Włosi
jako zagorzali biesiadnicy w większości Nowy Rok witają przy stole. Oczywiście
młodzież chodzi do klubów czy dyskotek, lub wita Nowy Rok na placach, podziwiając
pokazy sztucznych ogni.
Nowy
Rok po włosku nie może obejść się bez paru małych, lecz kluczowych szczegółów.
Podczas nocy sylwestrowej lub w Nowy Rok należy obowiązkowo zjeść potrawkę z
soczewicy i cotechino( rodzaj wieprzowej kiełbasy) lub zampone (faszerowaną nóżkę
wieprzową). Oba te dania symbolizują
szczęście, pieniądze i dostatek w nadchodzącym roku. Cotechino czy zampone
kupione u rzeźnika, zrobione jest z surowego mięsa wieprzowego, dlatego należy
je gotować na małym ogniu przez parę godzin. Oczywiście Włosi w znacznym stopniu
ułatwili sobie przygotowanie cotechino, dlatego w sprzedaży dostępne są paczkowane
i wstępnie ugotowane “kiełbaski”. Potem wystarczy tylko te kiełbaski( wraz z
opakowaniem) włożyc do zimnej wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 30
minut.
Potrawce
z soczewicy i wieprzowej nożce, towarzyszy puree z ziemniaków.
Po
posiłku, w oczekiwaniu na Nowy Rok, Włosi często graja w Tombolę, włoską loterię
świąteczną z nagrodami.
Nowy
Rok wita się toastem z wina musujacego: spumante lub prosecco i kawałkiem
tradycyjnej babki drożdżowej: pandoro lub panettone. Pamiętajmy, aby posiłek
zakończyć winogronami, bowiem: kto je winogrona w
sylwestra, ten liczy pieniądze przez cały rok( chi mangia l'uva per Capodanno conta i
quattrini tutto l'anno).
W
okresie świątecznym sklepy i stragany są pełne czerwonej bielizny. To nie
przypadek, bowiem ci, którym zależy na
szczęściu w nowym roku, powinni podczas nocy sylwestrowej mieć na sobie coś czerwonego.
Włoskie
świętowanie trwa do Trzech Kroli (Epifania). Na ten dzień szczególnie czekają
dzieci. Czekają na Befanę, trochę straszną wiedźmę i na prezenty od niej.
Befana
to staruszka, z zakrzywionym nosem, ubrana w brudne szaty, która lata na
miotle, wchodzi do domów przez komin i zostawia prezenty w skarpecie. Dla grzecznych
dzieci ma słodycze, a dla urwisow słodki węgiel.
Wydaje
się, że Befana występuje jedynie we włoskiej tradycji. Wg legendy wiedźma miała
spotkać Trzech Króli udających się do Jezusa. Befana
jednak zgubiła się i od tej pory lata na miotle zostawiając w domach prezenty,
na wypadek, gdyby w jednym z nich znajdował się Jezus.
Wieczorem 6
stycznia kukła Befany jest palona na stosie. Staruszka symbolizuje stary rok, z
którego zgliszczy rodzi się nowy, obfitujący we wszelakie dobra rok.
Epifania tutte feste porta via, święto
Trzech Króli oznacza koniec włoskich świąt. Na kolejne trzeba czekać do Wielkiejnocy(
** Przepis
na włoską potrawkę z soczewicy postaram się podać w następnym poście.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz