środa, 6 listopada 2013

Dorada po śródziemnomorsku


Zapraszam na doradę królewską z piekarnika w pomidorkach i czarnych oliwkach. Niby proste danie a tak wykwintne, w sam raz na elegancką kolację.

Gdzieś czytałam, że dorada była ulubioną rybą starożytnych Rzymian, szczególnie cenioną za białe, chude i ścisłe mięso, oraz delikatny smak.  Od zawsze była uważana za “królową mórz”. Jak na królową przystało, można ją przygotować na wiele sposobów: na grillu, w piekarniku, pieczoną w papierze( al cartoccio), w słonej skorupce (al sale),  czy na surowo jako składnik sushi.

Królową mórz nazywana jest również z innego powodu, otóz pomiędzy oczami ma rodzaj złotego paska- półksiężyca, przypominającego koronę, który znika po jej śmierci… magiczne prawda)

Przepisem na tą rybkę biorę udział w konkursie u Margarytki “7 Urodziny” (click
Zapraszam serdecznie na królewską ucztęJ


Dorada po śródziemnomorsku

Składniki na 2 porcje:

2 świeże dorady
pęczek natki pietruszki
4 listki szałwi( lub parę gałązek tymianku)
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
pomidorki koktajlowe
parę czarnych oliwek (bez pestek)
2 łyżki oliwy z oliwek

Ryby patroszymy i skrobiemy z lusek. Myjemy, wycieramy ręcznikiem papierowym i  nacieramy solą( również wewnątrz) . Do środka ryby wkładamy 1 ząbek czosnku i 2 listki szałwi lub gałązkę tymianku.  Posypujemy pieprzem i układamy w brytfance.  Rybki posypujemy posiekaną pietruszką, dodajemy pokrojone w plasterki oliwki i połówki pomidorków. Całość skrapiamy nitką oliwy. Dorady wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180-200° C przez około 25 minut.


Upieczoną rybę podajemy z pieczonymi ziemniakami, grillowanymi warzywami, lub z mieszanką sałat skropioną oliwą i octem balsamicznym.


4 komentarze:

  1. Uwielbiam rybki a Twoja wyglada rzeczywiscie zachecajaco ;) Pychotka ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika, kazda rybka wyjdzie rewelacyjna pod warunkiem , ze bedzie swiezutka. Takiej wystarczy pare dodatkow i odrobine oleju, Ta jest prawie dietetyczna))

      Usuń
  2. Pycha! Wpraszam się na taką rybkę! :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malwinka, zapraszam serdecznie)) nastepne w kolejce sa szaszlyszki z owocami morza) moje dzieci uwielbiaja)

      Usuń