Wiosennych makaronów ciąg
dalszy.
Dziś zapraszam na makaron garganelli z białym
ragu i warzywami. Ragu to nic innego jak sos boloński, natomiast białe ragu to
sos boloński bez pomidorów. Moje ragu przyrządziłam z mielonej cielęciny, jest
“lżejsze” i lepiej komponuje się z warzywami. Przepis znalazłam w książce “Le
buone paste italiane”.
Złocisty makaron garganelli wyglądem
przypomina pióro, a wywodzi się z regionu Emilia-Romania. Kształt swój
zawdzięcza składaniu i zakręcaniu małych płatów jajecznego ciasta, praktycznie
jeden garganelli to jeden zrolowany na patyczku i sklejony kwadracik.
Garganelli na powierzchni mają
charakterystyczne żłobienie, uzyskane przez zrolowanie na rowkowatym grzebieniu
gotowego makaronu. Dzięki tej czynności makaron jest dobrze sklejony i świetnie
łączy się z podanym z nim sosem.
Makaron
garganelli z białym ragu i warzywami
Składniki na 4 osoby:
250 g makaronu garganelli
Na ragu:
200 g mielonej cielęciny
1 marchewka
¼ cebuli
¼ łodygi selera
¼ szklanki białego wina
2 łyżki oliwy
Sól, pieprz, warzywko do
smaku, 1 liść laurowy, 1 liść szałwi
1 duża cukinia( lub 1 ½ małej)
Garść słodkiego zielonego
groszku
Parmezan e płatkach
Na oliwie zaszklić warzywa
pokrojone w kosteczkę, dodać mięso mielone i mieszać tak aby surowe mięso
zmieniło kolor na ugotowany. Jak mięso będzie “sypkie” dodać wino i pozwolić mu
wyparować. Dodać trochę wody, warzywko do smaku
i gotować na malutkim gazie ok 20 min. W razie potrzeby uzupełniać płyn.
Mięsko nie możne być suche i musi być przykryte sosikiem. W osobnym garnuszku
ugotować al dente pokrojoną w kostkę cukinię i groszek. Ugotować makaron al
dente, wymieszać z sosem i warzywami, posypać parmezanem.
Smacznego.
Ale śmieszny makaron, pierwszy raz taki widzę.
OdpowiedzUsuńAle danie wygląda mega, mega, mega apetycznie! Pychotka :)
Domi, dziekuje za mile slowa)) Ja tez pierwszy raz jadlam ten makaron, jest badzo smaczny( to marka Barilla) z typu tych "swiezych"- pasta fresca, ktore krocej sie gotuje (5-8 min, w zaleznosci od makaronu. Udalo mi sie upichcic bardzo lekkie i szybkie wiosenne danie. pamietaj o cielecinie... tutaj bedzie o wiele lepsza niz wolowina czy wieprzowina..)
Usuń