Zapraszam na słone shortbread, super
maślane ciasteczka, które wprost rozpływają się w ustach; ciasteczka są idealne
jako zaostrzającą apetyt przystawką przed kolacją , doskonałe do wieczornego aperitifu
w ogrodzie czy na tarasie, a w zimowe wieczory w salonie przy piwie)
Wachlarz dodatków do ciasteczek jest
przeogromny, można dodać każdy rodzaj ziół,
przyprawy korzenne, czy oliwki lub kapary.
Inspiracją do tego wpisu był pomysł
zaczerpinęty z książki Sigrid Vebert “Smakowite prezenty”. Troszkę zmodyfikowałam
przepis dodając starty parmezan i zastępując część mąki pszennej semoliną.
Shortbread
z ziołami
120 g mąki pszennej
30 gr semoliny lub mąki krupczatki
2 łyżki startego parmezanu
120 g masła
1 łyżeczka soli
¼ łyżeczki cukru
2 łyżki ziół ( drobno posiekana pietruszka, szałwia,
szczypiorek, rozmaryn)
1 białko
8 listków pietruszki do ozdoby
Sposób przygotowania:
W misce mieszamy mąkę z cukrem, solą,
serem i ziołami. Dodajemy miękkie masło i mieszamy widelcem, aż powstanie
ciasto. Schładzamy przez 30 minut w lodówce. Po czym przekładamy na blachę, wyłożoną
papierem do pieczenia i spłaszczamy, nadając ciastu formę plaskiego, okrągłego
placka. Placek kroimy na 8 równych, trojkątnych kawałków, smarujemy lekko ubitym
białkiem, na każdym kawałku przyklejamy listek pietruszki i ponownie smarujemy
białkiem.
Pieczemy
ok. 25/30 minut w 180 stopniach do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu,
odstawiamy do wystygnięcia.
pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńZawsze mnie takie kusiły, bo to zdecydowanie moje smaki i klimaty:)
OdpowiedzUsuńSa naprawde pyszne w smaku, jedynym mankamentem jest fakt, ze sa ciutke kaloryczne)
OdpowiedzUsuń