poniedziałek, 11 listopada 2013

Salami z białej czekolady z żurawiną


Ostatnio odkrywam szczególne wartości odżywcze  dawno zapomnianych produktów. I tak też było w przypadku niepozornych, czerwonych  kuleczek-żurawiny.

Ten maleńki owoc kryje w sobie wiele witamin i minerałów, które są w stanie wspomóc nasze zdrowie i urodę.

Nie będę zanudzać i wymieniać wszystkich właściwości, napomknę jedynie, że jagody żurawiny zawierają sopro witaminy A i C, oraz z grupy B. Poza tym są bogate w kwasy organiczne, a zwłaszcza kwas ascorbinowy (wróg szkorbutu) i cytrynowy, które mają działanie przeciwgorączkowe i wzmacniające siły odpornościowe organizmu. Idzie zima(!)

Żurawina obok właściwości leczniczych, ma także właściwości odchudzające. Poprawia  skuteczność odchudzania dzięki temu, że zawiera substancje biorące udział w usuwaniu toksyn z organizmu.

W swietle tych mądrych wywodów, może warto   wkomponować żurawinę w codzienne menu. Można zacząć od małej przekąski w postaci suszonej żurawiny, może warto zamiast herbaty czy kawy napić się soku z żurawiny, na obiad wyczarować proste danie z konfiturą z żurawiny, a na deser podać coś pysznego … też z żurawiną)

Moją przygodę z żurawiną zaczęłam od deseru. Zapraszam na salami z białej czekolady z żurawina, zrobione na specjalne życzenie mojej młodszej córki i mężusia….  Jak na białą czekoladę przystało deser jest dość słodki; mnie udało się spróbowac jeden talarek….  


Salami z białej czekolady z żurawiną

Składniki:

250 g kruchych ciasteczek
120 g suszonych owoców żurawiny
40 g cukru( można pominąć)
120 g masła
1 jajo
4 łyżki rumu/ wódki
200 g białej czekolady
szczypta wanili

W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę, studzimy.  Od czasu do czasu należy  zamieszać , aby czekolada nie stężała.  Ciastka kruszymy (ale nie wszystkie na na drobny pył, muszą pozostać oczka salami), mieszamy z owocami żurawiny. Miękkie masło miksujemy z cukrem, dodajemy jajko i dalej ubijamy. Gdy składniki dobrze się połączą, stopniowo dodajemy ostudzoną czekoladę, wanilię i rum. Do naczynia z herbatnikami dodajemy masę czekoladową i dobrze łączymy.  Przekładamy masę na folię aluminiową, nadajemy jej kształt salami, dobrze zawijamy i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc; w tym czasie salami dobrze stwardnieje. Ja miałam problemy z rwącą się folią alumioniową,  całość zawinęłam więc dodatkowo w folię spożywczą.
Przed podaniem obsypujemy cukrem pudrem, tak aby przypominało prawdziwe salami. Kroimy w grube plastry.




13 komentarzy:

  1. oj, takie salami to przysmak...pozwolę sobie skorzystać z przepisu...

    OdpowiedzUsuń
  2. Baaardzo smaczny sposób na żurawinę:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię żurawinę. Taki deser z nią prezentuje się bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. juz kilka razy przymierzałam się do tego salami tylko z mlecznej czekolady:) świetnie wygląda:D

    OdpowiedzUsuń
  5. @ Sylwia W.- dziekuje za mile slowa)

    @ Danuta Magda, prosze bardzo, mam nadzieje, ze bedzie smakowalo))

    @Inspirowane Smakiem, teeez tak mysle)

    @Wedelka, ja rowniez bylam ciekawa jak bedzie sie prezentowaz czerwona zurawina na tle zoltej czekolady) efekt baardzo zadowalajacy)

    @Justyna B., dziekuje za odwiedziny) na blogu jest jeszcze jedno salami z kakao i czekolada, tez dobre, tylko, ze czekoladowe) zapraszam))

    OdpowiedzUsuń
  6. dla mnie połączenie żurawiny i białej czekolady to doskonałość sama w sobie

    OdpowiedzUsuń
  7. Połączenie żurawiny i białej czekolady to czysta poezja... Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super pomysł - dziękuję za dodanie tego przepisu do mojej akcji kulinarnej! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. @ Ola, zarowno smakowo jak i wizualnie dobrana z nich para)

    @Gin, a ja jeszcze dodam, ze to niesamowicie slodka poezja pysznosci) musi cos w tym byc, ze nie zwazajac na ewidentna slodycz bialej czekolady, mozg mowi rece: jeszcze jeden kawaleczek....

    @Dolina Smakow, to ja dziekuje za akcje! Ciesze sie, ze salami przypadlo do gustu))

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda trochę jak typowe, niemieckie ciasto bozonarodzeniowe o nazwie stollen, które piecze moja babcia z Niemiec. jest pyszne, pewnie tak samo jak Twoje ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. "jagody żurawiny zawierają sporo witaminy A i C, oraz z grupy B. Poza tym są bogate w kwasy organiczne, a zwłaszcza kwas ascorbinowy" - przeciez witamina C to nic innego jak kwas askorbinowy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. @ Anonimowy, prosze czytaj ze zrozumieniem, a nie buszuj po blogach w poszukiwaniu glupich bledow.... w pierwszym zdaniu pisalam o witaminach, natomiast w drugim o kwasach organicznych)

      P:S Zawsze bede powtarzac, ze Anonimy to tchorze!

      Usuń