wtorek, 23 lipca 2013

Rustykalne mini tarty na oleju z warzywami


Te mini tarty mogę śmiało nazwać kwintesencją lekkości. Kruche ciasto na oleju bardzo mile mnie zaskoczyło, wyszło nadzwyczaj kruche i delikatne, wręcz rozpływało się w ustach, przypuszczam, że to zasługa użytego oleju.
Dopełnieniem są sezonowe warzywa i kremowa masa z jajek, śmietany i sera.
Mini tarty doskonale nadają się na przekąskę w ciągu dnia, lunch czy na elegancką przystawkę na przyjecie.
Polecam!  

Rustykalne mini tarty na oleju z warzywami

Składniki na kruchy spód:

100 g mąki pszennej
100 g mąki krupczatki
6 łyżek oleju rzepakowego
5 łyżek lodowatej wody
1 łyżka świeżych listków tymianku zwykłego lub cytrynowego
sól






Składniki na farsz:

3 średnie cukinie,
3 średnie marchewki,
200ml kwaśnej śmietany
50g sera edamskiego
1 jajko,
1 łyżeczka listków tymianku
sól, pieprz, czosnek.

Wszystkie składniki na kruchy spód wyrabiamy. Ciasto powinno byc elestyczne, gładkie i nie klejące się do rąk. W razie potrzeby należy dodać trochę wody. Wyrobione ciasto zawijamy w folię, chłodzimy w lodówce przez 30min. Po tym czasie ciasto wałkujemy na cieńki placek pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Na rozwałkowanym cieście odciskamy cztery foremki (10 cm) i odcinamy brzegi z 0,5 cm zapasem. Foremki wykładamy ciastem i odcinamy ewentualne wystające brzegi. Wstawiamy do lodówki.


Cukinie i marchewki myjemy, marchewkę obieramy.  Cukinię kroimy wzdłuż na cieńkie pasy. Tak samo postępujemy z marchewką. Pasy marchewki przez 5 minut blanszujemy, wyjmujemy z wrzątku, osuszamy i studzimy.
Wyjmujemy foremki z ciastem z lodówki. Na ciescie układamy w okrąg paski cukini i marchewki.  
Śmietanę mieszamy z jajkiem, startym serem, tymiankiem, solą, pieprzem i czosnkiem ( do smaku).  Masą zalewamy tarty. Staramy się aby śmietana wypełniła przestrzeń pomiędzy paskami warzyw.

Tarty pieczemy przez ok. 35  minut w 190°C.

Smakują pysznie na ciepło i na zimno.









8 komentarzy:

  1. Kasiu, sa cudowne! Przepis juz zajal miejsce wsrod faworytow. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo efektowne :) pozdrawiam i zapraszam na warzywa z grilla http://www.zgrilla.pl/cukinia-i-baklazan-z-feta-i-szczypiorkiem-z-grilla/

    OdpowiedzUsuń
  3. baardzo ładnie wyglądają i pewnie smakują;) aż mi z rana ślinka cieknie ;> nie chciałaś ich zgłosić na jakiś konkurs? np ten https://www.facebook.com/mojanowafigura/app_357466927710122 :>? oprócz ludzi, nagrody przyznaje też jury, myślę, że docenią takie śliczności!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. DZiekuje za mily komentarz i za link do konkursu))

      pozdrawiam))

      Usuń