Co otworzyłam szafkę w
kuchni to zerkała na mnie torebeczka z wiórkami
kokosowymi. Trzeba coś z nich zrobić... Po weryfikacji potrzebnych
składników i zawartości mojej spiżarni padło na kruche ciasto z owocami i
budyniem.
Przepis zaczerpnęłam ze starego zeszytu Mamy i wzbogaciłam pomysłem Liski na cudowną
kokosową kruszonkę.
Ciasto z budyniem
śmietankowym wyszło pyszne, ale następnym razem wykorzystam sugestię Liski i
ugotuję go pól na pól z mlekiem kokosowym( 300 ml zwykle + 400 ml kokosowe).
Mrożone leśne owoce
przypomniały mi o lecie, jagody wprost rozpływały się w ustach, a porzeczki
przełamywały słodycz kruszonki..
Ale mi się stęskniło
za latem... eh...
Oto pochwala prostoty
czyli:
Kruche ciasto z owocami i
kokosową kruszonką
Składniki na blaszkę
30x20 cm
Ciasto:
150 g mąki pszennej,
100 gr mąki krupczatki
150 g masła lub margaryny Kasia
70 g cukru pudru
2
żółtka
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
2 budynie waniliowe na
0,5 lt każdy
700 ml mleka
4 łyżki cukru, jeśli
budyń jest bez cukru
400 g owoców leśnych
Kruszonka:
100 gr mąki
50 gr mąki krupczatki
100 gr wiórków
kokosowych
80 g cukru
130 g masła lub Kasi
wymieszać i pokruszyć
wszystkie składniki kruszonki
Zagniatamy kruche
ciasto, wstawiamy do lodówki na 1 h. Podpiekamy spód ciasta 20 min w 200°C. Na
podpieczone ciasto nakładamy wcześniej ugotowany i lekko przestudzony budyń, a
na wierzch wysypujemy owoce( u mnie mrożone owoce prosto z zamrażarki), a na nie
skubiemy kruszonkę. Ponownie wstawiamy do piekarnika na 30 min 180 °C.
Posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto jest wyjątkowo kruche nawet na drugi
dzień. Smacznego!!
Tym super smacznym
ciastem dołączam się do akcji na Durszlaku ”
Kokosowe szaleństwo”.
Takie ciasto lubi chyba każdy! Pyszności:)
OdpowiedzUsuńTyna, nie kazdy)) moje corcie nie mogly nawet dokonczyc pierwszego kawalka he he! tym razem przeszkadzaly jagody!!!!!!
UsuńTakie ciasto lubie! Przepis juz w moim zeszycie... Internetowym :)
OdpowiedzUsuń:-))))))
UsuńA właśnie mam zapas owoców mrożonych, ostanio robiłam często kaktajle i w Lidlu połowa moich zakupów to były paczki mrożonych owoców truskawki, maliny i owoce leśne też się znajdą..
UsuńMarlena, jak masz czas to skus sie bo naprawde warto! pyszne ciasto, a z ta kruszonka to po prostu cudo!!!
Usuńmam pytanie, czy można to ciasto zrobić z dżemem ?
OdpowiedzUsuńMichelle, mysle, ze tak. Chociaz, jak bedziesz miala trwadr dzem, to mozesz miec problemy z rozsmarowaniem ... moze dodac lyzke wody, albo jakiegos likieru, bedize sie lepiej smarowal.
Usuńpozdrawiam)
szafkę a nie szawkę ;) (pierwsze zdanie, aż razi w oczy)
OdpowiedzUsuńAnonimowy, dziekuje za zwrocenie uwagi. takie "kwiatki" sie zdarzaja, jak sie pisze bez edytora tekstu. a swoja droga, na 6609 oslon, tylko Ty sie "zraziles"....
Usuńszkoda, ze sie nie ujawniles...
własnie robię to ciasto.. kupiłam jakies niemieckie budynie w lidlu.. i masakra.. zrobilą wg przepisu i wod.. a jak chwilkę postało do ostygniecia to sie zaczęło rozwarstwiać.. dobrze z eumiem zrobić polski budyń domowy:)
OdpowiedzUsuńkasiu jeśli ktoś pokaże ci błąd ortograficzny to sie nie denerwuj, kazdemu sie zdarzy. i dobrze jest gdy ktoś zwróci uwagę.. w ten sposób się uczymy... nigdy nie zapomnę wstydu gdy na sali rozpraw ze zmęczenia po wielogodzinnym pisaniu napisałam "durzo" zamiast dużo..
Jak to dobrze kuchenne sztuczki znac))) Mam nadzieje, ze bedzie smakowalo :-),
Usuńa bledy kazdemu sie zdarzaja, nawet dziennikarzom. Mnie bardziej denerwuja anonimowe wpisy....
Dziś upiekłam, budyń zrobiłam z mlekiem kokosowym. I muszę przyznać, że to od dziś moje ULUBIONE ciasto z owocami :))
OdpowiedzUsuńCiesze sie, ze taka wersja przypadla Ci do gustu))
OdpowiedzUsuń