Zapraszam na doradę królewską z
piekarnika w pomidorkach i czarnych oliwkach. Niby proste danie a tak wykwintne,
w sam raz na elegancką kolację.
Gdzieś czytałam, że dorada była
ulubioną rybą starożytnych Rzymian, szczególnie cenioną za białe, chude i ścisłe
mięso, oraz delikatny smak. Od zawsze
była uważana za “królową mórz”. Jak na królową przystało, można ją przygotować
na wiele sposobów: na grillu, w piekarniku, pieczoną w papierze( al cartoccio),
w słonej skorupce (al sale), czy na
surowo jako składnik sushi.
Królową mórz nazywana jest również z
innego powodu, otóz pomiędzy oczami ma rodzaj złotego paska- półksiężyca, przypominającego
koronę, który znika po jej śmierci… magiczne prawda)
Przepisem na tą rybkę biorę udział w
konkursie u Margarytki “7 Urodziny” (click)
Zapraszam serdecznie na królewską
ucztęJ
Dorada po śródziemnomorsku
Składniki
na 2 porcje:
pęczek
natki pietruszki
4
listki szałwi( lub parę gałązek tymianku)
2
ząbki czosnku
sól,
pieprz
pomidorki
koktajlowe
parę
czarnych oliwek (bez pestek)
2
łyżki oliwy z oliwek
Ryby
patroszymy i skrobiemy z lusek. Myjemy, wycieramy ręcznikiem papierowym i nacieramy solą( również wewnątrz) . Do środka
ryby wkładamy 1 ząbek czosnku i 2 listki szałwi lub gałązkę tymianku. Posypujemy pieprzem i układamy w brytfance. Rybki posypujemy posiekaną pietruszką,
dodajemy pokrojone w plasterki oliwki i połówki pomidorków. Całość skrapiamy nitką
oliwy. Dorady wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze
180-200° C przez około 25 minut.
Upieczoną
rybę podajemy z pieczonymi ziemniakami, grillowanymi warzywami, lub z mieszanką
sałat skropioną oliwą i octem balsamicznym.
Uwielbiam rybki a Twoja wyglada rzeczywiscie zachecajaco ;) Pychotka ;)
OdpowiedzUsuńMonika, kazda rybka wyjdzie rewelacyjna pod warunkiem , ze bedzie swiezutka. Takiej wystarczy pare dodatkow i odrobine oleju, Ta jest prawie dietetyczna))
UsuńPycha! Wpraszam się na taką rybkę! :))
OdpowiedzUsuńMalwinka, zapraszam serdecznie)) nastepne w kolejce sa szaszlyszki z owocami morza) moje dzieci uwielbiaja)
Usuń