Ostatnio
odkrywam szczególne wartości odżywcze dawno zapomnianych produktów. I tak też było w
przypadku niepozornych, czerwonych kuleczek-żurawiny.
Ten
maleńki owoc kryje w sobie wiele witamin i minerałów, które są w stanie wspomóc
nasze zdrowie i urodę.
Nie
będę zanudzać i wymieniać wszystkich właściwości, napomknę jedynie, że jagody
żurawiny zawierają sopro witaminy A i C, oraz z grupy B. Poza
tym są bogate w kwasy organiczne, a zwłaszcza kwas ascorbinowy (wróg szkorbutu)
i cytrynowy, które mają działanie przeciwgorączkowe i wzmacniające siły
odpornościowe organizmu. Idzie zima(!)
Żurawina obok właściwości leczniczych, ma także
właściwości odchudzające. Poprawia skuteczność odchudzania dzięki temu, że
zawiera substancje biorące udział w usuwaniu toksyn z organizmu.
W
swietle tych mądrych wywodów, może warto wkomponować żurawinę w codzienne menu. Można
zacząć od małej przekąski w postaci suszonej żurawiny, może warto zamiast
herbaty czy kawy napić się soku z żurawiny, na obiad wyczarować proste danie z
konfiturą z żurawiny, a na deser podać coś pysznego … też z żurawiną)
Moją przygodę z żurawiną zaczęłam od deseru.
Zapraszam na salami z białej czekolady z żurawina, zrobione na specjalne życzenie
mojej młodszej córki i mężusia…. Jak na białą
czekoladę przystało deser jest dość słodki; mnie udało się spróbowac jeden
talarek….
Salami z białej czekolady
z żurawiną
Składniki:
250 g kruchych ciasteczek
120 g suszonych owoców żurawiny
40 g cukru( można pominąć)
120 g masła
1 jajo
4 łyżki rumu/ wódki
250 g kruchych ciasteczek
120 g suszonych owoców żurawiny
40 g cukru( można pominąć)
120 g masła
1 jajo
4 łyżki rumu/ wódki
200 g białej czekolady
szczypta wanili
W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę, studzimy. Od czasu do czasu należy zamieszać , aby czekolada nie stężała. Ciastka kruszymy (ale nie wszystkie na na drobny pył, muszą pozostać oczka salami), mieszamy z owocami żurawiny. Miękkie masło miksujemy z cukrem, dodajemy jajko i dalej ubijamy. Gdy składniki dobrze się połączą, stopniowo dodajemy ostudzoną czekoladę, wanilię i rum. Do naczynia z herbatnikami dodajemy masę czekoladową i dobrze łączymy. Przekładamy masę na folię aluminiową, nadajemy jej kształt salami, dobrze zawijamy i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc; w tym czasie salami dobrze stwardnieje. Ja miałam problemy z rwącą się folią alumioniową, całość zawinęłam więc dodatkowo w folię spożywczą.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę, studzimy. Od czasu do czasu należy zamieszać , aby czekolada nie stężała. Ciastka kruszymy (ale nie wszystkie na na drobny pył, muszą pozostać oczka salami), mieszamy z owocami żurawiny. Miękkie masło miksujemy z cukrem, dodajemy jajko i dalej ubijamy. Gdy składniki dobrze się połączą, stopniowo dodajemy ostudzoną czekoladę, wanilię i rum. Do naczynia z herbatnikami dodajemy masę czekoladową i dobrze łączymy. Przekładamy masę na folię aluminiową, nadajemy jej kształt salami, dobrze zawijamy i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc; w tym czasie salami dobrze stwardnieje. Ja miałam problemy z rwącą się folią alumioniową, całość zawinęłam więc dodatkowo w folię spożywczą.
Przed podaniem obsypujemy cukrem pudrem, tak aby przypominało prawdziwe
salami. Kroimy w grube
plastry.
cudownie wyglada ;)
OdpowiedzUsuńoj, takie salami to przysmak...pozwolę sobie skorzystać z przepisu...
OdpowiedzUsuńBaaardzo smaczny sposób na żurawinę:))
OdpowiedzUsuńBardzo lubię żurawinę. Taki deser z nią prezentuje się bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńjuz kilka razy przymierzałam się do tego salami tylko z mlecznej czekolady:) świetnie wygląda:D
OdpowiedzUsuń@ Sylwia W.- dziekuje za mile slowa)
OdpowiedzUsuń@ Danuta Magda, prosze bardzo, mam nadzieje, ze bedzie smakowalo))
@Inspirowane Smakiem, teeez tak mysle)
@Wedelka, ja rowniez bylam ciekawa jak bedzie sie prezentowaz czerwona zurawina na tle zoltej czekolady) efekt baardzo zadowalajacy)
@Justyna B., dziekuje za odwiedziny) na blogu jest jeszcze jedno salami z kakao i czekolada, tez dobre, tylko, ze czekoladowe) zapraszam))
dla mnie połączenie żurawiny i białej czekolady to doskonałość sama w sobie
OdpowiedzUsuńPołączenie żurawiny i białej czekolady to czysta poezja... Pyszności :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł - dziękuję za dodanie tego przepisu do mojej akcji kulinarnej! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń@ Ola, zarowno smakowo jak i wizualnie dobrana z nich para)
OdpowiedzUsuń@Gin, a ja jeszcze dodam, ze to niesamowicie slodka poezja pysznosci) musi cos w tym byc, ze nie zwazajac na ewidentna slodycz bialej czekolady, mozg mowi rece: jeszcze jeden kawaleczek....
@Dolina Smakow, to ja dziekuje za akcje! Ciesze sie, ze salami przypadlo do gustu))
wygląda trochę jak typowe, niemieckie ciasto bozonarodzeniowe o nazwie stollen, które piecze moja babcia z Niemiec. jest pyszne, pewnie tak samo jak Twoje ;)
OdpowiedzUsuń"jagody żurawiny zawierają sporo witaminy A i C, oraz z grupy B. Poza tym są bogate w kwasy organiczne, a zwłaszcza kwas ascorbinowy" - przeciez witamina C to nic innego jak kwas askorbinowy.
OdpowiedzUsuń@ Anonimowy, prosze czytaj ze zrozumieniem, a nie buszuj po blogach w poszukiwaniu glupich bledow.... w pierwszym zdaniu pisalam o witaminach, natomiast w drugim o kwasach organicznych)
UsuńP:S Zawsze bede powtarzac, ze Anonimy to tchorze!