Zapraszam
na wytrawną babkę, która może być rewelacyjną przystawką, podaną z lampką białego
wina, doskonale smakuje solo lub z zieloną salatą i koktajlowymi pomidorkami, świetnie
sprawdza się na pikniku za miastem.
Jest
aromatyczna, wilgotna i łatwa w przygotowaniu. Dodałam sporo świeżego
rozmarynu, który nadał babce przyjemnego balsamiczno-leśnego zapachu i lekko
orzechowego smaku.
Wytrawna babka rozmarynowa
Składniki:
300
g mąki
pszennej
4
jajka
150
ml mleka
100
oleju rzepakowego
1
½ łyżeczki proszku do pieczenia
100g
suchej kiełbasy(
lub innej wędliny)
60g
suszonych pomidorków w zalewie
50g
żółtego
sera
1
łyżka
posiekanego świeżego
rozmarynu
¾ łyżeczki
soli, pieprz
Suszone pomidorki odcedzamy z zalewy, kroimy
w paski, a
następnie na drobne kawałki. Następnie
na małe
kwadraciki
kroimy kiełbasę i
ser żółty.
Rozmaryn myjemy, osuszamy i też
drobno kroimy..
Do miski wbijamy jajka, lekko ubijamy,
dodajemy mleko, olej, mieszamy. W innej misce mieszamy suche produkty:
mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem.
Suche składniki dodajemy do jajeczej
masy i mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojoną
wcześniej kiełbasę,
ser, pomidorki i rozmaryn. Mieszamy.
Masę przelewamy do silikonowej formy
babkowej. Pieczemy w 180° C przez około 40 minut. Po wyjęciu
z piekarnika czekamy 10
minut, a następnie
babkę
wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.
Smacznego!
Bardzo lubię takie wytrawne wypieki, zapisałam sobie :)
OdpowiedzUsuńOlaWa, polcam serdecznie, swietnie sie sprawdzi w kazdej sytuacji)
UsuńA mnie się babka kojarzy tylko z Wielkanocą! :) A tu nie dość, że piękna babka, to jeszcze wytrawna!
OdpowiedzUsuńBo(ro)n Appètit, dziekuje za mile slowa) Jakby sie kto uparl, to i na Wielkanocne sniadanie mozna ja podac)
UsuńJetes niesamowita! Kupuje to ;)
OdpowiedzUsuńDziekuje!!!!!
UsuńBardzo mi się pomysł na wytrawną babkę podoba :) Musiała wspaniale pachnieć :)
OdpowiedzUsuńByla pysznie rozmarynowa!
Usuń