Na zimowy wieczór proponuję smoothie
z kaki, zwanego również pokarmem bogów. Dla mnie owoc ten najlepiej smakuje jako
deser, na surowo z odrobiną ubitej śmietany (dla przełamania słodyczy), gdy
jest odpowiednio dojrzały: słodki, miękki i pysznie “galaretowaty”)
Owoce kaki są dość słodkie, a przez
to kaloryczne. Poza słodyczą posiadają również duże wartości odżywcze: są
bogate w witaminę A i C, błonnik, wapń, a także potas. Mają ponadto działanie
przeciwutleniające i energetyzujące, to ostatnie szczególnie ważne w przypadku przemęczenia,
zapracowania, stresu czy dużego wysiłku fizycznego. Przy tylu dobrodziejstwach,
aż grzechem byłoby nie włączyć go naszej diety w okresie zimy.
Kaki doskonale nadaje się na
wszelkiego rodzaju koktajle, jego galaretowata struktura, po rozdrobnieniu
blenderem, nadaje smoothie absolutną aksamitność i zarazem odpowiednią
konsystencję.
Zapraszam na energetyzujący smoothie
z kaki, wanilii i soku z noni.
Smootie z kaki, na
smutki i stres
Składniki
na 1 porcję:
1 dojrzały
owoc kaki
¼ laski
wanilii( same ziarenka)
2 łyżki gęstego
mleczka kokosowego
1 szklanka
mleczka migdałowego ( u mnie normalne)
⅛ łyżeczki
cynamonu/domowej przyprawy piernikowej
50 ml soku
z noni Oleofarm
parę kostek
lodu
Owoc kaki
myjemy, przecinamy na pół i obieramy ze skórki. W przypadku odpowiednio dojrzałego
owocu, wystarczy tylko odpowiednio pociągnąć za ogonek, a skórka sama się
zsunie, odsłaniając słodki miąższ. Owoc
kaki wraz z ziarenkami wanilii wrzucamy
do blendera i rozdrabniamy, dodajemy mleczko kokosowe, migdałowe, sok z noni i
miksujemy do połączenia się składników.
Zdrowa żywność to konieczność, jeśli chcemy zredukować stres. Dzięki.
OdpowiedzUsuń