Pikantna tarta z porami ze względu
na walory smakowe i odżywcze ( zawiera spoooro kalorii) może posłużyć za cały
posiłek. Tarty pikantne mają to do siebie, że można je upiec z lekkim
wyprzedzeniem, smakują pysznie na ciepło i na zimno, więc doskonale nadają się na piknik lub
brunch.
Dziś zapraszam na wariacje na temat quiche.
Do klasycznej quiche lotaryńskiej używa się kruchego ciasta, boczku, śmietany , jajek i gałki muszkatołowej.
Warianty quiche są niezliczone, jednakże charakerystyczną rzeczą jest gęste
nadzienie z jajek , śmietany lub mleka
czy sera.
Na spód
tarty możemy wybrać: ciasto chlebowe,
kruche lub francuskie. Nie zawsze jednak
moża ich użyć zamiennie.
Ciasta
chlebowego użyjemy przy farszu warzywnym, więc dość “wilgotnym”. Ciasto kruche
jest zwylke wykorzystywane przy tartach otwartych, np quiche. Delikatne ciasto
francuskie nie współgra dobrze z soczystymi warzywami. Lepiej jest połączyć je
z farszem zawierającym ser, jajka i parmezan, składnikami, które wchłaniają
wilgoć.
W mojej
quichowej wariacji zamiast boczku użyłam tyrolskiego szpeku (speck dell’Alto
Adige), dla wyrazistego smaku dodałam podduszone pory, a całość lekko złagodziłam
delikatną ricottą. Wśród składników na
farsz nie ma soli, ponieważ szpek jest już sam w sobie dosyć słony.
Tarta z porem i
szpekiem
Ciasto:
250 dag mąki
250 dag mąki
120 dag masła
2-4 łyżki lodowatej wody
1 jajko
sól
Schłodzone masło siekamy z mąką,
dodajemy jajko, sól i trochę lodowatej wody. Szybko zagniatamy kruche
ciasto, formujemy kulę, zawijamy w folię, schłodzamy w lodówce przez 60 min.
Nadzienie:
250 gr serka ricotta
2 duże pory
100 g tyrolskiego szpeku
w plasterkach (szynki szwarcwaldzkiej, wędzonki, boczku)
1/3 szklanki bialego
wytrawnego wina( u mnie Celebro France semi dry)
4 jajka
70 gr startego żółtego
sera ( u mnie ementaler)
3 łyżki gęstej śmietany
gałka muszkatołowa
pieprz
Pory
myjemy i kroimy na kawałki. Następnie dusimy do miękkości na łyżce tłuszczu. Do
miekkich porów dodajemy pokrojony na małe kawałeczki szpek. W przypadku boczku,
należy najpierw podsmażyć boczek na osobnej patelni, a potem dodać do miekkich
porów. Całość podlewamy winem i pozwalamy mu wyparować.
Ciasto
rozwałkowujemy na grubość 1/2 cm, przekładamy na papier do pieczenia,
wykładamy nim dno formy na tartę. Ciasto nakłuwamy widelcem.
Jajka rozkłócamy ze śmietaną,
dodajemy serek ricotta, starty na dużych oczkach ser żółty, przyprawiamy
pieprzem i gałką muszkatołową. Pory ze szpekiem dodajemy do masy jajeczno-serowej
i dobrze mieszamy.
Farsz
wylewamy na spód tarty. Farsz jest dosyć gęsty, więc nie ma potrzeby wstępnego
podpiekania spodu.
Tartę dekorujemy pierścieniami pora
i szpekiem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do
temperatury 180°C, pieczemy ok. 40 minut.
takie połączenie na pewno by mi smakowało:)
OdpowiedzUsuń