Zucchine fritte in
pastella alla birra – Smażone cukinie w cieście piwnym
Zapraszam na smażone
cukinie w płynnym cieście. Ciasto dzięki dodatkowi piwa jest wyjątkowo lekkie,
puszyste i nie wciąga tłuszczu, a
cukinie na długo pozostają chrupkie.
Cukinie smażone w cieście
choć proste w wykonaniu mogą być bardzo wyszukana przystawką, świetnym
dodatkiem do drugiego dania lub ciepłą kolacją. Potem sobie pomyślałam, że w
ten sam sposób można smażyć kawałki bakłażana, kalafiora czy karczochów.
Cukinie w cieście są moimi ulubionymi, zyskały również przychylną opinię tych,
którzy za warzywami nie przepadają- moich dzieci… być może dlatego, że wyglądem
przypominają trochę ich ukochane frytki.
Z rozmachu nie tylko
usmażyłam pokrojone w plasterki i słupki cukinie, ale również kwiaty dyni,
które udało mi się kupić na targu.
Danie wyszło pyszne,
lekkie i chrupiące.
Ten bardzo prosty i szybki
przepis zaczerpnęłam z książki Tracy Lawson "W miasteczku długowieczności.
Rok przy włoskim stole". Zaintrygowana tą pozycją, wyszukałam w necie
recenzje na jej temat. Wszyscy o niej piszą w samych superlatywach. Przytoczę tylko
jedną, znanej u nas doskonale Tessy Capponi-Borawskiej:
„Wiele
rzeczy opisanych w tej książce pamiętam z własnego dzieciństwa w Toskanii.
Książka Tracy Lawson nie jest kolejną słodką akwarelą z Włoch, ale hołdem,
który autorka składa ciężkiej pracy ludzkiej wykonywanej w zgodzie z otaczającą
przyrodą. Jest to książka o miłości i szacunku do ziemi i o kuchni jako darze,
którym dzielimy się z innymi".
Tak sobie myślę, ze fajnie
byłoby tę książkę przeczytać i poznać szczególnych mieszkańców Campodimele: ich
życie, kuchnię i sekret długowieczności. I nawet jak nie wygram, to sprawię
sobie ją na prezent, bo mam wielką ochotę dowiedzieć się co tak niezwykłego
kryje się w tamtejszym trybie życia, klimacie i diecie.
Zucchine
fritte in pastella alla birra
100 g mąki pszennej
250 ml jasnego piwa
1 jajko
sól
2 średnie cukinie
6 kwiatów dyni
Oliwa do smażenia
Mieszamy jajko, mąkę, piwo
i sól i odstawiamy na pół godziny.
Cukinie kroimy w słupki i
na plasterki. Kwiaty dyni delikatnie myjemy i osuszamy.
Podgrzewamy oliwę, na
rozgrzaną oliwę kładziemy dokładnie pokryte ciastem zucchine. Smażymy w głębokim
tłuszczu( moja jedyna modyfikacja) na złoto po jednej, a potem drugiej stronie.
Po usmażeniu odsączamy
nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.
Podajemy na gorąco lub w
temperaturze pokojowej.
Serdecznie polecam.
Gratuluję wygranej :)
OdpowiedzUsuńDziekuje slicznie i pozdrawiam)))
Usuń