Przeglądając wpisy na
blogach wydawać by się mogło, że wszystkich ogarnął szał na szparagi.. ciekawe
dlaczego? Powiem szczerze, że za nimi nie przepadam, nigdy ich nie robiłam, a
jadłam może ze trzy razy. Nie należę chyba do znawców sztuki kulinarnej…
Jednak idąc za falą i ja
skusiłam się na wiązkę zielonych szparagów. Kupiłam i przez dwa dni modziłam co
by tu z nimi zrobić. Padło na “sfizioso antipasto” czyli “wyborną przekąskę”, a
mianowicie szparagi w szynce parmeńskiej i parmezanie, zapiekane w cieście
francuskim.
Rezultat to prawdziwa
uczta dla podniebienia, poezja smaków i kontrastów: delikatne szparagi,
zdecydowany smak szynki i parmezanu, oraz chrupiące ciasto francuskie z
naturalnym sezamem.
Przepis zaczerpnęłam z tej strony. Serdecznie polecam jako przystawkę lub gorącą kolacje. Do tego
obowiązkowo białe wino, bo zapiekana szynka jest słonawa.
Tym przepisem dołączam do
akcji na Durszkalu” sezon na szparagi”.
Polecam.
Szparagi
z szynką i parmezanem w cieście francuskim
Składniki na 4 osoby( przyjmuje
2 szparagi na osobę)
8 szparagów ( u mnie
zielone)
30 g parmezanu w płatkach
8 plasterków szynki
parmeńskiej, ok 150 g
gotowe ciasto francuskie(
u mnie prostokątne, ale możne być tez okrągłe)
1 jajko
Ziarna sezamu
Zaczynamy od opłukania szparagów, odłamujemy
zdrewniały koniec, nożykiem do warzyw lekko ściągamy grubą skórkę, białym
kuchennym sznureczkiem wiążemy szparagi w pęczek( nie używamy kolorowego
sznureczka, bo tak jak Bridget Jones, może nas spotkać przykra niespodzianka))
Szparagi gotujemy pod
przykryciem, w osolonej wodzie ok. 8/10 min (muszą być al dente), uważamy przy
tym aby czubki wystawały ponad wodę i gotowały się tylko w parze wodnej.
Ugotowane szparagi chłodzimy i osuszamy. Ciasto francuskie tniemy na paski o
szerokości ok. 3 cm na całą długość ciasta. Szparagi zawijamy w plasterki z
parmezanem, a potem całość ciasno zawijamy w paski ciasta francuskiego. Wierzch
smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem.
Pieczemy w piekarniku z
termoobiegiem w 200 °C przez 15 minut, w
połowie czasu wyłączamy termoobieg i obniżamy temp. do 180°C, uważając aby się
zbytnio nie przypiekły. Dla równomiernego upieczenia można odwrócić zawiniątko
ze szparagami.
Podajemy chrupiące i lekko przestudzone. Uwaga szparagi są
bardzo gorące!
Polecam
fantastyczny pomysł z sezamem na cieście. To taka kropka nad i...
OdpowiedzUsuńDziekuje i bardzo polecam!!
Usuńmniam.... mniam....
OdpowiedzUsuń:-)) polecam!
UsuńFaktycznie swietna przekaska, a przy tym bardzo elegancka.
OdpowiedzUsuńbardzooo!
Usuń