Te
mini tarty mogę śmiało nazwać kwintesencją lekkości. Kruche ciasto na oleju
bardzo mile mnie zaskoczyło, wyszło nadzwyczaj kruche i delikatne, wręcz rozpływało
się w ustach, przypuszczam, że to zasługa użytego oleju.
Dopełnieniem
są sezonowe warzywa i kremowa masa z jajek, śmietany i sera.
Mini
tarty doskonale nadają się na przekąskę w ciągu dnia, lunch czy na elegancką przystawkę
na przyjecie.
Polecam!
Rustykalne
mini tarty na oleju z warzywami
Składniki
na kruchy spód:
100 g mąki pszennej
100 g mąki krupczatki
6 łyżek oleju rzepakowego
100 g mąki pszennej
100 g mąki krupczatki
6 łyżek oleju rzepakowego
5 łyżek
lodowatej wody
1 łyżka świeżych listków tymianku zwykłego lub cytrynowego
1 łyżka świeżych listków tymianku zwykłego lub cytrynowego
sól
Składniki na farsz:
3 średnie cukinie,
3 średnie marchewki,
200ml kwaśnej śmietany
50g sera edamskiego
1 jajko,
1 łyżeczka listków tymianku
sól, pieprz, czosnek.
Wszystkie składniki na kruchy spód wyrabiamy. Ciasto powinno byc elestyczne, gładkie i nie klejące się do rąk. W razie potrzeby należy dodać trochę wody. Wyrobione ciasto zawijamy w folię, chłodzimy w lodówce przez 30min. Po tym czasie ciasto wałkujemy na cieńki placek pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Na rozwałkowanym cieście odciskamy cztery foremki (10 cm) i odcinamy brzegi z 0,5 cm zapasem. Foremki wykładamy ciastem i odcinamy ewentualne wystające brzegi. Wstawiamy do lodówki.
1 jajko,
1 łyżeczka listków tymianku
sól, pieprz, czosnek.
Wszystkie składniki na kruchy spód wyrabiamy. Ciasto powinno byc elestyczne, gładkie i nie klejące się do rąk. W razie potrzeby należy dodać trochę wody. Wyrobione ciasto zawijamy w folię, chłodzimy w lodówce przez 30min. Po tym czasie ciasto wałkujemy na cieńki placek pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Na rozwałkowanym cieście odciskamy cztery foremki (10 cm) i odcinamy brzegi z 0,5 cm zapasem. Foremki wykładamy ciastem i odcinamy ewentualne wystające brzegi. Wstawiamy do lodówki.
Cukinie i marchewki myjemy, marchewkę obieramy. Cukinię kroimy wzdłuż na cieńkie pasy. Tak samo postępujemy z marchewką. Pasy marchewki przez 5 minut blanszujemy, wyjmujemy z wrzątku, osuszamy i studzimy.
Wyjmujemy foremki z ciastem z lodówki.
Na ciescie układamy w okrąg paski cukini i marchewki.
Śmietanę mieszamy z jajkiem, startym serem, tymiankiem, solą, pieprzem i czosnkiem ( do smaku). Masą zalewamy tarty. Staramy się aby śmietana wypełniła przestrzeń pomiędzy paskami warzyw.
Tarty pieczemy przez ok. 35 minut w 190°C.
Smakują pysznie na ciepło i na zimno.
Śmietanę mieszamy z jajkiem, startym serem, tymiankiem, solą, pieprzem i czosnkiem ( do smaku). Masą zalewamy tarty. Staramy się aby śmietana wypełniła przestrzeń pomiędzy paskami warzyw.
Tarty pieczemy przez ok. 35 minut w 190°C.
Smakują pysznie na ciepło i na zimno.
Kasiu, sa cudowne! Przepis juz zajal miejsce wsrod faworytow. Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńDZiekuje slicznie Malgosiu i pozdrawiam!!!!!
UsuńŚliczne te tartaletki: )
OdpowiedzUsuńDziekuje!!
Usuńbardzo efektowne :) pozdrawiam i zapraszam na warzywa z grilla http://www.zgrilla.pl/cukinia-i-baklazan-z-feta-i-szczypiorkiem-z-grilla/
OdpowiedzUsuńGrillowe pysznosci!
Usuńbaardzo ładnie wyglądają i pewnie smakują;) aż mi z rana ślinka cieknie ;> nie chciałaś ich zgłosić na jakiś konkurs? np ten https://www.facebook.com/mojanowafigura/app_357466927710122 :>? oprócz ludzi, nagrody przyznaje też jury, myślę, że docenią takie śliczności!
OdpowiedzUsuńDZiekuje za mily komentarz i za link do konkursu))
Usuńpozdrawiam))