda pięknie, nie mogę się napatrzeć na te zdjęcia :)
OdpowiedzUsuń@Vica, grazie per i complimenti)
OdpowiedzUsuń@Inspirowane Smakiem, Beti: dziekuje za wizyte. Moze sie na nia skusicie?
@Justyna, bardzo polecam, dla milosnikow mietowych wypiekow bomba))
@Gin, DZIEKUJE!!A tak, w guncie rzeczy to zwykla babka z mietywym syropem) he he
very delicious...great idea
OdpowiedzUsuńtrzeba będzie zrobić bo to moje smaki
OdpowiedzUsuń