Bardzo serdecznie
zapraszam na potrójnie aksamitne śniadanie: aksamitny w konsystencji krem
kataloński, o niepowtarzalnie charakterystycznym aksamitnym smaku cynamonu,
przeplatanego cytryną i aksamitnie skarmelizowany melon.
Ten aksamitny charakter
subtelnie przełamuje lekko chrupiący spód z ciasteczek i orzechów. Prawdziwa
poezja na początek dnia.
zapraszam)
Karmelizowany
melon na ciasteczkach z kremem katalońskim- dawka energii na cały poranek
Składniki
na 4 szutki:
Spód:
200 g ciasteczek Belvita
80 g stopionego masła
80 g stopionego masła
2 łyżki grubo siekanych prażonych orzechów laskowych
Kruszymy ciastka( ja użyłam wałka do ciasta), dodajemy
siekane orzechy i mieszamy z roztopionym masłem. Wykładamy
spód 4 małych foremek bez dna o średnicy 8 i wysokości 5 cm. Dobrze ugniatamy.
Całość chłodzimy w lodówce przez około 60 minut.
Karmelizowany melon:
Karmelizowany melon:
1
średni melon
70
g cukru brązowego
40
g masła
Melon kroimy na pół,
wydrążamy pestki i okrągłą łyżeczką wycinamy w miąszu kuleczki .
Na suchej teflonowej patelni podgrzewamy cukier, gdy trochę zbrązowieje
dodajemy masło, mieszamy. Po miuncie dorzucamy kuleczki melona, starannie
mieszamy, tak by owoce pokryły się cukrem. Gotujemy na średnim ogniu, co jakiś czas
delikatnie mieszając - uważając, by kuleczki nie zmiękły za bardzo i nie
rozpadły się. Karmelizowane kuleczki wyjmyjemy
i pozostawiamy na papierze do ostygnięcia.
Krem
kataloński:
500
ml mleka
skórka
z cytryny bio
4
żółtka
80
g cukru
25
g skrobii kukurydzianej
5
cm kory cynamonu
Cytrynę
dobrze myjemy i obieramy cieńko skórkę( najlepiej nożykiem do jarzyn). Do mało
przypalajacego się garnka wlewamy mleko, wrzucamy skórę z cytryny i korę
cynamonu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 10 minut na najmniejszym
gazie, aby cytryna i cynamon “zaromatyzowaly” mleko.
Mikserem
w salaterce ucieramy żółtka ze skorobią
i z cukrem, tak długo, aż powstanie krem.
Gotujące
mleko zdejmujemy z ognia, przecedzamy. Następnie gorące mleko stopniowo wlewamy
do masy żółtkowej, mieszamy. Całość ponownie wlewamy do
garnka, wstawiamy na mały gaz i gotujemy aż powstanie krem(3-5 min), mieszamy aby krem się nie przypalił.
Studzimy( ja wstawiłam garnek do zimnej wody) i od czasu do czasu mieszamy, aby
nie utworzył się kożuch.
Przystępujemy
do komponowania wierzyczek. Na ciasteczkowy spód kładziemy kuleczki
karmelizowanego melona, a następnie przykrywamy je kremem. Wstawiamy do lodówki
do stężenia. Przed spożyciem wyjmujemy z foremek, posypujemy powierzchnię kremu
cukrem i przypalamy palnikiem. Jeśli nie posiadamy palnika, to powierzchnię można
polać karmelizowanym, melonowym syropem i posypać prażonymi orzechami.
Smacznego!
świetne:) mniam:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam rozpoczynac dzien od czegos slodkiego :D
OdpowiedzUsuńPysznosci :)
Klaudia, polecam baardzo1 :-)
UsuńZaintrygował mnie ten melon :) Ciekawa jestem, jak to cudo smakowało :)
OdpowiedzUsuńGin, dla mnie bomba) nabardziej mnie urzekl cynamonowy krem katalonski. melon o posmaku brazowego cukru, rowniez sie obronil) spod mozna zmienic wg upodoban)
Usuń