środa, 3 lutego 2016

Pączki ziemniaczane



Już nie raz się przekonałam, że stare przepisy często okazują się najlepsze. Tak tez było w przypadku paczków z dodatkiem ziemniaków. W tym karnawale to one wiodły prymy. Może skusicie się i waśnie te usmażycie na zbliżający się tłusty czwartek?

Dodatek ziemniaków sprawia, że dłużej zachowują świeżość.  I takich paczków właśnie szukałam. Te tradycyjne najlepiej smakują, gdy są bardzo świeże. Te z tłuczonymi ziemniakami, nawet na drugi dzień są puszyste i wilgotne, ale nie mokre. Sam smak ziemniaków nie jest wyczuwalny, choć czuje się, że są nie samą mąka.  

Z ciastem pracuje się bardzo łatwo. Ponieważ użyte ziemniaki są jeszcze cieple, szybko rośnie, a tym samym skraca się czas oczekiwania. Użyłam mąki manitoba, z dużą zawartością białka. Taka mąka nadaje ciastu dużą sprężystość. Można również użyć mąki tortowej.
Polecam bardzo, jako lżejszą alternatywę dla tradycyjnych paczków.

Przepis z tej strony: click


Pączki ziemniaczane  

Składniki na ok. 30 średnich paczków:
1/2 kg mąki + mąka do podsypania( u mnie tradycyjnie manitoba)
1/2 kg ugotowanychh ziemniaków ( najlepsze sa sypkie)
2 jajka
100 g masła
40 g drożdży
6 płaskich łyżek cukru pudru 
8 łyżek mleka
2 łyżki spirytusu
domowe powidła lub twarda marmolada 
1 ½ litra oleju do smażenia lub smalec wieprzowy 
Cukier puder do posypania 

Ziemniaki obieramy i gotujemy( można również ugotować w mundurkach). Przeciskamy przez praskę i do gorących dodajemy masło. Mieszamy i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z 1 łyżką cukru pudru. Jajka roztrzepujemy w miseczce z pozostałym cukrem. Do lekko ciepłych ziemniaków dodajemy wszystkie składniki, wraz ze spirytusem i wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i zwięzłe. Wkładamy do dużego garnka/miski( ciasto sporo urośnie), przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut.


Po tym czasie ciasto szybko wyrabiamy i lekko podsypujemy mąką. Dzielimy na pół. Każdą część rozwałkowujemy na placek o grubości 1 cm i szklanką wykrajamy koła o średnicy ok. 8 cm. Każdy placuszek lekko rozciągamy palcami, a na środek nakładamy powidła i dobrze sklejamy. Odkładamy na podsypany mąką blat złączeniem do dołu. Ciasto ze skrawków lekko wyrabiamy i formujemy kolejne pączki. Odstawiamy do lekkiego napuszenia (szybko rosną). 


Rozgrzewamy olej do 175 °C i smażymy pączki na średnim ogniu z obu stron po parę minut, obracając przy pomocy patyczka do szaszłyków. Pączki wkładamy do tłuszczu, zlepieniem do dołu. Nie smażymy od razu dużej ilości paczków, ponieważ obniżymy tym temperaturę tłuszczu i paczki bardzo nim nasiąkną.  

Wyjmujemy i osączamy na papierze kuchennym.
Lekko przestudzone oprószamy cukrem pudrem.





9 komentarzy:

  1. jestem ciekawa, jak smakują takie pączki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karmel-itka, milo mi Cie znowu goscic :-)
      W smaku pączki są delikatne, wilgotne i puszyste. Czuje sie, ze cos tam jesze jest oprocz maki. Ja wiedzialam, ze tam sa ziemniaki, wiec chyba podswiadomie wyczuwalam ich smak. Jesli obawiasz sie smaku ziemniakow, mozna dodac otarta skorke z cytryny, czy pomaranczy. Moje dzieci nawet sie nie zorientowaly, ze byly "inne". Im bardziej zalezalo, aby trafic na te puste...

      Usuń
  2. Na sam widok te pączki nie różnią się niczym od zwykłych, ale faktycznie skład jest całkowicie inny. Ja bardzo lubię jeszcze robić różnego rodzaju przepisy z https://basiazsercem.pl/ i staram się przede wszystkim momentami eksperymentować w kuchni. Jednak jakby nie było to zdecydowanie dania mączne jak dla mnie są najlepsze.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  4. Thanks for sharing This is really inspiring and I love to read more about this.

    OdpowiedzUsuń
  5. It’s very simple to find out any matter on net as compared to books, as I found this post at this site.

    OdpowiedzUsuń
  6. God Bless you man. Have a nice day. Bye

    OdpowiedzUsuń
  7. Merely wanna remark that you have a very nice internet site,

    OdpowiedzUsuń

  8. Great web site! It looks really expert! Maintain the helpful job!

    OdpowiedzUsuń