Wiem, wiem, sernik
krakowski bez kratki, to nie krakowski! Powiedzmy, że mój jest… prawie
krakowski; a kratki nie posiada, z tej prostej przyczyny, iż masy serowej zrobiło
mi się tak dużo, że obawiając się kataklizmu w postaci “ucieknięcia” sernika w
trakcie pieczenia, zrezygnowałam z jej ułożenia….
Ku mojemu zdziwieniu, żadne
trzęsienie ziemi nie nawiedziło mojego piekarnika, a serniczek piekł się równo:
troszkę urósł, aby po upieczeniu równie ładnie opaść.
Nie wiem czy dobrze
zrobiłam, ale aby uniknąć różnorakich pęknięć, na spód piekarnika wstawiłam brytfankę wypełnioną w ¾ wrzącą wodą.
Dzięki tworzacej się parze wodnej sernik
piekł się w jednakowym stopniu w każdym miejscu.
Jeśli lubicie
tradycyjne serniki to ten, z przepisu Liski z White Plate, mogę Wam z czystym sumieniem polecić. Jedyną
zmianą, której dokonałam było zastąpienie dwóch łyżek mąki ziemniaczanej kaszą
manną( u mnie semolina) i dodanie suszonej, sproszkowanej skórki pomarańczowej
oraz szczypty kardamonu.
Serniczek smiało mogę
uznać za mój kulinarny sukces, ponieważ nawet moje dziatki, które z reguły nie
przepadają za mumusinymi ciastami, skusiły się na całe dwa kawałki, zamawiając je
na następny tydzień.
Sernik prawie
krakowski
Składniki
na blaszkę 23x33 cm
Ciasto:
250 g mąki
1 jajko
150 g masła
100 g cukru pudru
Masa serowa:
1 kg białego twarogu trzykrotnie zmielonego lub gotowy twaróg wiaderkowy( u mnie marki President)
5 jajek - osobno białka
i żółtka
230 g cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
230 g cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 lyzki kaszy manny( u
mnie semolina)
cukier waniliowy
100 ml śmietany kremówki
100 g masła
cukier waniliowy
100 ml śmietany kremówki
100 g masła
70 g rodzynek
szczypta suszonej ,
sproszkowanej skórki pomarańczowej i kardamonu
Ciasto:
Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobiamy, zawijamy w folię, chłodzimy w lodówce przez 40 min.
W tym czasie przygotowujemy masę serową: Rodzynki zalewamy ciepłą wodą i moczymy przez 10 minut. Masło ucieramy mikserem, dodajemy kolejno żółtka. Następnie dodajemy powoli cukier puder, wanilię, śmietanę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i kaszą manną i ser. Białka ubijamy na sztywną pianę i bardzo delikatnie łączymy z masą serową. Odciskamy rodzynki z wody, lekko osuszamy papierowym recznikiem i obtaczamy w mące, delikatnie dodajemy do masy serowej.
Ciasto wyjmujemy z lodówki. Po wyjęciu ciasta, wałkujemy je na cieniutki placek ( między dwoma arkuszami papieru) i wykleiamy nim dno wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką (lub wyłożonej papierem do pieczenia) formy. Ciasto w formie nakłuwamy widelcem i wkładamy z powrotem do lodówki na ok. 15 minut. Nagrzewamy piekarnik do 200°C , wkładamy ciasto, obniżamy temp. do 180°C i pieczemy przez 15 minut.
Ciasto:
Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobiamy, zawijamy w folię, chłodzimy w lodówce przez 40 min.
W tym czasie przygotowujemy masę serową: Rodzynki zalewamy ciepłą wodą i moczymy przez 10 minut. Masło ucieramy mikserem, dodajemy kolejno żółtka. Następnie dodajemy powoli cukier puder, wanilię, śmietanę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i kaszą manną i ser. Białka ubijamy na sztywną pianę i bardzo delikatnie łączymy z masą serową. Odciskamy rodzynki z wody, lekko osuszamy papierowym recznikiem i obtaczamy w mące, delikatnie dodajemy do masy serowej.
Ciasto wyjmujemy z lodówki. Po wyjęciu ciasta, wałkujemy je na cieniutki placek ( między dwoma arkuszami papieru) i wykleiamy nim dno wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką (lub wyłożonej papierem do pieczenia) formy. Ciasto w formie nakłuwamy widelcem i wkładamy z powrotem do lodówki na ok. 15 minut. Nagrzewamy piekarnik do 200°C , wkładamy ciasto, obniżamy temp. do 180°C i pieczemy przez 15 minut.
Wyjmujemy
formę z piekarnika, wylewamy na podpieczony spód masę serową. Wstawiamy ciasto
do piekarnika i pieczemy godzinę w temp 170°C. Można na spód piekarnika wstawić
brytfankę z wrzącą wodą. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki
i pozwalamy wystygnąć sernikowi w piekarniku. Po ostudzeniu możemy polukrować.
Przechowujemy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz