sobota, 12 maja 2012

Makaron garganelli z białym ragu i warzywami



 Wiosennych makaronów ciąg dalszy.
  
 Dziś zapraszam na makaron garganelli z białym ragu i warzywami. Ragu to nic innego jak sos boloński, natomiast białe ragu to sos boloński bez pomidorów. Moje ragu przyrządziłam z mielonej cielęciny, jest “lżejsze” i lepiej komponuje się z warzywami. Przepis znalazłam w książce “Le buone paste italiane”.


 Złocisty makaron garganelli wyglądem przypomina pióro, a wywodzi się z regionu Emilia-Romania. Kształt swój zawdzięcza składaniu i zakręcaniu małych płatów jajecznego ciasta, praktycznie jeden garganelli to jeden zrolowany na patyczku i sklejony kwadracik.
   

 Garganelli na powierzchni mają charakterystyczne żłobienie, uzyskane przez zrolowanie na rowkowatym grzebieniu gotowego makaronu. Dzięki tej czynności makaron jest dobrze sklejony i świetnie łączy się z podanym z nim sosem.


Makaron garganelli z białym ragu i warzywami
Składniki na 4 osoby:
250 g makaronu garganelli
Na ragu:
200 g mielonej cielęciny
1 marchewka
¼ cebuli
¼ łodygi selera
¼ szklanki białego wina
2 łyżki oliwy
Sól, pieprz, warzywko do smaku, 1 liść laurowy, 1 liść szałwi


1 duża cukinia( lub 1 ½ małej)
Garść słodkiego zielonego groszku
Parmezan e płatkach


 Na oliwie zaszklić warzywa pokrojone w kosteczkę, dodać mięso mielone i mieszać tak aby surowe mięso zmieniło kolor na ugotowany. Jak mięso będzie “sypkie” dodać wino i pozwolić mu wyparować. Dodać trochę wody, warzywko do smaku  i gotować na malutkim gazie ok 20 min. W razie potrzeby uzupełniać płyn. Mięsko nie możne być suche i musi być przykryte sosikiem. W osobnym garnuszku ugotować al dente pokrojoną w kostkę cukinię i groszek. Ugotować makaron al dente, wymieszać z sosem i warzywami, posypać parmezanem. 

Smacznego.

2 komentarze:

  1. Ale śmieszny makaron, pierwszy raz taki widzę.
    Ale danie wygląda mega, mega, mega apetycznie! Pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Domi, dziekuje za mile slowa)) Ja tez pierwszy raz jadlam ten makaron, jest badzo smaczny( to marka Barilla) z typu tych "swiezych"- pasta fresca, ktore krocej sie gotuje (5-8 min, w zaleznosci od makaronu. Udalo mi sie upichcic bardzo lekkie i szybkie wiosenne danie. pamietaj o cielecinie... tutaj bedzie o wiele lepsza niz wolowina czy wieprzowina..)

      Usuń