Nic lepiej nie gasi pragnienia, orzeźwia i nawadnia jak … woda. Aby
nie było nudno aromatyzujmy ją tym, na co mamy ochotę. W sezonie letnim obfitującym
w swieże owoce i zioła, kombinacji jest bez liku.
Proponuję imbirową lemoniadę z miętą i rozmarynem. Imbir dodaje świeżości i pikantności, mięta ostrośći, a rozmaryn korzenno-leśnej
nuty. Całość dopełnia cytryna i duużo lodu)
Imbirowa lemoniada
1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1/2 szklanki cukru Królewskiego
1 łyżka pokrojonego w plasterki świeżego korzenia imbiru
5 / 6 szklanek zimnej wody z lodówki
lód w kostkach, cytryna lub limonka pokrojona na plasterki, liście mięty i rozmaryn.
1/2 szklanki cukru Królewskiego
1 łyżka pokrojonego w plasterki świeżego korzenia imbiru
5 / 6 szklanek zimnej wody z lodówki
lód w kostkach, cytryna lub limonka pokrojona na plasterki, liście mięty i rozmaryn.
Do dzbanka z wodą przelać wyciśnięty sok z cytryny , dodać cukier i
wymieszać. Następnie dodać pokrojony na plasterki imbir, liście mięty i
rozmaryn. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut, aby smaki sie połączyły. Przed
podaniem dodać kostki lodu i plasterki cytryny lub limonki.
idealna na lato:)
OdpowiedzUsuńJustyna, doskonale orzezwia i gasi pragnienie)) Mozna regulowac ilosc cukru, lub calkiem pominac)
OdpowiedzUsuń