Dzisiejsze risotto jest
wynikiem kuchennego eksperymentu. Chciałam
połączyć aromat świeżych ziół ze słodką żurawiną, lekko kwaskową pomarańczą i aromatycznym parmezanem.
Eksperyment jak najbardziej udany, risotto wyszło nadzwyczaj delikatne, o bardzo
orzeźwiającej nucie , doskonałe na romantyczną kolację.
Zapraszam na pyszne, lekkie i bardzo eleganckie
risotto o pomarańczowej nucie.
Pomarańczowe risotto z żurawiną
Składniki
na 2 osoby:
180 g ryżu ( musi być
taki żeby wchłaniał sos i sie nie zlepiał).
3 łyżki oliwy,
½ cebuli
3 łyżki oliwy,
½ cebuli
3/4 szklanki białego półwytrawnego
wina
1 pomarańcza naturalna,
2 mandarynki,
ok ¾ litra wywaru warzywnego z kostki( lub w ostateczności gorąca woda i warzywko)
ok ¾ litra wywaru warzywnego z kostki( lub w ostateczności gorąca woda i warzywko)
30 g suszonej żurawiny
60 g parmezanu (
startego i w płatkach)
1 łyżka masła
swieże zioła: rozmaryn,
szałwia, tymianek cytrynowy
sól/pieprz/
sól/pieprz/
Wykonanie:
Dobrze myjemy i osuszamy owoce.
Wyciskamy
sok z pomarańczy i mandarynek, filtrujemy go przez sitko. Na tarce ścieramy skórkę
z ½ pomarańczy.
¾
żurawiny moczymy przez 10 min w wodzie.
Zioła
myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Zostawiamy parę gałązek rozmarynu do
dekoracji.
Pogdrzewamy oliwę na dużej patelni,
lub w dużym rondlu. Dodajemy pokrojoną cebulę. Dusimy na średnim ogniu, aż
cebulka stanie się złocista. Dodajemy ryż i prażymy przez 1 minutę, często
mieszając. Następnie dodajemy wino i pozwalamy mu wyparować. Dodajemy przefilrtrowany
sok z pomarańczy i mandarynek, skórkę, oraz zioła i łączymy wszystko z ryżem. Gdy
ryż wchłonie cały płyn zaczynamy go uzupelniać.
W tym celu w drugim garnku
powinniśmy przygotować gorący bulion, który będzie stał na przykręconym
maksymalnie ogniu, lub mieć gorącą wodę w czajniku i nią uzupelniać wyparowany
płyn. Gdy używamy gorącej wody, warzywko dodajemy bezpośrednio do risotta(lepiej
przy końcu gotowania) . Za pomocą łyżki wazowej wlewamy do ryżu porcję bulionu
i mieszamy aż do całkowitego wchłonięcia – należy często mieszać, aby ryż się
nie przypalił. Powtarzamy czynność czekając, aż bulion się wchłonie, po każdym
kolejnym dolaniu.
Ryż na risotto z reguły gotuje się
18/20 min. Na pięć minut przed końcem dodajemy namoczone i lekko odciśnięte
owoce żurawiny.
Risotto będzie gotowe, gdy uzyskamy
kremową konsystencję, ale ziarna pozostaną sypkie i całe; powinny być al’dente.
Wówczas zdejmujemy naczynie z ognia, dodajemy łyżke masła, starty parmezan i
mieszamy do połączenia się smaków. Bardzo ważne jest, aby podawać risotto od
razu, w przeciwnym razie straci kremową konsystencję i wyschnie.
Podajemy risotto gorące, dekorujemy
pozostałą żurawiną i płatkami parmezanu.
Smacznego!!
The article you shared, it was very interesting and meaningful.
OdpowiedzUsuńThis article is really contains lot more information about This Topic.
OdpowiedzUsuńYour style is very unique. Appreciate you for posting Valuable tips.
OdpowiedzUsuń